Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ηράκλειο :Ανοιχτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης

Στην ίδρυση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανοιχτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης» προχώρησαν έξι φορείς της Ανατολικής Κρήτης με  στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και την προσέλκυση επιπλέον τουριστών στην Κρήτη.Ο νέος φορέας ιδρύθηκε στις 10/11/2011 με μετοχικό κεφάλαιο 110.000  ευρώ και τη συμμετοχή:

  • του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
  • της Ένωσης  Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου
  • της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»
  • της Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Δήμου Μαλίων
  • του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Ν. Ηρακλείου – Λασιθίου «Ο ΗΝΙΟΧΟΣ»
  • της Ομοσπονδίας  Επιχειρηματιών      Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ανατολικής Κρήτης  «ΚΝΩΣΟΣ»
Στις πρώτες δράσεις της εταιρείας είναι η άμεση σύναψη συμφωνίας με αεροπορικές επιχειρήσεις για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς και η σύνταξη στρατηγικού σχεδιασμού προς άμεση υλοποίηση για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.

Μετά από την προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από τους εξής εκπροσώπους των φορέων:
  • Πρόεδρος,  Νικήτας Δολαψάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
  • Α’  Αντιπρόεδρος, Γιώργος Πλεύρης, μέλος ΔΣ Ένωσης Ξενοδόχων  Ν. Ηρακλείου.
  • Β’ Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Καλαιντζάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Δήμου Μαλίων
  • Γ’ Αντιπρόεδρος, Μιχαήλ Σαρρής, Πρόεδρος Συλλόγου  Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Ν Ηρακλείου  - Λασιθίου «Ο ΗΝΙΟΧΟΣ».
  • Οικονομικός Επόπτης, Εμμανουήλ Αγιομυργιανάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ανατολικής Κρήτης  «ΚΝΩΣΟΣ»
  • Γενικός Γραμματέας, Μανώλης Ζερβάκης, Γενικός Γραμματέας ‘Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ν. Ηρακλείου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»
  • Διευθυντής, Μιχαήλ Καθαράκης, Διευθυντής Τμήματος Ανάπτυξης & Κατάρτισης Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
 Ιστορικό

 Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό πραγματοποιήθηκε στις 18/7/2011 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ν’ ανακοπεί η συνεχής υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η μειούμενη δραστηριότητά τους.

 Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη  αναφορά έγινε στο πρότυπο all-inclusive, το οποίο συσσωρεύει την τουριστική δραστηριότητα εντός των ξενοδοχείων και αφαιρεί τη δυνατότητα λειτουργίας από επιχειρήσεις πέρα και γύρω από αυτά.

Παράλληλα, έγινε ενδεικτική ανάλυση υφιστάμενων τουριστικών πακέτων για προορισμούς της Κρήτης από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού και διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που πληρώνει ο μέσος ευρωπαίος τουρίστας για διακοπές στην Κρήτη αφορά στη δαπάνη αεροπορικής μετάβασης στο νησί και στην προμήθεια του τουριστικού πράκτορα – ο  οποίος συνήθως ελέγχει και την αεροπορική εταιρεία – σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο κέρδους στις μικρές τοπικές τουριστικές μονάδες.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ένα απλό αεροπορικό εισιτήριο μετάβασης τη θερινή περίοδο  μπορεί να κοστίζει περισσότερο από ένα δεκαήμερο πακέτο διακοπών, που προσφέρεται από ένα κατάλυμα, με αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πακέτα στην αγορά.

Κοινή διαπίστωση κατά τη συνάντηση ήταν ότι βασικό στοιχείο για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος πρέπει ν αποτελέσει ο φτηνός μεταφορικός ναύλος, ο οποίος θα είναι αποδεσμευμένος από το τουριστικό πακέτο.

Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης προτάθηκε η δημιουργία επιτροπής προκειμένου να συντονίσει τη διαδικασία δρομολόγησης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στο Ηράκλειο.

 Η πρώτη συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 25/7/2011 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και αποφασίσθηκε ο ορισμός τριμελούς ομάδας, προκειμένου να έλθει σε επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και κατόπιν να υποβάλει τα αποτελέσματα και τελικές προτάσεις για επεξεργασία στην επιτροπή.

