Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σχεδιασμός της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό

Η πολιτιστική κληρονομιά μιας πόλης αποτελεί ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς της.Γι' αυτό ο σχεδιασμός προστασίας των ιστορικών κτιρίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού αποτελεί υποχρέωση των τοπικών αρχών.

Η συνεργασία των πόλεων για ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και κοινών σχεδιασμών για την διερεύνηση του ρόλου της προστασίας των ιστορικών κτιρίων των πόλεων ήταν ο λόγος της συνάντησης στην Ασίζη της Ιταλίας ,αντιπροσωπείας του Δήμου Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου συμμετείχαν σε προγραμματισμένη 2ήμερη συνάντηση εργασίας 4-5 Μαρτίου 2010 του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος P.A.T.C.H. (Prevention, Analysis and Tools for Cultural Heritage) που αφορά στην προληπτική πολιτική προστασία των ευρωπαϊκών Μνημείων από σεισμούς και φυσικές καταστροφές.


Συμμετείχαν:
- ο Δήμος Ηρακλείου με τους: Σαρρή Νώντα Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Μιχελάκη Νικόλαο και Φραγκιουδάκη Μαίρη, Μηχανικοί του Δήμου,
- Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τους ερευνητές Φασουλά Χαράλαμπο και Βορεάδου Κατερίνα,
- η Νομαρχία της Περούτζια όπου υπάγεται η Ασίζη και Εταιρία Συμβούλων από την πόλη Villa Montesca (Ιταλία),
- η Αστυνομία της Βαλένθια και η Ένωση Δήμων της Ριμπέιρα (Ισπανία),
- ο Δήμος Αγίου Αθανασίου της περιοχής Λεμεσού (Κύπρος),

Παρουσιάστηκε η οργανωτική δομή του προγράμματος και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Κύπρο αρχές Οκτωβρίου.

Η Ασίζη είναι μια αναστηλωμένη κωμόπολη και μνημείο της UNESCO με κυρίαρχη οικονομία τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.

Ως επιλεγμένη περιοχή για την πόλη του Ηρακλείου είναι τμήμα της Αγίας Τριάδας έναντι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δεδομένου ότι σε αυτήν υπάρχουν αξιόλογα κτίσματα τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.