Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ανατολική Μάνη: «Greenculture» (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 'Νεολαία σε Δράση, 2007-2013')


Με επιτυχία υλοποιήθηκε η ανταλλαγή νέων, η οποία έλαβε χώρα στο Capaccio της Ιταλίας, από 6 έως 14 Μαΐου 201 2 και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με 1 6 νέους και ο οργανισμός Fare Ambiente που δραστηριοποιείται στην Ιταλία σε θέματα περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 'Νεολαία σε Δράση'.
Οι νέοι συμμετείχαν σε ένα βιωματικό σεμινάριο όπου εφαρμόστηκαν μορφές άτυπης εκπαίδευσης και είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας της περιοχής μας, αλλά και να αλληλεπιδράσουν στα θέματα αυτά με τους νέους της Ιταλίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Paestum (μεγάλη ελληνική αποικία) και το σχετικό αρχαιολογικό μουσείο, μια παραδοσιακή φάρμα εκτροφής βουβαλιών εξαιρετικό παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης, το Εθνικό Πάρκο του Cilento όπου φιλοξενούνται προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, στην μεσαιωνική πόλη του Salerno τον Καθεδρικό Ναό ο οποίος είναι στολισμένος με τον Κροκεάτη Λίθο (που προέρχεται από τις Κροκεές Λακωνίας και είναι μοναδικός στον κόσμο) και το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής, ενώ παρευρέθησαν ως επίτιμοι καλεσμένοι σε ομιλία του Εθνικού Συντονιστή του Fare Ambiente σχετικά με τη Μεσογειακή Δίαιτα.


Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Έλληνες και Ιταλοί συνεργάστηκαν σε ομάδες και παρήγαγαν προωθητικό υλικό σχετικά με τα θέματα της συνάντησης. Το υλικό αυτό θα διανεμηθεί στα σχολεία και των δύο περιοχών, ενώ στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί γκρουπ με την ονομασία GREENCULTURE PROJECT. Οι νέοι του ελληνικού δήμου παρουσίασαν την ιδιαίτερη τοπική κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, χάρισαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στους διοργανωτές, χόρεψαν μανιάτικους παραδοσιακούς χορούς και έλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπολιτισμικές συναντήσεις εντυπωσιάζοντας τους Ιταλούς με την Μανιάτικη ταυτότητά τους. 
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι νέοι θα λάβουν το Youthpass, ένα πιστοποιητικό το οποίο περιγράφει και βεβαιώνει την εμπειρία της μη τυπικής και άτυπης μάθησης που αποκ-τάται κατά τη διάρκεια ενός σχεδίου Νέα Γενιά σε Δράση και είναι αναγνωρισμένο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πληροφορίες:
Δήμος Ανατολικής Μάνης

Υπεύθυνη Προγράμματος: κα Λένα Καραμπάση 
Ιστοσελίδα: http: //www.anatolikimani.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.