Στην τριμελή ομάδα συμμετείχαν ο κ. Μιχάλης Καθαράκης Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,  ο κ. Μανώλης Ζερβάκης Γενικός Γραμματέας της Ένωσης «Φιλοξένια» και ο κ. Γιώργος Πλεύρης μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων  Ν. Ηρακλείου.

Η τριμελής επιτροπή ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο (EASYJET, RYANAIR, BLUE BIRD, NORWEGIAN, GERMANWINGS,  TRANSAVIA, JET2), οι οποίοι κλήθηκαν στο Ηράκλειο σε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για να παρουσιάσουν στοιχεία και να ληφθούν οι περεταίρω αποφάσεις.

 Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 30/9/2011 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου οπότε και διαπιστώθηκε  ότι ήταν εξαιρετικά επείγον – δεδομένου ότι το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών για το επόμενο καλοκαίρι οριστικοποιείται ήδη – να υπογραφεί σχετική συμφωνία με κάποια ή κάποιες από τις εταιρείες αυτές και να πληρωθεί ένα σχετικό τίμημα, προκειμένου να δρομολογηθούν νέες πτήσεις με χαμηλό κόστος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως γίνεται ήδη στη Ρόδο, την Κω, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά κ.α.

Ως εκ τούτου η σύμβαση αυτή έπρεπε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η  Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είχε αναλάβει τις διαδικασίες σύστασης του φορέα διαχείρισης του τουριστικού προορισμού, δια του εκπροσώπου της, ανέφερε ότι για γραφειοκρατικούς λόγους είναι πολύ δύσκολο να συσταθεί λειτουργικός φορέας διαχείρισης τουρισμού Κρήτης εντός του έτους.  Ως εκ τούτου, στη διάρκεια της επόμενης τουριστικής περιόδου δεν θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν επιπλέον πτήσεις χαμηλού κόστους στο Ηράκλειο, εκτός εάν μπορούσε να δημιουργηθεί άμεσα ένας φορέας, ο οποίος θα αναλάμβανε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με κάποιες εταιρείες και να επενδύσει στην προώθηση του τουριστικού προορισμού του Νομού.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά, το Επιμελητήριο Ηρακλείου ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει άμεσα μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν συνεισφέροντας κεφάλαιο και οι τουριστικές ενώσεις Νησιού.

 Ο φορέας αυτός θα λειτουργήσει τουλάχιστον κατά το μεταβατικό στάδιο  -μέχρι την ίδρυση του αντίστοιχου φορέα από την Περιφέρεια Κρήτης -προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις και να μη χαθεί η επόμενη τουριστική περίοδος.

Στόχοι του ΦορέαΗ συμβολή στην προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και η ενίσχυση της Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση και διαχείριση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Κάθε συναφής δραστηριότητα που δεν αντίκειται στους παραπάνω σκοπούς.
  • Η συμβολή στην διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος.
  • Η  καταγραφή και δημοσιοποίηση χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, (αξιοθέατα, μνημεία, ήθη -έθιμα, γιορτές, εκδηλώσεις.
  • Η συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
  • Η δημιουργία και διανομή προωθητικού υλικού.
  • Η συνεργασία με διαφημιστικές εταιρίες για τη δημιουργία τηλεοπτικού υλικού δημοσίων σχέσεων.
  • Η καταγραφή και προώθηση τουριστικού προϊόντος μέσω ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου και στο Διαδίκτυο.
  • Ο συντονισμός και διεξαγωγή πολιτιστικών, και άλλων δραστηριοτήτων και Οργάνωση συνεδρίων που προωθούν την εικόνα της περιοχής.
  • Η φιλοξενία εκπροσώπων των ξένων μέσων ενημέρωσης και άλλων παραγόντων που προάγουν τον τουρισμό.
  • Η συνεργασία με τις βαθμίδες της διοίκησης και των φορέων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που προωθούν αυτό τον προορισμό στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Όπως αποφασίστηκε  ο φορέας αμοιβές  θα φιλοξενηθεί στο Επιμελητηρίου Ηρακλείου όπου θα είναι και η έδρα του και θα στελεχωθεί από στελέχη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτόν, χωρίς αμοιβή.

Να σημειωθεί ότι στην εταιρεία κλήθηκαν να μετέχουν όλοι οι Δήμοι του Νομού    Ηρακλείου καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή :www.kritonperiferia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.