Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσβαση στον πολιτισμό: Μία συλλογή καλών πρακτικών απ’ όλη την Ευρώπη.: Δουβλίνο και Αμβέρσα

Δουβλίνο
Συνεχίζουμε τη παρουσίαση καλών πρακτικών Ευρωπαϊκών πόλεων στο τομέα του πολιτισμού με δράσεις των πόλεων του Δουβλίνου και της Αμβέρσας.


ΔΟΥΒΛΙΝΟ - Μια Πόλη, Ένα βιβλίο

Το πρόγραμμα «Δουβλίνο: Μία πόλη, ένα βιβλίο», ξεκίνησε το 2006 και διοργανώνεται κάθε Απρίλιο από το δίκτυο Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δουβλίνου. Ο στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο κατά τη διάρκεια του μήνα και συμμετέχουν σε σχετικές  εκδηλώσεις.  Το επιλεγμένο βιβλίο ή ο συγγραφέας σχετίζεται με την πόλη με κάποιο τρόπο.  Το έργο υποστηρίζεται από μια ευρεία ποικιλία δωρεάν εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του μήνα και διαφημίζεται στα εθνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα (ραδιόφωνο και τηλεόραση), στα έντυπα μέσα, στο Διαδίκτυο καθώς και με πανό σε όλο το κέντρο της πόλης.

Ένα βασικό στοιχείο για αυτό το έργο είναι ότι η πλειονότητα των εκδηλώσεων είναι δωρεάν.  Επιπλέον, το βιβλίο μπορεί να δανειστεί από τις βιβλιοθήκες φυσικά χωρίς χρέωση.



Από το 2006 το έργο έχει περάσει από το ένα πλεονέκτημα στο άλλο.  Ο αριθμός των συνεργατών σε αυτό το έργο έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει το Trinity College του Δουβλίνου, την Ireland Times (εφημερίδα εθνικής εμβέλειας), την Εθνική Βιβλιοθήκη, την βιβλιοθήκη Marsh (πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας, η οποία ιδρύθηκε το 1701), την Εκκλησία της Αγίας Άννας, το Bewley Coffee House, τον οργανισμό Τουρισμού του Δουβλίνου, το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και φυσικά κάθε ένα από τα υποκαταστήματα των δημοτικών βιβλιοθηκών.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το «Δουβλίνο: Μία πόλη, ένα βιβλίο 2010» είχε περισσότερα από 10.000 άτομα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, και επιπλέων πάνω από 120 ομάδες ανάγνωσης που συζητούν το βιβλίο.  Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν το πρόγραμμα στο Διαδίκτυο στην διεύθυνση www.dublinonecityonebook.ie ή στο Facebook και στο Twitter.

Εκτός από τους πολίτες του Δουβλίνου, η εκδήλωση έχει προσελκύσει ανθρώπους από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασιλείου και την Ευρώπη να έρθουν στο Δουβλίνο για συγκεκριμένες εκδηλώσεις.  Η πόλη ήταν πολύ τυχερή αφού ο δισέγγονος του Bram Stoker και ο εγγονός του Oscar Wilde παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων το 2009 και το 2010.

Προϋπολογισμός και αξιολόγηση:

Ο προϋπολογισμός για το έργο αυτό είναι της τάξης των 100.000€, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι σε είδος και όχι σε μετρητά.  Το πραγματικό κόστος για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου 15.000€. Το έργο αξιολογείται κάθε έτος και κάθε έτος έχει κριθεί ως επιτυχία.

Το έργο μπορεί να αναπαραχθεί και άλλού;

Κάθε πόλη με δίκτυο βιβλιοθηκών θα μπορούσε να αναπαράγει αυτό το έργο.  Το Δουβλίνο είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου να βοηθήσει με συμβουλές αν αυτό ζητηθεί.
Το πλήρες πρόγραμμα για το 2010 είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.dublinonecityonebook.ie.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - Έναρξη του χειμωνιάτικου φεστιβάλ του Δουβλίνου

Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δουβλίνου, αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Έναρξη του χειμωνιάτικου φεστιβάλ του Δουβλίνου

Για πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου έχει εργαστεί πολύ στενά με τον Εμπορικό Σύλλογο της Πόλης του Δουβλίνου (όλα τα μεγάλα καταστήματα, μεταφορές, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα και πολιτιστικά ιδρύματα) για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα στο Δουβλίνο.  Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν από παντομίμες, την παράσταση του Μεσσία του Χέντελ μέχρι και του Κύριου Δήμαρχου η Λειτουργία των Καλάντων.

Το φεστιβάλ ξεκινάει τον Νοέμβριο και συνεχίζει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Υπάρχουν τρία σημαντικά γεγονότα για να ξεκινήσει η γιορτή, ένα στην οδό Henry (βόρεια πόλη), ένα στην οδό Grafton (νότια της πόλης) και το σημαντικότερο γεγονός στην οδό O'Connell.  Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτών είναι το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων φώτων  στην οδό O'Connell και τα αποκαλυπτήρια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον  Δήμαρχο.  Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έρχονται σε αυτό το ελεύθερο γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μουσική, τα κάλαντα, καθώς και μια παρέλαση του φωτός από τα μέλη των διαφόρων κοινοτήτων (Αφρικανοί, Φιλιππίνοι, Κινέζοι, Ευρωπαίοι) στην πόλη.

