Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών: «Ώρα να δράσουμε»!

«Ώρα για δράση»  για  την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών ,  η οποία θα  ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου. Θα προηγηθεί στις 30 Μαρτίου 2012,στις Βρυξέλλες, σεμινάριο που διοργανώνεται από  την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών, με στόχο την συζήτηση και την σύνθεση  των οπτικών και των απόψεων  της κοινωνίας των πολιτών αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, στην έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας.
 Τι είναι όμως η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών;  Πρόκειται για  μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υπόσχεται να αυξήσει τη συμμετοχική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. να επικοινωνήσουν απευθείας με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προτείνουν μία νομική πράξη σε μία από τις περιοχές πολιτικών που δραστηριοποιείται η Ε.Ε.

Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου 2012, γεγονός που παρέχει μοναδική ευκαιρία στην Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, να συζητήσουν την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας με την κοινωνία των πολιτών και τις δημόσιες αρχές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον ανοίγει θέματα προς συζήτηση σχετικά  με το ρόλο των επιτροπών και των μελών τους στην κινητοποίηση, τον έλεγχο και την αντίδρασή τους σε πρωτοβουλίες πολιτών, καθώς και τη θέση τους μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και τους Ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων. 
Το σεμινάριο θα ερευνήσει περισσότερο τη δημοκρατική δυναμική της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών στην Ευρώπη, όπως και κάποιες πρόσφατες βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο της συμμετοχικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών. Ένα διαδραστικό πάνελ ανταλλαγής απόψεων θα προσκαλέσει ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς φορείς λήψης αποφάσεων, να συζητήσουν το ρόλο των δύο επιτροπών στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου,  αλλά και για online  εγγραφή βλ. www.cor.europa.eu/

Πηγή :www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.