Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ελσίνκι :Κινηματογραφική εμπειρία για όλους

Ο κινηματογράφος παραμένει μία από τις κυρίαρχες μορφές λαϊκού πολιτισμού. Ωστόσο, οι ευκαιρίες για εμπειρίες εκτός από αυτές που προσφέρουν οι σύγχρονες επικρατούσες ταινίες σε αίθουσες σινεμά, είναι περιορισμένες. Αυτή είναι η κατάσταση στο Ελσίνκι, όπου κατά τα τελευταία 10 χρόνια πολλοί μικρότεροι κινηματογράφοι τύπου «Σπίτι των τεχνών» έχουν κλείσει, μειώνοντας το ρεπερτόριο των ταινιών που προβάλλονται στην πόλη.  Ένας από τους τρόπους που το Γραφείο Πολιτισμού της Πόλης του Ελσίνκι προωθεί την προσβασιμότητα είναι μέσω της συνεργασίας για τον εμπλουτισμό του κινηματογραφικού πολιτισμού της πόλης και την παροχή ευκαιριών στους πολίτες για να δουν και να δοκιμάσουν ποικίλες μορφές του κινηματογράφου.

Εκτός από την υποστήριξη κινηματογραφικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων με την χορηγία του, το Πολιτιστικό Γραφείο δείχνει ταινίες σε δικούς του χώρους και έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ταινιών.  Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν μια ειδική προτεραιότητα. Οι εργασίες γίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση: διαφορετικές ηλικιακές ομάδες από τα μικρά παιδιά μέχρι και μαθητές λυκείου έχουν τη δική τους σειρά ταινιών. Μέσω των σειρών αυτών, αποκτούν πρόσβαση σε ταινίες που διαφορετικά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα βλέπανε: ταινίες από τις σκανδιναβικές χώρες, μεγάλα κλασικά έργα και ταινίες μικρού μήκους.  Όλες οι ταινίες προβάλλονται δωρεάν σε εύκολα προσβάσιμους χώρους.   Έτσι, παρέχονται ίσες ευκαιρίες για παιδιά και νέους από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες για να δουν ταινίες σε μεγάλη οθόνη,μαζί με άλλους, ως κοινή εμπειρία.  Ένας σημαντικός στόχος είναι η εκπαίδευση για τον κόσμο του κινηματογράφου.  Αυτό γίνεται με σεμινάρια, διαλέξεις και συμπληρωματικές δράσεις. Τα σχολεία φυσικά είναι σημαντικοί εταίροι και υπάρχει επίσης συχνή συνεργασία με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, φεστιβάλ κινηματογράφων και με οργανώσεις που προάγουν την παιδεία στα μέσα.

Η σειρά Naperokino (Κινηματογράφος Παιδιών) και Elokuvaklassikot - lukiolaisille Sarja (Κλασικές Ταινίες - μια σειρά για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) είναι μερικά παραδείγματα του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πολιτιστικού Γραφείου.

Το Naperokino, που λαμβάνει χώρα μία φορά την εβδομάδα στο κέντρο του Ελσίνκι στο Annantalo Κέντρο Τεχνών για παιδιά και για νέους, είναι μια πολύ δημοφιλή σειρά για παιδιά ηλικίας 0-3 ετών και τούς γονείς ή τις νταντάδες τους. Το πρόγραμμα διαθέτει φινλανδικές και ξένες παιδικές ταινίες μικρού μήκους. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ασφαλή, μπορεί κανείς να έρθει και να δει μερικές ταινίες ή να μείνει περισσότερο. Οι στόχοι της σειράς είναι, πρώτον, να προβάλλονται ταινίες ποιότητας για τα παιδιά και, αφετέρου, να δώσει η ευκαιρία να προετοιμαστούν για να παρακολουθήσουν ταινίες μεγαλύτερου μήκους σε αίθουσα κινηματογράφου.

Στο άλλο άκρο του φάσματος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πολιτιστικού Γραφείου είναι το Elokuvaklassikot – sarja lukiolaisille.  Αυτή η σειρά που διοργανώθηκε από κοινού με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και το HIFF – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ελσίνκι – προσφέρει σε παιδιά λυκείου ευκαιρίες για να δουν κλασικές ταινίες από διάφορες χώρες. Το πρόγραμμα βασίζεται σε θέματα που απορρέουν από της ζωές των σημερινών νέων και από τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα.  Το θέμα για το φθινόπωρο του 2010 είναι «η ζωή του σταρ», ενώ η σεζόν της άνοιξης του 2011 θα περιλαμβάνει ταινίες για μέσων ενημέρωσης και την εξουσία.  Υπάρχουν πέντε ταινίες σε κάθε σεζόν, προβάλλονται εβδομαδιαία τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο σε έναν από τους παλαιότερους κινηματογράφους στο κέντρο της πόλης, στο Bio Rex.  Ο στόχος της σειράς είναι να εμβαθύνει την κατανόηση των νέων για τις ταινίες με την κατάρτιση τους στην ιστορία του κινηματογράφου, στα έργα και στους κινηματογραφιστές που εξακολουθούν να επηρεάζουν την σημερινή κουλτούρα.  Η σειρά έχει επίσης ως στόχο να ενθαρρύνει τους νέους να αναζητήσουν ταινιών εκτός της επικρατούσας τάσης. Κάθε σειρά ταινιών συνοδεύεται από μια διάλεξη, καθώς και ένα βιβλίο που διαθέτει εξειδικευμένα άρθρα για τις ταινίες.  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπεριλάβουν τις ταινίες στο πρόγραμμα διδασκαλίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.