Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

thessAlonistas :Αλωνίζουν στη Θεσσαλονίκη !

“Μια φορά και έναν καιρό στα Βόρεια μιας μικρής χώρας που ονομάζονταν Ελλάδα, υπήρχε μια πόλη. Πολλοί τη γνώριζαν ως η «Όμορφη Θεσσαλονίκη» ή «η Νύφη του Θερμαϊκού», άλλοι πάλι διαλαλούσαν τις ερωτικές τις αρετές, ενώ κάποιοι πιο ρομαντικοί θαύμαζαν την ομίχλη της που θαρρείς πώς μπέρδευε την θάλασσα με τον ορίζοντα και τα έκανε ένα” …
Στοπ! Αυτό είναι ένα πλεόν ένα παραμύθι…
Η Θεσσαλονίκη το 2010 όμως, είναι μια παραμελλημένη και ακαλαίσθητη πόλη.
Μια πόλη που ασφυκτιά, που ξεκουφαίνεται από τα κορναρίσματα, που είναι στολισμένη από μπετόν και άναρχες πινακίδες, που ξερνάει τα σκουπίδια της παντού χωρίς να ανακυκλώνει, που εμποδίζει την προσπελασίμοτητα και δε σέβεται τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες …
Μια βόλτα θα σε πείσει… Μια τέτοια η βόλτα έπεισε κι εμάς, τους thess alonistas, ώστε να αντιδράσουμε δημιουργικά στην καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας σ’ αυτή την πόλη που αγαπάμε τόσο, χωρίς να περιμένουμε πια μόνο τις πρωτοβουλίες άλλων.
Μαζευτήκαμε λοιπόν ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί, ετερόκλητοι, μικροί και μεγάλοι αλλά με κοινό τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Και λίγα λόγια για το όνομα … το thessAlonistas επιλέχθηκε με μικρά αγγλικά γράμματα τονίζοντας το δεύτερο συνθετικό της λέξης. Το πρώτο μεν συνθετικό, «thess», ευνόητα παραπέμπει στον τόπο που διαμένουμε, τη Θεσσαλονίκη, και επίσης είναι ομόηχο του ελληνικού «θες» δηλαδή θέλεις… Το δεύτερο δε προέκυψε μετά από μακρά συζήτηση στο «alonistas», ήτοι αυτοί που αλωνίζουν, οι «αλωνιστές». Επομένως, καταλήξαμε σε ένα εύηχο λογοπαίγνιο με μια κατάληξη που παραπέμπει σε μια πάγια κίνηση, μια πρωτοβουλία κατοίκων από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, που δεν πρόσκειται σε κομματικό σχηματισμό.
‘Ετσι λοιπόν εμείς λέμε: thess;
Θέλεις και εσύ μια Θεσσαλονίκη αλιώτικη, μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο χρωματιστή, πιο ζωντανή, πιο φιλική προς το περιβάλλον, περισσότερο βιώσιμη; ….
… έλα τότε να αλωνίσουμε μαζί!!!

@ http://thessalonistas.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.