Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πόλεις που αξίζει να ζείς

Δύο Ευρωπαϊκές πόλεις είναι μεταξύ ορισμένων από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου στην ετήσια Παγκόσμια Έρευνα για τις πολεις που αξίζει να ζείς. Η Βιέννη και το Ελσίνκι ήρθαν δεύτερη και έβδομη αντίστοιχα, στην λίστα της 10δας ανάμεσα σε μια πόλη του Καναδά και της Αυστραλίας . Η αυστραλιανή πόλη της Μελβούρνης πήρε τον τίτλο της φετινής χρονιάς, με το Βανκούβερ του Καναδά να ολισθαίνει από την κορυφή της κατάταξης για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Το Βανκούβερ κέρδιζε στην έρευνα από το 2002, αλλά έπεσε στην τρίτη θέση φέτος, πίσω από Βιέννη.

Ένα σύνολο από 140 πόλεις αξιολογήθηκαν σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές. Το Λονδίνο κατέλαβε την θέση 53, με το Economist Intelligence Unit, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, να κατηγορεί την κρίση για την ελαφρά μείωση στις ταξινομήσεις . Εν τω μεταξύ, το Βανκούβερ έχασε την πρώτη θέση λόγω των περιοδικών κλεισιμάτων του βασικού αυτοκινητόδρομου, ενώ τα Λιμάνια Μόρεσμπι της Παπούα Νέας Γουινέας , Ντάκα του Μπαγκλαντές και το Χαράρε της Ζιμπάμπουε κατέλαβαν το κάτω μέρος του πίνακα. Η κορυφαία αμερικανική πόλη, Χονολουλού, έπιασε μόνο την 26η θέση.

Η νικήτρια πόλη της Αυστραλίας είναι σταθερά ψηλά στην κατάταξη λόγω χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού της χώρας και των σχετικά χαμηλών  ποσοστών εγκληματικότητας, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δεκάδα κατάταξης υπάρχουν πόλεις που χωρίζονται από ένα περιθώριο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Περισσότερα διαβάστε στο Global liveability report

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.