Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Φεστιβάλ p_public και φέτος απο τους Αρχιτέκτονες των Χανίων

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει και φέτος για 3η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ p_public. Ο βασικός κορμός του αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων στο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, από νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, μια σειρά γεγονότων και εικαστικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Χανίων φιλοδοξούν να αλλάξουν προσωρινά ή και γιατί όχι μόνιμα, το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης.
Φέτος το p_public διαπραγματεύεται το δημόσιο χώρο ως μέσο και τόπο έκφρασης. Τα πρόσφατα γεγονότα, όπως το κίνημα των πλατειών και οι μαζικές πορείες, τοποθετούντο δημόσιο χώρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και επαναφέρουν κάποια ερωτήματα όπως: Σε ποιες βάσεις δομείται ο σύγχρονος δημόσιος χώρος; Τι εκφράζει και ποιοι εκφράζονται μέσα από αυτόν;  
Η ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση θέτει σε κρίση τη μορφή και λειτουργία του δημόσιου χώρου. Ιδέες και πολιτικές, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες διαβίωσης, καθορίζουν το σχεδιασμό του, ενώ έκτακτες και ασυνεχείς λειτουργίες επιβάλουν αλλαγές και προσαρμογές στη μορφή του ή απλά στις συνειδήσεις των χρηστών του.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να προβληματιστείτε, να εκφραστείτε και να συμμετάσχετε ενεργά στις συζητήσεις και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Χανίων το τριήμερο 8-10 Ιουνίου 2012.
Για δηλώσεις συμμετοχής, εως τις 9 Απριλίου και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία των διαλέξεων και των δράσεων, καθώς και για εθελοντική συμμετοχή επικοινωνήστε με τα:
Οι διαλέξεις 

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου  (Κ.Α.Μ.)  στις 9 και 10  Ιουνίου 2012 και θα οργανωθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Μέσα από αυτές, ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν και θα αναπτυχθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που διαμορφώνουν σήμερα το δημόσιο χώρο και τον καθιστούν μέσο και τόπο έκφρασης.   


1.    Η  έκφραση μιας ιδέας ως παράμετρος σχεδιασμού του δημοσίου χώρου
Αφορά δημόσιους χώρους που σχεδιάζονται με σκοπό να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη ιδέα, πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική.
2.    Άτυπες - άυλες μορφές δημοσίου χώρου
Μέσα επικοινωνίας που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως δημόσιοι χώροι στους οποίους πραγματοποιείται μια αδιάκοπη ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και τρόπων έκφρασης (διαδίκτυο και λοιπά μέσα επικοινωνίας).
3.    Η διαμόρφωση του δημοσίου χώρου μέσα από τη χρήση του
Η συνειδητή ή ασυνείδητη παρέμβαση των χρηστών στο δημόσιο χώρο, που αφήνει χωρικό αποτύπωμα και καθορίζει τη μορφή και τη λειτουργία του.
4.    Προσωρινές χρήσεις / Μόνιμες ταυτότητες
Η έκφραση στο δημόσιο χώρο που δεν αφήνει υλικά ίχνη, αλλά έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ή να ανατρέψει την υπάρχουσα ταυτότητά του, στη συνείδηση των χρηστών

Οι εκδηλώσεις

Η θεωρία γίνεται πράξη,  εκτός των ορίων του Κ.Α.Μ.  θα πραγματοποιηθούν κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης των Χανίων, με άξονα την αποκατάσταση της σχέσης των δημόσιων χώρων της με τους κατοίκους και τους επισκέπτες.  Έμφαση θα δοθεί στη χρήση των υπαίθριων αδιαμόρφωτων,  δυσλειτουργικών, εγκαταλειμμένων χώρων και στην εναλλακτική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων.  
Τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2012 και θα έχουν σκοπό την εκ νέου ανακάλυψη της πόλης των Χανίων και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε, βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε το φυσικό και αστικό τοπίο, πάντα με σεβασμό στις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου.  
Τα σημεία που προτείνουμε για δράσεις, είναι ενδεικτικά τα εξής: Ενετικά Νεώρια,  προβλήτα Ενετικού Λιμανιού,  ανάχωμα Ανατολικών Ενετικών Οχυρώσεων,  Αγορά,  Φορτέτσα και λιμενοβραχίονας, οδός Κανεβάρο (δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο), πλατεία Σπλάντζιας,  Βενετσιάνικη εκκλησιά Αγίας Ειρήνης, εκκλησία Αγίου Ρόκκου,  προμαχώνας Moceningo,  παρεκκλήσι Renier,  χώρος πισίνας πρώην ξενοδοχείου Ξενία,  πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, αστικό κενό δίπλα στο Γιαλί Τζαμισί, Δημοτικός Κήπος, πάρκο Αμπεριάς  κλπ. 
Τα διαφορετικά σημεία, θα ενωθούν μέσω “καλλιτεχνικών περιπάτων” στους οποίους ο/η καλλιτέχνης θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του/της.  Με την επιδίωξη να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης,  θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο καλλιτεχνικών διαδρομών, μέσω των οποίων ο πολίτης/ επισκέπτης θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια σειρά από εκδηλώσεις. 
Με τον τρόπο αυτό, θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί κατά μήκος των διαδρομών, γνώριμα και μη μέρη, τα οποία θα έχουν αποκτήσει νέες χρήσεις. Μέσω αυτής της διαδραστικής κίνησης,  θα μπορέσει να γίνει αντιληπτή μια εναλλακτική άποψη των δημόσιων χώρων της πόλης.   
Περιμένουμε τις προτάσεις σας,  για εναλλακτικούς τρόπους χρήσης ή μετασχηματισμού δεδομένων αστικών χώρων,  με εικαστικές παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.