Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κοινοβούλιο – Διακήρυξη του Pecs

Kodaly Centre, Pecs, Hungary
@Μαρία Ν. Ψαρρού
Διευθύντρια Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου
Υποψήφια Διδάκτωρ Τμ. Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου 

Περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και στελέχη του πολιτιστικού τομέα που προέρχονταν από 40 χώρες συναντήθηκαν στο Pecs της Ουγγαρίας από τις 13 έως τις 16 του Οκτωβρίου, για να συμμετάσχουν στη δέκατη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, του ευρωπαϊκού lobby που προωθεί  την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής ένωσης και των γειτονικών της χωρών και τάσσεται κατά του εθνικισμού και  των διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, ενώ ταυτόχρονα  υποστηρίζει ευρωπαϊκές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία της έκφρασης και η ανεκτικότητα.

Στο συνέδριο που έλαβε χώρα στο ανακαινισμένο Κέντρο Kodaly, η κύρια θεματική ενότητα έφερε τον τίτλο  «Ευρωπαϊκή Συνοχή – Ευρωπαϊκός πολιτισμός, πολιτική και οικονομία στην εποχή του παγκόσμιου ανταγωνισμού», με ομιλητές τον Ούγγρο σκηνοθέτη και βραβευμένο με όσκαρ Istvan Szabo, την Dr Kate Coyer, από τις Ηνωμένες πολιτείες και τον Dr Rui Vieira Nery από την Πορτογαλία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης τρία εργαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ανεπανάληπτο κονσέρτο στο Kodaly concert hall και να επισκεφθούν το Zsolnay Centre και το  Cella Septichora.


Τα μέλη του  ECP, μετά το πέρας του συνεδρίου, υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Pecs, σύμφωνα με την οποία ο πολιτισμός καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της  ευρωπαϊκής συνοχής στον καιρό κρίσης που βιώνουμε σε επίπεδο οικονομίας και διακυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τη διακήρυξη:
·         Ο πολιτισμός έχει εγγενή αξία, που ξεπερνά την οικονομική, εθνική και κοινωνική συνεισφορά.
·         Η αληθινή αξία του πολιτισμού μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον που διασφαλίζει όχι μόνο τα δικαιώματα των μεμονωμένων καλλιτεχνών και την καλλιτεχνική ελευθερία, αλλά και την ανεκτικότητα ως προς τις διακρίσεις απέναντι σε πολιτιστικές, θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες.
·         Η τρέχουσα οικονομική ύφεση δεν πρέπει να χρησιμοποηθεί ως πρόσχημα για τη συρρίκνωση της πολιτιστικής δραστηριοτήτας καθώς έχει θεμελιώδη σημασία για την Ευρώπη η αναγνώριση ότι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας αποτελεί μια επιτυχημένη παράδοση 26 ετών.
·         Ο πολιτισμός συμβάλλει στη διάχυση γνώσης που πηγάζει από τη δημιουργία και μεταφέρεται από από την τέχνη στην προσωπική ανάπτυξη, σε μη καλλιτεχνικούς φορείς, επιχειρήσεις αλλά και τη βιομηχανία, αποτελώντας ακρωγονιαίο λίθο του μετασχηματισμού της Ευρώπης.
·         Τα Ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να προωθούν την ιδέα μιας ανοικτής Ευρώπης που συνεισφέρει στην παγκόσμια κοινότητα και εμπνέεται από την αυτή.
·         Η σχέση μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά.

Εν κατακλείδι, η διαξήρυξη του Pecs προτείνει τον εμπλουτισμό της τρέχουσας διοικητικής προσέγγισης και τη δημιουργία ενός βιώσιμου οράματος που να εμπνέει τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.