Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η καθαριότητα μπορεί να κρίνει τη θητεία ενός Δημάρχου

@Του Γιώργου Γυπάκη , "Πολίτης των Χανίων"

Τα 12 και παραπάνω χρόνια που ασχολούμαι ως δημοσιογράφος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα σπουδαίο πράγμα που έμαθα, είναι ότι ο καλός ο Δήμαρχος κρίνεται στην καθαριότητα.
Ούτε στις μεγαλοστομίες, ούτε στα φαραωνικά έργα, ούτε στα ασφαλτικά (αν και στην Ψωροκώσταινα παίζουν κι αυτά μεγάλο ρόλο), ούτε στα ρουσφέτια. Αλλά στα σκουπίδια.
Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, οι δημότες ενός δήμου, κρίνουν στο τέλος το Δήμαρχό τους, από τις επιδόσεις του στις υπηρεσίες καθαριότητας. Θεωρούν πιο σημαντικό αυτόν τον τομέα πάντα, είτε από συνήθεια, είτε λόγω εικόνας. Γιατί η βιτρίνα ενός Δήμου είναι η καθαριότητα. Είναι αυτό που φαίνεται πάντα, σε κάθε σημείο του Δήμου, είτε υπάρχουν άλλα έργα είτε όχι.
Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Εχω δει Δημάρχους να χάνουν εκλογές από τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Και μπορώ να αναφέρω ονόματα γνωστά, αλλά δεν υπάρχει λόγος.
Ας το ακούσουν κι ας το πιστέψουν εκεί στο Δήμο Χανίων, ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και τα νέα παιδιά που τους συμβουλεύουν – όσο κι αν θαρρούν πως τα ξέρουν όλα- την κατάθεση αυτής της δημοσιογραφικής εμπειρίας, ας μην την παραβλέψουν.

Ο κόσμος στις περιαστικές δημοτικές ενότητες συνεχίζει να είναι δυσαρεστημένος με την καθαριότητα. Υπάρχουν δρόμοι, που μαζεύονται οι μισοί κάδοι κι οι άλλοι μισοί αφήνονται αμάζευτοι. Υπάρχουν γωνιές, που τα ογκώδη δίνουν την αίσθηση του “ατσιγγαναριού” σε τουριστικές περιοχές, τα ίδια ογκώδη επί πολλές εβδομάδες. Εγώ ο ίδιος, τρείς φορές πήρα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας για να έρθουν να μαζέψουν τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τα καθαρίσματα που έκανα για να καθαρίσω τον κήπο μου -μια που η εντολή της Δημοτικής Αρχής ήταν ξεκάθαρη στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Θα μπορούσα κάλλιστα, σήμερα, να καταγγείλω τον αρμόδιο παράγοντα για παράβαση καθήκοντος, αφού ο σωρός των ξερών φύλων κάτω απ΄τα πεύκα της δημοσιάς, είναι τέλειο προσάναμα.
Θα μπορούσαν οι πολίτες να καταγγείλουν κάθε σωρό με ογκώδη, κάθε σωρό με ξερόκλαδα που βλέπουν μαζεμένα, αν βέβαια προηγούμενα ως ιδιοκτήτες οι ίδιοι ενημέρωναν εγκαίρως την υπηρεσία να έρθει να τα πάρει κι εκείνη δεν ανταποκρινόταν. Δεν το κάνουν όμως. Περιμένουν πάντα τις δημοτικές εκλογές για να καταγγείλουν, τις κακές υπηρεσίες καθαριότητας.
Η εμπειρία λέει, πως η διοίκηση των υπηρεσιών καθαριότητας είναι πρωτίστως, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Οι εργάτες της καθαριότητας θέλουν συχνή, πυκνή παρακολούθηση, αυστηρή διοίκηση, τα οχήματα θέλουν τακτική συντήρηση και η δουλειά συνεχή επίβλεψη. Η αρμοδιότητα της καθαριότητας είναι η πιο “βαρειά και άσχημη δουλειά” στο Δήμο, αλλά και η πιο σημαντική. Ο Αντιδήμαρχος δηλαδή που είναι αρμόδιος για την καθαριότητα, θα πρέπει να είναι ο ικανότερος κι ο πιο κατάλληλος στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό. Να επιβάλλεται; Να διαιρεί και να βασιλεύει; Να είναι ο κακός της ιστορίας;
Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο της καθαριότητας, κρίνεται η θητεία του Δημάρχου. Ας τόχουν υπόψη τους....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.