Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Οι Οικονομικά Ισχυρότερες Πόλεις του Κόσμου


Η νέα έκθεση της αμερικανικής μηνιαίας επιθεώρησης Atlantic επικεντρώνεται στο παρελθόν και στο μέλλον των παγκόσμιων μητροπολιτικών κέντρων, θέτοντας το απλό ερώτημα για εκείνη την πόλη που κυριαρχεί παγκοσμίως σε οικονομικό επίπεδο. 
Σύμφωνα με τον πολυγραφότατο σε θέματα αστικής δημιουργικότητας Richard Florida, η Νέα Υόρκη είναι η αδιαμφισβήτητη οικονομικά πιο ισχυρή μητρόπολη παγκοσμίως με το Λονδίνο, το Τόκυο και το Σικάγο να ακολουθούν. 
Ο πιο κοινός τρόπος κατάταξης των πόλεων είναι ο πληθυσμός τους. Ωστόσο, αυτός δεν συνιστά το πλέον αξιόπιστο μέτρο της οικονομικής ισχύος μιας πόλης καθώς η τελευταία δεν είναι παρά η αντανάκλαση της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου ή των δεξιοτήτων που διαθέτει. Πράγματι, μέχρι πρόσφατα, η μέτρηση της οικονομικής δύναμης μιας πόλης δεν εδραζόταν σε συγκριτικά και συστηματικά δεδομένα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός ερευνητικών ομάδων και εταιρειών συμβούλων έχουν αναδείξει καινοτόμους τρόπους μέτρησης της οικονομικής ισχύος των παγκόσμιων πόλεων.


Από τις πέντε πρόσφατες μετρήσεις, βάσει συγκεκριμένων πολυδιάστατων δεικτών (δείκτης παγκόσμιας οικονομικής ισχύος, δείκτης ανταγωνιστικότητας παγκόσμιας πόλης, δείκτης παγκόσμιων πόλεων, δείκτης παγκόσμιων οικονομικών κέντρων και ΑΕΠ παγκόσμιας πόλης 2025), η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις τρεις, καθώς αναδεικνύεται η πιο ανοιχτή και πολύμορφη παγκόσμια πόλη. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης, Michael Bloomberg, υπογραμμίζει ότι το κλειδί για να παραμείνει παγκόσμια ανταγωνιστική μια πόλη βρίσκεται στην ικανότητά της να προσελκύει το καλύτερο και πιο ευφυές τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι επιθυμούν να ζουν σε χώρες που προστατεύουν τις προσωπικές ελευθερίες, επιβραβεύουν την πολυμορφία και προσφέρουν σε αφθονία πολιτιστικές ευκαιρίες. 
Με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ, οι ασιατικές πόλεις δεν διαθέτουν αυτό το επίπεδο της ανοχής και ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους για την περιφερειακή αλλά και παγκόσμια ηγεμονία.

Πληροφορίες: THE ATLANTIC
Διαβάστε επίσης :New York vs. London: Two Cities to Rule Them All

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.