Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μάρκετινγκ προορισμού (Destination Marketing) και Αθλητικός Τουρισμός (Sport Tourism)

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο AboutTourism . Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης.

Ο αθλητικός τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συμμετοχή ως αθλητής ή θεατής σε μια αθλητική διοργάνωση. Μπορεί να σχηματίσει μια κουλτούρα για τον προορισμό, να ενισχύσει την μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού και σε γενικές γραμμές να αποκομίσει πολλά οφέλη σαν ένας ταχύς αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού, εφόσον μελετηθεί και αναπτυχθεί σωστά.

Εκτός από τα άμεσα κέρδη για το μέρος λόγω των υψηλών χρηματικών ποσών που ξοδεύουν οι επισκέπτες αυτοί, υπάρχουν και έμμεσα οφέλη ειδικά σε θέματα μάρκετινγκ, δημιουργίας και διατήρησης μιας πολύ καλής εικόνας για την τοποθεσία. Έτσι οδηγούμαστε στην παρακάτω επένδυση, η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Το Νησί της Ρεάλ Μαδρίτης

Μια από τις καλύτερες και διασημότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, η Ρεάλ Μαδρίτης, δημοσίευσε πρόσφατα τα σχέδια της για δημιουργία ενός πρότυπου «Αθλητικού Προορισμού Αναψυχής» στο νησί Al-Marjan στο Εμιράτο Ras Al-Khaimah (RAK).
 
Το Αθλητικό θέρετρο των 50 εκταρίων θα είναι το κατεξοχήν επενδυτικό έργο του νησιού Al-Marjan με σκοπό να προσελκύσει ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο όταν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015. Το συγκεκριμένο Εμιράτο επιλέχθηκε γι’ αυτό το πρωτοποριακό έργο λόγω της καλής γεωγραφικής θέσης του μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρεάλ Κο Perez βρίσκονται οι μισοί από τους 300 εκατομμύρια οπαδούς της ομάδας.

Το πρώτο λοιπόν συγκρότημα αναψυχής με την σφραγίδα της Ρεάλ Μαδρίτης όπως βλέπουμε και στην απεικόνισή του στη φωτογραφία παραπάνω, θα είναι ένα πλήρες αθλητικό συγκρότημα με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μια μαρίνα και ένα πάρκο αναψυχής που θα εξασφαλίζει διασκέδαση για τους επισκέπτες με όλες τις καινοτομίες της σύγχρονης τεχνολογίας όπως ολογράμματα, κ.α.. Θα έχει επίσης ένα εντυπωσιακό στάδιο 10.000 θέσεων, που θα είναι μάλιστα και το πρώτο στο κόσμο που θα είναι ανοικτό προς τη θάλασσα (βλέπε την εντυπωσιακή μακέτα της φωτογραφίας), αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα θεματικό μουσείο της Ρεάλ, ένα εμπορικό κέντρο, ιδιωτικές παραλίες και κατοικίες.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ πρόσθεσε «αυτό είναι ένα αποφασιστικό και στρατηγικό βήμα που θα ενισχύσει την φήμη της ομάδας στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, μια σημαντική γεωγραφική περιοχή όπου υπάρχει αρκετά μεγάλο πάθος για την ομάδα μας και θα συνεχίζεται να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Το όλο σχέδιο μπορεί να φανεί ασυνήθιστο για μια ποδοσφαιρική ομάδα, όμως αισθανόμαστε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα δημιουργήσει μια νέα μόδα-τάση στις ομάδες που αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Το έργο αυτό πάντως είναι ένα αποφασιστικό βήμα για το Εμιράτο ώστε να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2021 το 20% του ΑΕΠ του Ras Al-Khaimah (RAK) θα προέρχεται από δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό. Με βάση τα στοιχεία του 2011, αυτό σημαίνει 1 δις δολάρια το χρόνο που αντιπροσωπεύει μια πολύ καλή επιστροφή στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.