Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Imaging the city, για την ανάπλαση των αστικών τοπίων



Το "Φαντάσου την πόλη" είναι μια σειρά δράσεων μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με θέμα την αισθητική ανάπλαση του αστικού τοπίου.
Χώρος δράσης η διαδικτυακή πλατφόρμα www.imaginethecity.gr,η οποία λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων.
Οι πολίτες αναρτούν θέματα από αναξιοποίητα σημεία των αστικών τοπίων και οι μελετητές κάνουν λήψη των θεμάτων για την ανάπτυξη μελετών ανάπλασης.
Τα θέματα αυτά, είναι δημόσια, όπως μια πλατεία ή ένα δημαρχείο, ή στα όρια του δημοσιου χώρου, όπως η πρόσοψη πολυκατοικιάς, περιφράξεις κ.α

Η πλατφόρμα αυτή διαμορφώνει μια «τράπεζα δεδομένων» από την οποία μπορούν να αντλήσουν θέματα για την ανάπτυξη μελετών ανάπλασης φοιτητές, στα πλαίσια μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών από όλες τις σχολές δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης της χώρας και ανεξάρτητοι μελετητές στα πλαίσια κοινωνικής ευθύνης ή προβολής του έργου τους.

Το "Φαντάσου την πόλη" αποσκοπεί να προσφέρει δημιουργικές προτάσεις ανάπλασης από εξειδικευμένους επαγγελματίες ή φοιτητές, με σκοπό να εμπλουτιστεί η αστική κουλτούρα των ελληνικών πόλεων, να καλλιεργηθεί περαιτέρω η αισθητική και η εργονομία του αστικού τοπίου και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στην δράση για τον σκοπό αυτό.

Δημόσια κτήρια  
Η ενότητα αυτή αναφέρεται σε θέματα του δημοσίου χώρου, και πλατείες  δημόσια κτίρια, πλατείες, πάρκα. Ο πολίτης - επισκέπτης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.imaginethecity.gr μπορεί να αναρτήσει φωτογραφίες και πληροφορίες, όπως τοποθεσία, τίτλος, σχόλια κ.α. από σημεία των ελληνικών πόλεων, τα οποία είναι εγκαταλελειμένα ή αναξιοποίητα, ή ακόμα και σημεία τα οποία παρουσιάζουν περιθώρια αισθητικής ή λειτουργικής βελτίωσης, από εργονομική ή ενεργειακή άποψη.

Προσόψεις    
Η ενότητα αυτή αναφέρεται σε προσόψεις ιδιωτικών κτηρίων. Οι κάτοικοι προσκαλούνται να αναρτήσουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.imaginethecity.gr φωτογραφίες προσόψεων κτηρίων. Εξειδικευμένοι δημιουργικοί επαγγελματίες ή φοιτητές μπορούν να λάβουν τα θέματα για παράγουν δημιουργικές προτάσεις, τις οποίες καλούνται να αναρτούν πίσω στην πλατφόρμα, με σκοπό την συνεισφορά τους στο κοινό συμφέρον. Η πρόταση της πρόσοψης πρόκειται να περιλαμβάνει χρώμα, σκίαση, μόνωση και φύτευση, διαμορφώντας μια συνολική πρόταση της όψης του κτιρίου.

Δήλωση σκοπού
Το Φαντάσου την πόλη αποσκοπεί να επηρεάσει την αστική κουλτούρα και ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων, παρεμβαίνοντας στην αισθητική και την εργονομία του αστικού τοπίου και ενθαρρύνοντας την συμμετοχή όλων των πολιτών στην δράση για τον σκοπό αυτό.

Πως περιγράφουν οι συντελεστές του imaginethecity τους σκοπούς τους;
Να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα δυναμική, τους εκατοντάδες μελετητές στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χωράς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, δημιουργούν και καινοτομούν.

Να ανοίξουμε ένα δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας,
μεταξύ των πολιτών - κατοίκων πόλεων και των μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων: χωροταξίας, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, καλών τεχνών, διακόσμησης κ.α.

Να ενθαρρύνουμε στους μελετητές την δημιουργικότητα, την καινοτομία, την πρωτοτυπία, μέσω προβολής και παρουσίασης των προτάσεων, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδας.

Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους κάτοικους να ασχοληθούν με τις συνθήκες του αστικού τοπιού, να αναλαμβάνουν δράση, να διαπραγματεύονται νέες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις, τόσο περί του δημοσίου χώρου, όσο και περί του εξωτερικού ιδιωτικού, ο οποίος επηρεάζει τον δημόσιο.

Να ευαισθητοποιούμε αρμοδίους φορείς και οργανισμούς δημόσιων έργων, με ιδέες και δημιουργικές προτάσεις, τις οποίες μπορούν να αντιπαραθέσουν, να εξελίξουν μέσα από διάλογο με τους μελετητές και κατοίκους.

Να τροφοδοτούμε τοπικούς φορείς και οργανισμούς με υλικό για την πραγματοποίηση τοπικών εκθέσεων, ανοιχτών συζητήσεων και διαγωνισμών στις πόλεις τους.

Πιλοτική λειτουργία, έτος 2010
Το project "Φαντάσου την πόλη" αναπτύχτηκε και λειτούργησε πιλοτικά το 2010. Κατά την περίοδο αυτή έκτος από την εξέλιξη της κεντρικής ιδέας αναπτύχτηκε μια πιλοτική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία αναρτήθηκε υλικό από τρεις πόλεις της Ελλάδας, την Βέροια, την Χαλκίδα και το Ηράκλειο και διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση "Χαλκίδα 2010, Φαντάσου την πόλη", με εργασίες για θέματα από την πόλη της Χαλκίδας, με την συνεργασία του δήμου της Χαλκίδας (22-28 Νοεμβρίου 2010, στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου της Χαλκίδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.