Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα από το ZDF στα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης

Αφιέρωμα από το ZDF στα μνημειακά ελαιόδεντρα της ΚρήτηςΤης Πέλλας Λασηθιωτάκη
Πηγή:www.cretalive.gr 
 
Τα γυρίσματα περιλαμβάνουν αφιερώματα σε τυροκόμο που τυροκομεί σε σπηλιά, στον οργανοποιό κ.Στεφανάκη, στα Μάταλα μέσα από την ιστορία ενός κατοίκου που έζησε τους χίπις και στις αρχαίες ελιές μέσα απ'την ιστορία και τα έργα του γλύπτη Μ.Χαρκούτση.

Η πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, του arte/ZDF που πραγματοποιεί εκτενές αφιέρωμα.

Τα γυρίσματα έγιναν πριν λίγες ημέρες, με τους ερευνητές, τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες του καναλιού να έχουν μείνει έκπληκτοι από την ηλικία των αρχαίων ελαιόδεντρων και τη δυνατότητα τους να αποδίδουν καρπούς!

Οι εκπρόσωποι του τηλεο- πτικού δικτύου πήγαν στην περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνης, όπως πρότειναν μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που μετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία, καθώς εκεί ζουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα με ηλικίες χιλιάδων ετών.

Στους εκπροσώπους του arte/ZDF μίλησαν ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπύρος Λιονάκης, η εξειδικευμένη επιστήμονας του Ιδρύματος Γιώτα Ψειροφωνιά και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από το Βενεράτο και χωριά του Αμαρίου.

Οι ερευνητές προτίμησαν τα γυρίσματα να γίνουν στον ίσκιο μιας αρχαίας ελιάς. Παρακολούθησαν τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους επιστήμονες του ΤΕΙ να μετρούν την περίμετρο του κορμού της που είναι 18.5 μέτρα και έμειναν άφωνοι ακούγοντας τους επιστήμονες να λένε ότι η ηλικία του αρχαίου ελαιόδεντρου υπολογίζεται τουλάχιστον 2.000 χρόνια!

Εκεί βρίσκονταν και οι ιδιοκτήτες του αρχαίου ελαιόδεντρου Γρηγόρης και Κρήτη Μαρή που είπαν ότι το δέντρο εξακολουθεί να χαρίζει τους καρπούς του στους ανθρώπους. Κέρασαν μάλιστα τους ερευνητές σταφιδολιές από τη συγκεκριμένη ελιά.

Οι ερευνητές του τηλεοπτικού δικτύου έμαθαν για την πρωτοβουλία σωτηρίας και ανάδειξης των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης μέσα από το διαδίκτυο. Τους προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, διότι αυτά τα δέντρα είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας, πάρα πολύ παλιά και αποδίδουν καρπούς στους ανθρώπους. Ο Έλληνας πα- ραγωγός, συνεργάτης του arte/ZDF Γιώργος Καλομενπουλος δεν έκρυψε την έκπληξη του για την αγωνία του ιδιοκτήτη του δέντρου να το διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγικότητα του.

Το ντοκιμαντέρ θα «παίξει» σε πολλές χώρες!

Το arte/ZDF όπως προαναφέρθηκε είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, το μεγαλύτερο στον τομέα του, εξειδικευμένο σε θέματα ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ. Αυτή την περίοδο κάνει μία σειρά 52 λεπτών ντοκιμαντέρ με τίτλο Greek Islands (Ελληνικά Νησιά). Ένα 52λεπτο ντοκιμαντέρ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη.
Μέσα από ιστορίες απλών ανθρώπων «ξετυλίγονται» η ιστορία και ο φυσικός πλούτος του νησιού. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν προχθές και περιλαμβάνουν αφιερώματα σε διάφορα θέματα: Στην Ασή Γωνιά Χανίων με αφιέρωμα σε τυροκόμο που τυροκομεί σε σπηλιά. Στο Ζαρό με αφιέρωμα στον οργανοποιό κ. Στεφανάκη. Στα Μάταλα Ηρακλείου μέσα από την ιστορία ενός κατοίκου της περιοχής που είχε ζήσει τους χίπις.

Επίσης στις αρχαίες ελιές μέσα από την προσωπική ιστορία και τα έργα του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Οι ταινίες θα προβληθούν στη Γερμανία και τη Γαλλία και σε όσα τηλεοπτικά δίκτυα άλλων χωρών ενδιαφέρονται να τις παρουσιάσουν.

Ο κ. Καλομενόπουλος και οι ξένοι συνεργάτες του έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία των απλών
ανθρώπων της Κρήτης που μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ, προσπαθούν να σώσουν και να αναδείξουν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα. Ως γνωστό η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2009 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βενεράτου και στη συνέχεια απλώθηκε σε δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Σημαντικό ρόλο έχουν οι σύλλογοι των Αμαριωτών που ενδιαφέρονται για τον πλούτο του τόπου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχαία ελαιόδεντρα εκριζώνονται λόγω δημοσίων και ιδιωτικών έργων και καταλήγουν στα τζάκια και τις σόμπες. Τελευταία μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί επειδή πολλοί αποφεύγουν για τη θέρμανση τη χρήση του πετρελαίου και λόγω κόστους βρίσκουν «καταφύγιο» στη χρήση του ξύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.