Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

To urban culture αναβιώνει στον Κεραμεικό

# Konstantina Zoehrer, σύμβουλος επικοινωνίας

Οι ρυθμοί των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, κυρίως της Δύσης, απαιτούν άμεση προσαρμογή και ευελιξία στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γειτονιές, παλιές, ξεχασμένες, αναβιώνουν με αέρα αλλιώτικο μετά από τις εποχές της αίγλης τους. Παράδειγμα αποτελεί η γειτονιά του Κεραμεικού στην Αθήνα.

Τα στενά, σε απόστασης αναπνοής από την Ακρόπολη, φημίζονται για τα μικρά μαγαζάκια με άρωμα Ανατολής, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που παρέχουν στέγη σε μετανάστες, πρόσφυγες και ναρκομανείς, αλλά και για τα στέκια του εναλλακτικού πολιτισμού της Αθήνας.

Εδώ συχνάζουν οι νέοι καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, είτε αυτό γίνεται υπό την αιγίδα του ReMap, είτε της Biennale, είτε με τις εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη.

Στα στενά γύρω από τη Λεωνίδου και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα στέκια, κάθεται η σκεπτόμενη νέα γενιά, που συναντάς στο Bios, τους  G30  αλλά, και η δημιουργική, στην Ένωση Γραφιστών Ελλάδας όπου παρακολουθεί τι "Συμβαίνει στη Μυλλέρου", αλλά και τα εργαστήρια στο “ΕΔΩ”.

Εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης, όπως το “The Press Project”, κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως “ΚΜ - Πρότυπη Γειτονιά” και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός "Kλίμακα", με στόχο τη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Όμως, και η επιχειρηματικότητα ανθίζει εδώ, υπό διαφορετικό πρίσμα από αυτό που μπορεί να έχουμε συνηθίσει, με επίκεντρο τον πολιτισμό, την τέχνη, τα κοινωνικά, χωρίς να ξεχνάμε πως βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας,  σημείο άνθησης νέων τάσεων από την αρχαιότητα. Είτε αυτό γίνεται στην Τεχνόπολη, είτε στα στενά μεταξύ “Bios” και Ιεράς Οδού, είτε μεταξύ του σταθμού Κεραμεικού μέχρι το Μουσείο Μπενάκη με τα κτήρια του στην οδό Αγίων Ασωμάτων και Πειραιώς. Στο δεύτερο φιλοξενούνται πέρα από εκθέσεις και οι συναντήσεις νέας επιχειρηματικότηας τεχνολογίας Open Coffee αλλά και δρώμενα όπως το TEDx Academy. Οι εναλλακτικές κοινότητες της πόλης όπως το Jelly, ή η παρέμβαση Inside Out – Eyes of Truth αποτελούν στη γειτονιά του Κεραμεικού σημείο συνάντησης.

Στον Κεραμεικό, επί της Ιεράς Οδού και της Πειραιώς και γύρω από την Τεχνόπολη, μπορεί να κυριαρχούν τη νύχτα τα μαγαζιά και να μην αναδύεται πλέον η ίδια αίγλη όπως την χρυσή εποχή της αρχαιότητας, χτίζεται, όμως, η νέα εικόνα του αλλά και την νέα εικόνα της Αθήνας, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θεάτρων σε λειτουργία και πληθώρα φεστιβάλ, όπως το Athens Video Art FestivalArk Festival, αλλά και το Ελληνικό Φεστιβάλ που μετατρέπουν την πόλη σε σύγχρονο κόμβο πολιτισμού.

Στην περιοχή που πήρε το όνομα της από το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, αναβιώνει μια νέα Αθήνα. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο, οι κοινότητες που τις διαμορφώνουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής, με στόχο την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.  Όμως, οι κάτοικοι της, δεν περιμένουν τους κρατικούς φορείς να αναλάβουν δράση για να αναδιαμορφωθεί η ξεχασμένη περιοχή του κέντρου και ανέλαβαν δράση πριν το κράτος.

# Η Konstantina Zoehrer, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι υπεύθυνη  επιχειρησιακής ανάπτυξης και στρατηγικής της κοινωνικής επιχείρησης Loft2work coworking & community space (www.loft2work.gr). 
Μέλος της άτυπης κοινότητας συνεργασίας Jelly (www.jelly.gr) και μέλος της οργανωτικής ομάδας του Startup Live Athens (http://www.startuplive.in/athens), προσπάθειας επιχειρηρηματικής εκπαίδευσης και υπηστήριξης νέων προσπαθειών και σύνδεσης της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας με το εξωτερικό. 
Σύμβουλος επικοινωνίας και εκπαίδευσης σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε Επιχειρήσεις και Μη Κερδοκοπικούς Οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.