Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Με σεβασμό στην ιστορία σχεδιάζουμε, παρεμβαίνουμε και αναδεικνύουμε το Ηράκλειο του 21ου αιώνα.

Στοάς ΜακάσιΜε σεβασμό στην ιστορία σχεδιάζουμε, παρεμβαίνουμε και αναδεικνύουμε το Ηράκλειο του 21ου αιώνα.Ως μια πόλη με ταυτότητα, προοπτικές και επίκεντρο τον Πολίτη.

Πρώτη προτεραιότητα η ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της παλιάς πόλης, με αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο. 
  • Προστασία και ανάδειξη του οχυρωματικού περιβόλου
Αυτό επιτυγχάνεται με το σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσεων  που αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη του μεγαλύτερου και καλύτερα μέχρι σήμερα σωζόμενου μεσαιωνικού οχυρωματικού περιβόλου στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, που τονίζει ιδιαίτερα την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό αποκαθίστανται στατικά και δίνονται σε λειτουργία οι μεσαιωνικές πύλες και στοές του Χάνδακα που ανοίγουν ξανά μέσα από νέες χρήσεις πολιτισμικού χαρακτήρα,  όπως είναι η πύλη ΜΑΚΑΣΙ που σήμερα λειτουργεί ως «μουσείο ιστορίας και μνήμης», η πύλη Βηθλεέμ που φιλοξενεί έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και άλλες, ενώ πολύ σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της πύλης του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. Η Πύλη του ΙΗΣΟΥ αφού αποκατασταθεί (έχει ενταχθεί μαζί με ένα σύνολο έργων στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ) θα φιλοξενήσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στο μεγάλο κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πλήρη αξιοποίηση και επομένως ανάδειξη όλων των τμημάτων της ενετικής οχύρωσης θα προκύψει από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό χρήσεων (master plan). Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναγκαία για το διαγωνισμό τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου των τειχών και συντάσσεται το τεύχος της προκήρυξης του Διαγωνισμού.
  
Οργανική και λειτουργική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα
Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή προωθεί μελέτες για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης συμπεριλαμβανομένου των ενετικών νεωρίων μέσα από Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση όσον αφορά στις συμμετοχές μελετητικών ομάδων.


Στους δύο αυτούς διαγωνισμούς με θέμα την «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΝΕΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΖΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΑΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» και την «Ανάδειξη και Επανάχρηση Δυτικών Νεωρίων και ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου» μελετήθηκε μαζί με τα συγκροτήματα των νεωρίων και ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος των μνημειακών συγκροτημάτων και προτάθηκαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ αυτών (πλ. 18 Άγγλων, 25ης Αυγούστου, πλ. Θειακάκη, οδός Επιμενίδου, οδός Δ. Μποφώρ).

Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τα μελετητικά γραφεία που έλαβαν τα πρώτα βραβεία στους σχετικούς διαγωνισμούς, προχωρά σε πρώτη φάση στη σύνταξη και προώθηση προς έγκριση, μετά από δημόσιο διάλογο και γνωμοδοτήσεις συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών,  ενός Γενικού Σχεδίου τύπου ‘’Μaster Plan” για όλη την περιοχή παρέμβασης.

Με το master plan  θα συγκεκριμενοποιηθούν οι επιμέρους χρήσεις που προβλέπουν οι μελέτες για τα δυο μνημειακά συγκροτήματα και τους δημόσιους χώρους, θα αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας και η πολεοδομική λειτουργία τους, καθώς και του ενετικού λιμανιού και θα εναρμονισθεί ο προβλεπόμενος για την περιοχή σχεδιασμός με άλλες υφιστάμενες μελέτες αλλά και δράσεις που προβλέπονται για την περιοχή. Τέλος ο σχεδιασμός, αυτός θα αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση των μελετών του αντικειμένου των δυο διαγωνισμών για την ανάδειξη των μνημείων και του ενετικού λιμανιού, την ανάπλαση της περιοχής και την ένταξή της στις λειτουργίες της πόλης. 