Δύο πολύ σημαντικές ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμωνιάτικου φεστιβάλ είναι η τελευταία Δευτέρα του Νοεμβρίου, που είναι η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της τρίτης ηλικίας, και η Ημέρα της Οικογένειας στις 8 Δεκεμβρίου.  Και οι δύο ημέρες αυτές έχουν πολλές δωρεάν εκδηλώσεις για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έρθουν στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Δημοτικό Συμβούλιο προσλαμβάνει καλλιτέχνες δρόμου να δώσουν παραστάσεις στους κύριους εμπορικούς δρόμους.

Οι έμποροι επίσης έχουν ειδικές εκδηλώσεις για την έναρξη του φεστιβάλ, καθώς έχουν και τον Άγιο Βασίλη για το παιδιά.

Η πόλη είναι διακοσμημένη με χριστουγεννιάτικα φώτα και πανό που εκφράζουν ευχές για ευτυχισμένα Χριστούγεννα σε πολλές γλώσσες.

Στόχευση κοινού και προϋπολογισμός

Το κοινό για το οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ είναι οι άνθρωποι του Δουβλίνου, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης από τα άλλα μέρη της Ιρλανδίας.  Ο προϋπολογισμός κατανέμεται μεταξύ της πόλης και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Αμβέρσα
ΑΜΒΕΡΣΑ – Κάρτα Μέλους 2€  
Στην Αμβέρσα (480.000 κάτοικοι), όπως και σε άλλες μητροπολιτικές πόλεις, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε μια οικονομικά μειονεκτική θέση.  Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια έλλειψη γνώσης των υφιστάμενων πολιτιστικών υπηρεσιών, λόγω της ανεπαρκής πληροφόρησης ή λόγω του αποκλεισμού από τους σχετικούς κοινωνικούς κύκλους.  Τα μειωμένα οικονομικά μέσα δημιουργούν μια σειρά εμποδίων που δεν επιτρέπουν σ’ αυτές τις ομάδες να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικές υπηρεσίες και δεν δίνουν την δυνατότητα να εκφράσουν την δική τους πολιτιστική ταυτότητα.

Η Κάρτα Μέλους 2€ αναπτύχθηκε από την υπηρεσία του πολιτισμού της πόλης στα πλαίσια της πολιτικής της φλαμανδικής κυβέρνησης να προωθήσει την συμμετοχή των μειονεκτούντων ατόμων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Η Κάρτα Μέλους 2€ είναι μία ειδική κάρτα έκπτωσης για τους πελάτες του Δημόσιου Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αμβέρσας και για τους ανθρώπους που ζουν με ελάχιστα μέσα διαβίωσης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και προσφέρει σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που οργανώνονται ή συντονίζονται από τα πολιτιστικά κέντρα σε όλες συνοικίες τις Αμβέρσα.  Τα περισσότερα πολιτιστικά κέντρα της Αμβέρσας ενταχθήκανε το έργο με ενθουσιασμό.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει ειδικά για την ενθάρρυνση των μειονεκτούντων ατόμων να κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων με μόνο 2€ για κάθε παράσταση ή δραστηριότητα και φαίνεται πως ήδη έχει μεγάλη επιτυχία.

Μετά από έξι μήνες 1.670 Κάρτες Μέλους 2€ είχαν διανεμηθεί.  Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας σκληρός πυρήνας των 191 πελατών είχαν ήδη παραγγείλει 1.343 εισιτήρια.  Το πρόγραμμα που προσφέρθηκε από την deRoma (το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που άνοιξε σε ένα θέατρο και σε μία αίθουσα συναυλιών σε πολύ κεντρική τοποθεσία) εκτιμήθηκε ιδιαίτερα καθώς 50% των εισιτηρίων ήταν για τις παραστάσεις αυτού του προγράμματος.  Το κατώτατο όριο των τιμών σε άλλα πολιτιστικά κέντρα όπως Link, Ekeren και Schelde φάνηκε να παραμένει υπερβολικά υψηλό.  Σε μακροπρόθεσμη βάση, οι Κάρτες Μέλους 2€ θα αντικατασταθούν από την Α-κάρτα.

Στατιστικά του 2009

Αριθμός διελεύσεων διανέμονται: 1.992
Αριθμός των μεμονωμένων πελατών: 267
Το 71% δεν είχαν ποτέ προηγουμένως καταχωρηθεί ως επισκέπτης ενός κέντρου πολιτισμού της Αμβέρσας
Αριθμό των εισιτηρίων που αγοράστηκαν: 2.306
Μέσος αριθμός των εισιτηρίων που αγοράζονται από κάθε πελάτη: 8,6

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.