Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

2010 Country Brand Index :Τι κρατάει ψηλά κάποιες χώρες στη λίστα

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει τα δυνατά χαρτιά της.
H αντίληψη για την επωνυμία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να έχει πληγεί ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες περικοπές των δημοσίων δαπανών προς την κατεύθυνση της «λιτότητας», μετά την αλλαγή της κυβέρνησης που έγινε το 2010. Ωστόσο, παρά την ελαφριά πτώση το 2010, η επωνυμία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι στις κορυφαίες επωνυμίες. Ένας σημαντικός εξαγωγέας μουσικής, τηλεόρασης, ταινιών κινηματογράφου, μόδας και λογοτεχνίας - από το BBC μέχρι το Man Booker Prize, τηλεοπτικές εκπομπές ταλέντων, τον Vivienne Westwood και τον James Bond - το Ηνωμένο Βασίλειο τα καταφέρνει ακόμα στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης και λαϊκού πολιτισμού.
Συνεχίζει να είναι ένα κέντρο έρευνας και μάθησης, με την Οξφόρδη και το Καίημπριτζ, καθώς και με αξιοσημείωτες επιχειρηματικές σχολές που εμφανίζεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Και παγκόσμιες μάρκες με προέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Burberry, η M & S, η GSK, η Diageo, η British Airways και η Virgin Group να συνεισφέρουν πολλά στη διεθνή εικόνα της επωνυμίας του. H χώρα επιτυγχάνει επίσης σταθερά υψηλή βαθμολογία στη διάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού που αντισταθμίζουν την αδύναμη επίδοση στην «διάσταση» του τουρισμού για το 2010.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί μερικές από τις πιο γνωστές επωνυμίες αθλητικών συλλόγων στον κόσμο, από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Τσέλσι και την Άρσεναλ, καθώς και την αγγλική Premier League στο σύνολό της. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η επωνυμία Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήσει τη Top 10 θέση του για τα επόμενα τρία χρόνια - και ιδίως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο το 2012 - με μια νέα κυβέρνηση και ελπίδες για μια σταθερή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.

Τα Αγγλικά ως πρώτη γλώσσα.

Αυτό που ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ως κοινό σημείο με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα Αγγλικά ως πρώτη γλώσσα - η ενωτική δύναμη πίσω παγκόσμια επικοινωνία και το εμπόριο. Η αύξηση των Πανεπιστημιακών επιχειρηματικών σχολών και πανεπιστημίων τις κατατάσσει σαν κέντρα εκπαίδευσης που παρέχουν ταλαντούχους, συνεχώς μετακινούμενους φοιτητές οι οποίοι ενεργούν ως διεθνείς πρεσβευτές για τις επωνυμίες των χωρών τους. Η ισχυρή παρουσία του τουρισμού και για τις τρεις αγορές είναι στενά συνδεδεμένη με την πολυμορφία της κάθε χώρας της φυσικής τους ομορφιάς και των φιλόξενων αστικών κέντρων.
Και οι τρεις είναι γνωστές για την ισχυρή δέσμευσή τους σε φυσικά και περιβαλλοντικά θέματα, και χρησιμοποιούνται συχνά ως τοποθεσίες για σημαντικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και εμπορικές διαφημίσεις καθώς και στην προώθηση των εαυτών τους ως διαφορετικοί και οικονομικά προσιτοί προορισμοί για περιπέτεια και χαλάρωση. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι και τα τρία, που συχνά παρουσιάζονται ως η καλύτερη επιλογή για διαβίωση στις πόλεις και στην ύπαιθρο, είναι ιδιαίτερα επιθυμητές όταν πρόκειται για μετανάστευση σε αυτές για αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Τα δυνατά χαρτιά της Ελβετίας.
Αν τα θέματα οικονομικής σταθερότητας παίζουν σημαντικό ρόλο, τότε το μέγεθος δεν είναι το παν. Η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία το αποδεικνύουν καθώς έχουν πληθυσμό κάτω από 10 εκατ. Η υψηλή θέση τους οφείλεται κυρίως στις αντιλήψεις περί ισχυρού συστήματος αξιών και της ποιότητας ζωής σε κάθε χώρα. Όμως, το άλμα των έξι θέσεων της Ελβετίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος μπορεί να αποδοθεί σε περισσότερους λόγους από την ιστορική φήμη της για την πολιτική ουδετερότητα και το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Πάνω απ 'όλα, η Ελβετία κυριαρχεί στη κατάταξη των χωρών που είναι «καλές για επιχειρηματική δραστηριότητα» το 2010, το οποίο ίσως σχετίζεται με πολλά χρόνια εταιρικών υψηλού προφίλ μετεγκαταστάσεων σε μεγάλες πόλεις. Από την Kraft Foods, στη Novartis, στη Merck Serono, τη Google Ευρώπης, τη McDonald’s, τη P & G, τη Nestle και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, νέες αλλά και εδραιωμένες εταιρείες σε κάθε κλάδο έχουν επωφεληθεί από τους ευνοϊκούς εταιρικούς κανονισμούς διαμονής, και εδραιώνοντας μια ήδη παγκόσμια φήμη για την Ελβετία ως ευνοϊκό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η άνοδος της επωνυμίας της Σκανδιναβίας.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του έτους, είναι η εμφάνιση στο Top 20 της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας που αποκαλύπτει μια ισχυρή αναδυόμενη προτίμηση της επωνυμίας «Σκανδιναβία» σε όλο τον κόσμο. Από τον ρόλο της Δανίας ως οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης ως την διεθνή φήμη κράτους πρόνοιας της Σουηδίας, η επωνυμία Σκανδιναβία αποτελεί μια δέσμευση για την ελευθερία, την ευημερία, την παγκόσμια ιδιότητα του πολίτη και της ποιότητας ζωής που ενώνει αυτές τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Ως «ανερχόμενο αστέρι» του 2010 – άνοδος από την 21η στη 10η θέση – η Σουηδία συγκεκριμένα καλλιεργεί πολύ ισχυρές αντιλήψεις γύρω από τις διαστάσεις για το σύστημα αξιών και την Ποιότητα Ζωής. Συγκεκριμένα, η Σουηδία αποδίδει καλά σε χαρακτηριστικά, όπως η φιλικότητα προς το περιβάλλον, το Εκπαιδευτικό Σύστημα και το Σύστημα Υγείας - όλα κατατάσσονται στο νούμερο δύο. Η ισχυρή επίδοση επωνυμιών όπως η αεροπορική εταιρεία SAS που φέρνει όλη τη Σκανδιναβία κοντά, δείχνει τη δύναμη της ενοποίησης της επωνυμίας μεμονωμένων χωρών με τις περιφερειακές αερομεταφορείς ή επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν τις κοινές αξίες. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου SAS είναι οι μόνοι στον κόσμο με το πρότυπο ISO 14001 και περιβαλλοντική πιστοποίηση EMAS, η οποία συνάδει με τις αντιλήψεις για τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της επωνυμίας της Σκανδιναβίας. Αυτό τοποθετείται παράλληλα με παγκόσμια γνωστά ονόματα όπως η H & M, η Lego, η Nokia, η Volvo και η Ikea - όλες οι εθνικές επωνυμίες από την περιοχή που «ταξιδεύουν καλά» και προκαλούν θαυμασμό και θετικές αντιλήψεις.

