Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Γένοβα :Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή μαθητών σε πολιτιστικές δράσεις

Ο δήμος της Γένοβας προωθεί δραστηριότητες ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στον πολιτιστικό χώρο για όλους τους πολίτες – συμπεριλαμβάνοντας τους μαθητές, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους νέους και τους τουρίστες – αξιοποιώντας μεθόδους, εργαλεία και προσεγγίσεις για την βελτίωση των πληροφοριών και την προώθηση ενός φιλόξενου περιβάλλον, καθώς επίσης και μέσω της αστικής κινητικότητας, τις ρυθμίσεις στο κόστος συμμετοχής και την αναβάθμιση των διαφόρων υποβαθμισμένων περιοχών που χαρακτηρίζονται ως πολιτιστικά ενδιαφέροντα.
 
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ξένων μαθητών σε Γενοβέζικα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει αυξηθεί, και για το λόγο αυτό, ειδικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για την υποστήριξη της ένταξης των μαθητών και των οικογενειών τους.  Η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο των πολιτικών προσανατολισμών του Δήμου της Γένοβας, σχετικά με την πρόσβαση στον πολιτισμό. Τα κύρια όργανα που συμμετέχουν στο έργο αυτό είναι το Τμήμα Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου της Γένοβας, το «Fondazione per la Scuola della Compagnia di San Paolo-Γένοβα» και το «Palazzo Ducale - Fondazione per la Cultura».  

Αυτό το διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό έργο αναπτύχθηκε ειδικά μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων της Γένοβας και το «Palazzo Ducale - Fondazione per la Cultura».  Είχε ως στόχο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Γένοβας με μεγάλο αριθμό μεταναστών, με σκοπό την καλύτερη ένταξη των ξένων μαθητών με τους Ιταλούς μαθητές καθώς και την προώθηση νέων μεθόδων και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης στην πόλη.
 
Με προϋπολογισμό € 50.000 το έργο που ονομάζεται, «Mi trovo a Genova La mia Città» (Ζω στην Γένοβα – στη δική μου πόλη), ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009.  Απευθύνθηκε σε καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδιάστηκε για να προσφέρει δραστηριότητες και εκδηλώσεων για τους Ιταλούς και ξένους μαθητές για την ενθάρρυνση της ένταξης, μέσω της διεύρυνσης των γνώση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της πόλης.
 
Μέσα από τα μαθήματα που σχεδιάστηκαν ειδικά από τα δημόσια μουσεία, , οι μαθητές και καθηγητές από τεχνικές και επαγγελματικές σχολές συναντήθηκαν και έμαθαν ο ένας από τον άλλον μέσω των ανεπίσημων ανταλλαγών εμπειριών.  Όλοι οι συμμετέχοντες  έλαβαν ένα «πακέτο» παροχών, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων για την πόλη της Γένοβας, ένα μουσικό CD και μία κάρτα για δωρεάν είσοδο στα μουσεία.
 
Πάνω από το 20% των 789 μαθητών που συμμετείχαν στο έργου ήταν από ξένες χώρες.  Σαράντα τάξεις από οκτώ σχολεία συμμετείχαν. Η δραστηριότητες έλαβαν χώρα σε έξι δημοτικά μουσεία. Τα νέα μαθήματα καθορισμένα από τα μουσεία θα συνεχιστούν με τη μορφή μιας διδακτικής πρότασης που απευθύνεται στα σχολεία.
 
Το «Mi trovo a Genova La mia Città» έληξε τον Νοέμβριο του 2009 με ειδική εκδήλωση για να μοιραστούν τα αποτελέσματα του έργου με όλους τους ενδιαφερόμενους μαζί με τις οικογένειες των μαθητών.
 
Αν και δεν υπάρχει ειδική ιστοσελίδα για το έργου αυτό, υπάρχει μια σύνδεση στο YouTube που χαρακτηρίζει την τελική εκδήλωση (24/11/2009):
 
<http://www.youtube.com/user/GenoaMunicipality#p/a/u/1/5qCIA5-L60U>

* Την μετάφραση έκανε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.