Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τα Ευρωπαϊκά Νησιά έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη σχεδίων δράσης βιώσιμης ενέργειας


Στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα Ευρωπαϊκά Νησιά έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη σχεδίων δράσης  βιώσιμης ενέργειας. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες  θα διεξαχθεί συνέδριο  αναφορικά με τα επιτεύγματα των Ευρωπαϊκών Νησιών  και το σχεδιασμό της πορείας  τους προς το 2020  αλλά και μετά. 
Οι Ευρωπαϊκές Νησιωτικές Κοινότητες είναι και θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 
Περιτριγυρισμένες από νερό, με εύθραυστα οικοσυστήματα και αδύναμες τοπικές οικονομίες,  οι νησιωτικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει από νωρίς την ανάγκη να γίνουν σημαντικοί εταίροι στην κοινή παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος, καθώς και  των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών CO2. 
Το Σύμφωνο των Νησιών αποτελεί την   πολιτική δέσμευση των Ευρωπαϊκών Νησιών για την ανάπτυξη- Νησί Σχέδια Δράσης Βιώσιμης  Ενέργειας (ISEAPs)- και τον εντοπισμό των κατάλληλων προγραμμάτων με στόχο την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων της Ε.Ε για τη βιωσιμότητα για το έτος  2020. 
Βασικός εταίρος του προγράμματος  είναι  το νησιωτικό σύμπλεγμα Outer Hebrides της Σκωτίας (Comhairle nan Eilean Siar),  ενώ  το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Η  εφαρμογή  του συμφώνου θα εξυπηρετήσει τρεις βασικούς στόχους: 
  • Στην επίτευξη βιώσιμης ενέργειας της ΕΕ και των στόχων της κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% ή περισσότερο και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% ή περισσότερο μέχρι το 2020 
  • Στην προστασία των νησιωτικών  οικοσυστημάτων  και την αύξηση της ενέργειας τους και την ανεξαρτησία παροχής νερού 
  • Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και στην αναστροφή  της πτωτικής τάσης του τοπικού πληθυσμού. 
62  νησιωτικές αρχές  από τις 11 συμμετέχουσες ομάδες των Ευρωπαϊκών Νησιών στο ISLE-PACT έχουν ήδη υπογράψει το Σύμφωνο των Νησιών.
52  διαμορφωμένα σχέδια δράσεων που υλοποιούνται ISEAPs  δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά νησιά έχουν σημαντικές δυνατότητες για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 20% κατά το έτος 2020. 
Η εφαρμογή  περισσότερων  από 50  έργων  μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 περισσότερο από 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στο   31% των εκπομπών της Δανίας,  ενός  κράτους μέλους που έχει πληθυσμό που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών νησιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.