Τα αστέρια που έχασαν τη λάμψη τους το 2010.

Τι γίνετε όμως με τις κορυφαίες επωνυμίες του 2009 που έχουν πέσει στην κατάταξη αυτού του έτους; Η Ελλάδα παρουσιάζει την πιο σημαντική αλλαγή, με πτώση 8 θέσεις, από τη 14 στην 22, με φόντο την υψηλού προφίλ χρηματοπιστωτική κρίση και με επακόλουθο τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις μετά τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις. Ο συσχετισμός της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός είναι παραδοσιακά ισχυρός σε αυτή τη μελέτη, αλλά κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων αρνητικών ειδήσεων - που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη γύρω από τις βασικές υπηρεσίες και τις υποδομές - απειλείται. Η Ινδία είναι μια άλλη επωνυμία που υπάγεται σε αυτή τη κατηγορία με πτώση πέντε θέσεις, στο νούμερο 23 για το τρέχον έτος, κατ 'ευθείαν λόγω της αρνητικής παγκόσμιας κάλυψης των μέσων ενημέρωσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο Νέο Δελχί κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, καθώς και επιθέσεις εναντίον τουριστών που παρακολουθούσαν τους αγώνες.
 Η Ισπανία και η Ιρλανδία, επίσης, κινούνται κάτω από το τραπέζι, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι παραδοσιακά ισχυροί τουριστικοί προορισμοί δεν έχουν ανοσία στην μετατόπιση δύναμης της επωνυμίας τους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η Ιταλία έχει και αυτή πτώση στη κατάταξη παρά τις αυξημένες προσπάθειες για την ενίσχυση του τουρισμού φέτος ακόμα και με υψηλού προφίλ εσωτερικών και εξωτερικών διαφημιστικών πρωτοβουλιών με συμμετοχή ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές πραγματοποιούνται με τη συνεχή κακή κριτική της πρωθυπουργίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα εμπορικά σήματα στις επωνυμίες των χωρών.

