Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Από τα πράσινα σχέδια σε μια πραγματικά πράσινη πόλη

Η Βιέννη παραδίδει στο Μάλμο
Με την συνεδρίαση του στην Κοπεγχάγη στις 13-15 Οκτωβρίου, το Φόρουμ του EUROCITIES για το Περιβάλλον αναφέρθηκε σε τρόπους αποτροπής του «green washing» στο σχεδιασμό της πόλης.

Στις 13 - 15 Οκτωβρίου το τελευταίο Φόρουμ του EUROCITIES για το Περιβάλλον EEF του 2010 πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Κατά τη συνάντηση αυτή η πόλη του Μάλμο εξελέγη πρόεδρος του φόρουμ και η πόλη της Γένοβας ως αντιπρόεδρος. Το σύνολο του φόρουμ ευχαρίστησε την απερχόμενο πρόεδρο, τη Βιέννη και τηναντιπρόεδρο πόλη του Μάλμο για την φανταστική δουλειά, τη αφοσίωση και τον ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.

Το διήμερο ξεκίνησε με ενημερωτικές παρουσιάσεις και συζητήσεις από τα μέλη του EEF από την Κοπεγχάγη για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης, με παραδείγματα από το έργο του Βόρειου Λιμανιού και το Κάρλσμπεργκ, από το Άμστερνταμ για τη βιωσιμότητα του σχεδίου Zuidas και από το Ρότερνταμ για την βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική.
Μια κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την ομάδα εργασίας της ExCom για την Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια, εκπροσωπούμενης από τον Ronan Dantec (Νάντη) και από τον Bo Asmus Kjeldgaard (Κοπεγχάγη), σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα των ομάδων συμφερόντων που διεξάγονται επί του παρόντος για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων για την αλλαγή του κλίματος.

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής ομάδας Re-Define, o Sony Kapoor, ο οποίος αναφέρθηκε σχετικά με το πώς ο τομέας των επιχειρήσεων μπορεί να επενδύσει σε πράσινες πρωτοβουλίες. Ένα σημαντικό κίνητρο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έγκειται στη μείωση των κινδύνων και τη μείωση των περιόδων αποπληρωμής. Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να συμβάλει σε αυτές τις πτυχές.

Τη δεύτερη ημέρα συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του φόρουμ  και εγκρίθηκαν από τα μέλη. Οι προτεραιότητες αυτές είναι στο πλαίσιο της μελλοντικής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ στο επίπεδο των πόλεων :

• Πράσινη ΤΠΕ για την ενεργειακή απόδοση
• Η εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πόλη
• Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 20 πόλεις από 14 χώρες  . Ακολούθησε παρουσίαση από τον Michael Kuhndt από το Κέντρο για την Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών UNEP). Τέλος, η συνεδρίαση είδε το τέλος της θητείας δύο χρόνων από την προεδρία της Βιέννης κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 33 συναντήσεις ομάδων εργασίας και συνεδριάσεις φόρουμ  σε ολόκληρη την Ευρώπη εξετάζοντας βασικά θέματα όπως: η οικονομική κρίση, οι συζητήσεις για την αλλαγή του κλίματος, η μεταμόρφωση των πόλεων, έξυπνες βιώσιμες πόλεις, τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών πολιτικών και πρασίνων σχεδίων. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί στη Γένοβα, τον Απρίλιο του 2011.

Διαβάστε επίσης :

Malmo : Γιατί ήταν υποψήφια πόλη για το Sustainable City Award ; (1)

Malmo : Γιατί ήταν υποψήφια πόλη για το Sustainable City Award ; (2)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.