Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Βρυξέλλες:Μουσεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη – Λειτουργικές Σχέσεις, Προοπτικές και Μάνατζμεντ

*Μαρία Ψαρρού
Διευθύντρια Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου.
Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μουσεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη – Λειτουργικές Σχέσεις, Προοπτικές και Μάνατζμεντ» διοργανώνεται στις Βρυξέλλες 9-10 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης (ΕΝCART). Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου του Λούβρου, του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, του Μουσείου του Μάντσεστερ και την πόλη του Σπλιτ και απευθύνεται σε εκπροσώπους μουσείων, τοπικές και περιφερειακές αρχές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητές και ακαδημαϊκούς.
Φιλοδοξεί δε να αναδείξει ολοκληρωμένες προτάσεις και βέλτιστες πρακτικές καθώς επίσης να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη ύλη για τη σύνταξη της Λευκής Βίβλου «Μουσεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση» που θα εκδοθεί από την επιτροπή πολιτιστικής πολιτικής στις αρχές του επόμενου έτους. Για το λόγο αυτό, το συνέδριο θα λάβει χώρα με τη μορφή διαλογικής συζήτησης στην οποία θα συμμετάσχουν 100 αντιπρόσωποι από μουσεία και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.
Παραδοσιακά θεωρούμενα ως φρουροί σπάνιων και πολύτιμων αντικειμένων, τα μουσεία σήμερα λειτουργούν ως χώροι όπου οι άνθρωποι και οι κοινότητες συναντιούνται και ως πόροι για εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, φορείς αγαθών και υπηρεσιών όλων των τύπων και αρχιτεκτονικά σύμβολα στην υπηρεσία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δίνοντας παράλληλα στις πόλεις χαρακτηριστική εικόνα και αίσθηση, ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που τα καθιστούν σημαντικούς εταίρους στην τοπική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, συμβάλλουν στη δημιουργία τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου, με τη δημιουργία περισσότερων χώρων με ελεύθερη πρόσβαση και τη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων  που εκτείνονται πέρα από το άμεσο αντικείμενό τους. Ο κοινωνικός τους ρόλος γίνεται τώρα αντιληπτός από την τοπική αυτοδιοίκηση ως τρόπος με τον οποίο ομάδες και άτομα κερδίζουν αναγνώριση, τρόπος περιορισμού των κοινωνικών εντάσεων και μέσο σύνθεσης δεξιοτήτων που οδηγεί σε αύξηση της δημιουργικότητας.
Ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων παραμένει επίσης πρωταρχικός λόγος για την ύπαρξη τους σε πολυάριθμες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα βέβαια τα μουσεία δεν εξαντλούνται μόνο στην εξοικείωση των παιδιών με την τοπική ιστορία ή με την παγκόσμια τέχνη, αλλά ταυτόχρονα προωθούν την αξία της δημιουργικότητας μέσα από τον πειραματισμό με προγράμματα.
Τα μουσεία λειτουργούν επίσης ως χώροι όπου αναπτύσσονται δεξιότητες οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν προς όφελος όχι μόνο των δραστηριοτήτων του μουσείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η συντήρηση, η αναπαλαίωση και η τεκμηρίωση αφορούν πρώτα και κύρια τις δραστηριότητες ενός μουσείου, μπορούν όμως να ενδιαφέρουν οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους εκτός αυτού, όπως λ.χ. εταιρείες που χρησιμοποιούν πολιτιστικό απόθεμα (αρχεία, αντικείμενα, μοντέλα, φωτογραφίες και λογισμικό) για να δημιουργήσουν εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης οι υλικοί και άυλοι πόροι του μουσείου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ο ρόλος της τέχνης στην αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι εξής τέσσερις θεματικές:
•    Αναγκαιότητα ανάλυσης των σχέσεων μεταξύ μουσείων και τοπικής αυτοδιοίκησης.
•    Οι προκλήσεις από τη σκοπιά των μουσείων.
•    Οι προκλήσεις από τη σκοπιά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
•    Κυριότερες διασυνδέσεις  μεταξύ μουσείων και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κάθε συνεδρίαση θα ξεκινά με τα αποτελέσματα των επιτροπών  και με την παρουσίαση μελετών περίπτωσης και θα είναι ανοικτή στο διάλογο με τους διευθυντές και τους επιμελητές μουσείων, τις τοπικές αρχές, αλλά και το ακροατήριο. Η προσέγγιση αυτή πιστεύεται ότι παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να συνδιαμορφώσει τις τελικές προτάσεις.
Το εν λόγω συνέδριο εμπίπτει στις ενέργειες του προγράμματος «Μουσεία και τοπική αυτοδιοίκηση: Βιώσιμη συνεργασία και ανάπτυξη», του προγράμματος «Μουσεία στην Ευρώπη», που  αποσκοπεί στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο τα μουσεία συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, του οφέλους που πηγάζει από αυτή τη σχέση και των υφιστάμενων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μουσείων και των τοπικών αρχών. Μακροπρόθεσμος, δε  σκοπός του προγράμματος είναι η καθιέρωσή του ως σημείου συνάντησης για την έρευνα και την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκών μουσείων, γκαλερί, δήμων και περιφερειών.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε από το δικτυακό τόπο: http://www.encatc.org/museums-and-municipalities/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.