Τέλος, τα ηγετικά σήματα μιας χώρας φέτος αποκαλύπτουν μια πιο μόνιμη αλήθεια για την αντοχή της επωνυμίας. Παρά την κρίση, την οικονομική ύφεση, τη πολιτική αναταραχή και τα προβλήματα δημοσίων σχέσεων, οι χώρες με σαφή ταυτότητα, συνεπής αξίες και με μια διαρκή πολιτιστική κληρονομιά παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο. Για παράδειγμα, η θέση της επωνυμίας της Κίνας στην πραγματικότητα μειώθηκε στην κατάταξη του 2010, ενώ ταυτόχρονα εκτόπισε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που δείχνουν ότι η οικονομική ισχύς από μόνη της δεν είναι αρκετή για να οικοδομηθεί μια ισχυρή επωνυμία. Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, έχει αυξηθεί κατά μία θέση στην κατάταξη, διαμέσου υψηλού προφίλ εθνικών προβλημάτων δημοσίων σχέσεων, όπως η ανάκληση αυτοκινήτων της Toyota, της οικονομικής επιβράδυνσης και ενός αποδυναμωμένου πλέουν εθνικού νομίσματος (γιέν). Ομοίως, η κρίση της BP – επίφοβο για την επωνυμία του Ηνωμένου Βασιλείου - δεν φαίνεται να έχει κάνει σημαντική ζημιά τις αντιλήψεις της επωνυμίας. Η συνεχιζόμενη υψηλή απόδοση στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό και με την ισχυρή ταυτότητα, δείχνει ότι ένα έθνος μπορεί να ξεπεράσει κύκλους λιτότητας και εταιρικές καταστροφές. Έτσι και η Γαλλία ενώ έχει χάσει θέσεις φέτος, η μεγαλύτερη δύναμή της, παραμένει η Πολιτιστική Κληρονομιά και ο Πολιτισμός, και αυτό το χρησιμοποιεί στο έπακρο στην εξαγωγή μερικών από τις πιο γνωστές μάρκες του κόσμου - από τη Chanel μέχρι το LVMH Group – που παρέχουν συνεχή ενδυνάμωση στην αυθεντικότητα, τη κουλτούρα και το στυλ. Δεν είναι τυχαίο, παραδείγματος χάριν, ότι η αναδυόμενη πάμπλουτη Κίνα επέλεξε τις πολυτελείς Γαλλικές μάρκες έναντι των άλλων ως σύμβολα της οικονομικής και κοινωνικής της υπεροχής .Μάρκες όπως η Carrefour, η Danone, η L'Oreal, η Evian και η Renault έχουν επίσης μεγάλη απήχηση στη παγκόσμια αγορά, και ενισχύουν μια πιο λαϊκή πτυχή στη γαλλική κουλτούρα και την εξειδίκευση στον τομέα της λιανικής, των καλλυντικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Γαλλία εξακολουθεί επίσης να είναι ένας πολύ ισχυρός τουριστικός προορισμός και για τους ίδιους λόγους παρέμεινε στο νούμερο ένα στην ευαισθητοποίηση και την απόφαση / επισκεψιμότητα, κάνοντας άλμα στην πρώτη θέση στην εξοικείωση σαν προορισμό. Αναμφίβολα, η γαλλική μουσική και ο κινηματογράφος εξακολουθούν να επηρεάζουν το παγκόσμιο πολιτισμό με οχήματα το Francophone world, το France 24 και το Canal + είναι σημαντικά για ολόκληρη τη γαλλική κουλτούρα.

Το Κλειδί είναι η συνοχή.

Τι έχουν οι κορυφαίες επωνυμίες των χωρών από κοινού; Πάνω από όλα, έχουν τις αξίες τους σε επίπεδο πολιτικό, επιχειρηματικό, τουριστικό και στον πολιτισμό - από τις επωνυμίες που εξάγουν τις διασημότητες που καλλιεργούν. Μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, που εδραιώθηκε με την πάροδο του χρόνου και παρουσιάστηκε με συνέπεια σε όλα τα σημεία επαφής, είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επωνυμίας οποιουδήποτε είδους. Μπορεί να προσφέρει τη συγχώρεση σε μια επωνυμία χώρας που πρέπει να ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες που εμποδίζουν την αντίληψη του κοινού και την απόφαση τους να ταξιδέψουν και να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Τελικά, όπως και μια εταιρία, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, οι επωνυμίες των χωρών δημιουργούν ισχυρές και θετικές εντυπώσεις που δημιουργούν την επιθυμία και τη ζήτηση. Η συνοχή των εντυπώσεων και των μηνυμάτων μέσω των μέσων ενημέρωσης και διαύλων τις «κρατά στη κορυφή του νου» και τις προωθεί σε όλα τα ακροατήρια και τις κατηγορίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, από τις επιχειρήσεις μέχρι τους ταξιδιώτες και τον τουρισμό. Πάνω απ’ όλα, αν οι επωνυμίες παρέχουν μια υπόσχεση, οι ηγετικές επωνυμίες για το 2010 την κρατάνε πάρα πολύ καλά.

Διαβάστε επίσης : 
2010 Country Brand Index :Οι πιο ισχυρές επωνυμίες χωρών του 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.