Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι πόλεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση της ψηφιακής ατζέντα της ΕΕ

Περίπου 80 συμμετέχοντες συζήτησαν για το ρόλο των πόλεων στην επίτευξη της έξυπνης ανάπτυξης ΕΕ2020  και την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ στο Μπέρμινχαμ, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής εκδήλωσης του συνεδρίου της ομάδας Knowledge Society Forum του δικτύου Eurocities ( που συμμετέχει από το 1998 ο Δήμος Ηρακλείου).

Η εκδήλωση συγκέντρωσε μια σειρά ομιλητών από τις τοπικές διοικήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον τομέα των επιχειρήσεων και  της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι ομιλητές ασχολήθηκαν με τους τρόπους σχεδιασμού των πόλεων με έναν πιο συμμετοχικό, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο σύμβουλος Paul Tilsley, αναπληρωτής ηγέτης του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπέρμινγκχαμ και πρόεδρος της Συνεργασίας Ψηφιακού Μπέρμιγχαμ καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες.

Άλλοι ομιλητές που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνουν τους Julian Goh από τη Siemens Σιγκαπούρη, ο John Doyle από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ο Robert Bell, διευθυντής και συνιδρυτής του αμερικανικού think tank «Intelligent Community Forum»

Ο Julian Goh έδειξε ότι οι πόλεις είναι προκλητικές και ελκυστικές και υποστήριξε ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορούν να βοηθήσουν με την παροχή πληροφοριών για την ορθή χάραξη πολιτικής και τεχνολογικής υποδομής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ο John Doyle μίλησε για νέα πενταετή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ΤΠΕ, το ψηφιακό πρόγραμμα δράσης, πριν ασχοληθούμε με τις επιλογές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις πόλεις. Τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο των πόλεων ως παραγόντων προώθησης της τοπικής κοινότητας, και αμφισβήτησε την αναγκαιότητα και την σχέση κόστους και οφέλους των μαζικών επενδύσεων σε υποδομές.

Το απόγευμα, τέσσερα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν. Το εργαστήριο «SMART CITIZENS» εξέτασε την «ανοιχτή» τοπική αυτοδιοίκηση συζητώντας για το πώς οι διοικήσεις της πόλης αλλάζουν την κουλτούρα, τις στάσεις και τις διαδικασίες τους και πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα εργαστήριο για την «SMART ECONOMY» επικεντρώθηκε στο θέμα της επιδότησης για την έρευνα και ανάπτυξη σε «ψηφιακές» δημόσιες δαπάνες.  Το εργαστήριο «SMART PUBLIC SERVICES» αποτέλεσε μία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την οπτική γωνία του πολίτη και το πώς μπορούν να γίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες εξυπνότερες. Ένα ακόμη εργαστήριο διερεύνησε τις πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων σε επίπεδο πόλης. Τέλος, σε ένα εργαστήριο σχετικά με την «έξυπνη διακυβέρνηση», παρουσιάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις ΤΠΕ για τη διακυβέρνηση και την μοντελοποίηση της πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτόμες προσεγγίσεις για τη αξιολόγηση και την ενεργοποίηση έξυπνων λύσεων διακυβέρνησης.

Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις της συνάντησης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.