Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και το Αϊντχόβεν είναι οι φετινοί νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Eurocities 2010

Amsterdam
Η πόλη του Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και το Αϊντχόβεν κέρδισαν τα βραβεία του δικτύου Eurocities για τη χρονιά 2010. Στα Δημοτικά τους Συμβούλια αναγνωρίστηκε η επιτυχία στο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν "δυναμικές" πόλεις. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του δικτύου στις 6 Νοεμβρίου στην πόλη της Σαραγόσα στην Ισπανία. Η βράβευση που γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά έχει ως στόχο να τονίσει τις επιτυχημένες προσπάθειες - σε τοπικό επίπεδο – που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Παρουσιάζοντας τα βραβεία, η Δημοτική Σύμβουλος Κα Elena Allué de Baro μέλος της κριτικής επιτροπής του Eurocities αλλά και υπεύθυνη σε θέματα Τουρισμού της Σαραγόσα δήλωσε ότι «οι φετινοί νικητές παρουσίασαν την ικανότητα των υπηρεσιών τους στο καθορισμό της ταυτότητας της πόλης τους και δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο όραμα για το μέλλον. Το καλύτερο όμως, είναι ότι οι ηγέτες και των τριών πόλεων μετέτρεψαν το όραμα σε πραγματικότητα ακούγοντας, συμπεριλαμβάνοντας (τους φορείς της πόλης) και δημιουργώντας».


Έτσι λοιπόν η Βαρκελώνη κέρδισε το «Βραβείο Δημιουργίας» για την προωθητική της ενέργεια με το DO IT IN BARCELONA, η οποία είχε ως στόχο να κεντρίσει την προσοχή ταλαντούχων ατόμων αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη. Με το DO IT IN BARCELONA η πόλη ξεπερνάει τις κοινότυπες μεθόδους προώθησης της ταυτότητας της πόλης προσφέροντας μια «συλλογή» υπηρεσιών για τους ξένους επενδυτές, τους ειδικευμένους επαγγελματίες, τους ερευνητές και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στο Αϊντχόβεν απονεμήθηκε το «Βραβείο της Συνεργασίας» για το Eindhoven Brainport – Δημιουργώντας τις βιομηχανίες του μέλλοντος. Το Αϊντχόβεν συνεργάστηκε με τις δημόσιες τοπικές αρχές, το βιομηχανικό κλάδο και ειδικευμένους φορείς για να προβάλλει την οικονομική ατζέντα της περιοχής. Σήμερα το Brainport Eindhoven είναι ένας πλήρες ενημερωμένος βιομηχανικός συμβουλευτικός φορέας με αποδοχή από τη Διεθνή Κοινότητα και από την Ολλανδική Κυβέρνηση.

Στο Άμστερνταμ δόθηκε το «βραβείο Συμμετοχής» για το Free State of Amsterdam, μια νέα μορφή ανοικτού σχεδιασμού της πόλης με έμφαση στους τοπικούς δημοκρατικούς θεσμούς και στόχο το καλύτερο μέλλον της πόλης. Το «Free State of Amsterdam» συνδύασε ένα πρόγραμμα εκθέσεων με ομιλίες αλλά και δημόσιες συζητήσεις. Οι κάτοικοι παρακινήθηκαν να συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση ώστε να ακουστεί πρωτίστως η γνώμη τους.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του EUROCITIES κος Paul Bevan συμπλήρωσε ότι «η εντατικοποίηση του διεθνή ανταγωνισμού και το σημερινό οικονομικό κλίμα απαιτούν νέες προσεγγίσεις τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών με την συμμετοχή των πολιτών. Οι τρεις αυτές πόλεις είναι το καλό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.