Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Χτίζοντας Υγιείς Κοινότητες: το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Μπάρνσλεϊ


Από το www.localit.gr
Η πόλη του Μπάρνσλεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο διέκρινε τα χαμηλά εκπαιδευτικά επιτεύγματα και τα χαμηλά επίπεδα φιλοδοξίας στις κοινότητές της, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση της βιωματικής εμπειρίας, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.
Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη (Κέντρα Ανώτερης Εκπαίδευσης), η Τοπική Ομάδα Στήριξης εστίασε την προσοχή της στην περιοχή Athersley North.
Αυτή η γειτονιά που υποφέρει από κάποια από τα πλέον κλασικά συμπτώματα πολλαπλής υποβάθμισης – υψηλή ανεργία, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, μεγάλες επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία- αναγνωρίστηκε για τις συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας ζωής.
 Για το λόγο αυτό, το τοπικό σχέδιο δράσης στόχευσε στην αύξηση της επίγνωσης σχετικά με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την καταπολέμηση των προβλημάτων του αλκοολισμού, των ναρκωτικών, του βανδαλισμού και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Προκειμένου να αλλάξει θετικά ο τρόπος ζωής των ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή, τέθηκε ως στόχος η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας μέσω του αθλητισμού , της αναψυχής και της ενεργούς μεταφοράς.

Συνδεδεμένο με τα ταξιδιωτικά σχέδια «εργασιακός χώρος και σχολείο» του Δημοτικού Συμβουλίου, το τοπικό σχέδιο δράσης προβλέπει την εκμετάλλευση των βελτιώσεων στο αστικό περιβάλλον, των νέων ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, για την ενθάρρυνση της ενεργής μεταφοράς στον εργασιακό χώρο, την αναψυχή, τα καταστήματα, κ.ά.
Πάνω από όλα όμως, οι νεότερες ομάδες στόχοι που πηγαίνουν καθημερινά στα νέα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιμετωπίζονται ως εταίροι – κλειδιά, τόσο με όρους ωφέλειας από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όσο και με όρους συμμετοχής και βοήθειας στην ώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.