Παράλληλα, ο Δήμος προωθεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση άλλων σημαντικών παρεμβάσεων  στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου, με στόχο την οργανική και λειτουργική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

 Ενδεικτικά αναφέρεται η επαναλειτουργία της πύλης ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ μετά από την αποκατάστασή της και τη διαμόρφωση του επικείμενου κοινόχρηστου χώρου στην οδό Δ. Μποφώρ, με την οποία θα έχουν οι επισκέπτες του Ηρακλείου τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την Παλιά Πόλη από το ενετικό λιμάνι μέσω της εξαιρετικά  ενδιαφέρουσας πύλης – στοάς του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου του Ηρακλείου.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπλαση της περιοχής του πρώην ΞΕΝΙΑ, η αναβάθμιση της εικόνας του κόλπου Δερματά σε σχέση με το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το χώρο της πρώην Λαχαναγοράς, όπως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού ναού του Αγ. Πέτρου (μελέτη που ήδη ολοκληρώθηκε και το έργο προωθείται προς υλοποίηση). Όλες αφορούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που προέκυψαν από ειδικές μελέτες και από τον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Europan 4 και συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση μιας στενότερης σχέσης της πόλης και των κατοίκων – επισκεπτών της με τη θάλασσα.
Η δημιουργία πεζογέφυρας που θα ενώσει την περιοχή του πρώην Καράβολα με τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα και τον περίβολο των τειχών θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη και περιπατητή να αποκτήσει, ιδιαίτερα από την παραλία, μια πλήρη εικόνα των τειχών και της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης του Ηρακλείου.
  • «Ηράκλειο κάθε βήμα .... ένα ταξίδι στην ιστορία»  
Ο αστικός ιστός της παλιάς πόλης του Χάνδακα της ενετοκρατίας και των μετέπειτα ιστορικών περιόδων γίνεται το αντικείμενο ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του ΕΣΠΑ και άλλων πρωτοβουλιών με το διακριτό τίτλο «Hράκλειο κάθε βήμα .... ένα ταξίδι στην ιστορία».  
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με έργα και δράσεις, για την εντός Τειχών Πόλη και έχει ως Κεντρικό του στόχο την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου ως μιας πόλης με ταυτότητα, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, με προοπτικές και δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης. Μιας πόλης δυναμικής, ελκυστικής, που ξέρει και καταφέρνει να μετατρέπει με σχέδιο και όραμα τις αδυναμίες της σε ισχυρά της σημεία.
Το Πρόγραμμα επιχειρεί, μέσα απο καίριες παρεμβάσεις σε υποδομές, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με ήπιες δράσεις αναβάθμισης που αφορούν το περιβάλλον από τη μια, αλλά και με τη δημιουργία στοχευμένων κοινωνικών δομών, μαζί με την ευαισθητοποίηση των πολιτών από την άλλη, να αλλάξει την εικόνα της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής για τους κάτοικους,  τον επαγγελματία, τον επισκέπτη.

Όλες οι δράσεις συγκλίνουν σ’ ένα κοινό στόχο που αποβλέπει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων μέσα σε κλίμα δημιουργκής συνεργασίας και κατανόησης για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Μέσα απ’ αυτές τις δραστηριότητες επιχειρούμε:
  •        Ν’ ανακαλύψουμε βήμα ... βήμα τους κρυμμένους θησαυρούς (τα ενετικά τείχη, με τις πύλες και τις χαμηλές πλατείες, τα καλντερίμια, τα μικρά ξέφωτα, τα ελκυστικά νεοκλασικά, τις εκκλησίες με τη μεγάλη θρησκευτική  και αρχιτεκτονική παράδοση) με σεβασμό πάντα στην ιστορία, αλλά και στα σημερινά δεδομένα της περιοχής και τις τάσεις που αναπτύσσονται
  •        Ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης (στήριξη επιχειρηματικότητας, κοινωνικές ανάγκες,  (δια)-πολιτισμικές παρεμβάσεις), λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της  τοπικής κοινωνίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.



Χάρτης Πεζογέφυρα
Πλατεία Βηθλεέμ στοά Βηθλεέμ Στοάς Μακάσι
στοα Μακάσι ekGreco Μαρτινέγκο
Χάνδακος Λιοντάρια Παντοκράτορα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.