Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Θέρμη :Βελτιώνω την πόλη μου

Ο κύριος "Χ" είναι δημότης Θέρμης. Οδηγώντας σήμερα στους δρόμους της περιοχής πρόσεξε μια βαθιά λακκούβα, σε ένα σημείο μάλιστα, όπου ο φωτισμός ήταν ελλιπής. Μέχρι πριν από λίγο καιρό θα χρειαζόταν να τηλεφωνήσει στον δήμο ή να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να υποβάλλει αίτημα επισκευής του οδικού δικτύου και αποκατάστασης του φωτισμού.
Πλέον, όμως, αρκεί να χρησιμοποιήσει το "έξυπνο" κινητό του τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, για να δηλώσει αυτομάτως στον δήμο το σημείο όπου βρίσκεται η λακκούβα (μέσω του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού της συσκευής του), να τη φωτογραφίσει ώστε να διευκολύνει το συνεργείο που θ΄ αναλάβει να την κλείσει και να μεταβιβάσει άμεσα το αίτημά του στον δήμο.
Πώς; Μέσω της καινοτόμου εφαρμογής "Βελτιώνω την πόλη μου", που θέτει σε λειτουργία ο δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την ερευνητική μονάδα Urenio του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα πλαίσια του προγράμματος people.
"Η εφαρμογή επιτρέπει στους πολίτες του Δήμου Θέρμης να υποβάλλουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τα πάσης φύσεως αιτήματα που αφορούν στη διαβίωσή τους (π.χ., σπασμένες λάμπες, απουσία κάδου απορριμμάτων από μια γειτονιά, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός σε κάποιο δρόμο, κλπ), ώστε αυτά να μεταβιβάζονται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να δρομολογείται η διευθέτηση τους", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΕΤΑ.
Η εφαρμογή για τα κινητά χρησιμοποιεί τις δυνατότητες των "έξυπνων" συσκευών, όπως για παράδειγμα την αυτόματη εξαγωγή της γεωγραφικής θέσης όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, την οπτική απεικόνιση μέσω φωτογραφικής μηχανής και την άμεση αποστολή του στην αρμόδια υπηρεσία.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και διατίθεται μέσω της πλατφόρμας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα GooglePlay των σχετικών ιστοσελίδων του δήμου Θέρμης (https://smartcity.thermi.gov.gr/improve/el/ ) και του ΙΠΤΗΛ (http://mklab.iti.gr/imc/ ).
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ερευνητικό έργο PEOPLE ανήκει σε ένα χαρτοφυλάκιο επτά πιλοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της πρόσκλησης «Υπηρεσίες για έξυπνες πόλεις που βασίζονται στην ανοιχτή καινοτομία και στο διαδίκτυο του μέλλοντος». Τα επτά αυτά έργα έχουν σα στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών διαδικτύου στις πόλεις. Κάθε έργο εφαρμόζει σε ένα δίκτυο έξυπνων πόλεων μεθοδολογίες ανοιχτής καινοτομίας, προσανατολισμένες στον χρήστη, οι οποίες εμπλέκουν τους πολίτες ως συμπαραγωγούς περιεχομένου και υπηρεσιών.
Το έργο PEOPLE αποβλέπει στην επιτάχυνση της δημιουργίας έξυπνων πόλεων μέσω της ταχείας υλοποίησης, εγκατάστασης και χρήσης καινοτόμων διαδικτυακών υπηρεσιών στους τομείς της πληροφόρησης, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, των μεταφορών και του εμπορίου. Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από 4 ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Γερμανία Γαλλία και Ελλάδα. Συμμετέχουν επίσης οι πόλεις: Μπιλμπάο (Ισπανία), Vitry sur Seine (Γαλλία), Βρέμη (Γερμανία) και Θέρμη (Ελλάδα), στις οποίες θα υλοποιηθούν πιλοτικές εφαρμογές βασισμένες στα παρακάτω σενάρια χρήσης:
1. Έξυπνη κινητικότητα και διαχείριση αστικών πληροφοριών. Περιλαμβάνει υπηρεσίες εστιασμένες στην παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης στους πολίτες σε σχέση με την ασφάλεια στο δημόσιο χώρο, το εμπόριο, την αναψυχή και τον τουρισμό. Εφαρμογή σε Μπιλμπάο, Θέρμη και Vitry sur Seine.
2. Κοινωνική ένταξη. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης για την ενίσχυση της συνύπαρξης, με έμφαση σε διάφορους τομείς της ζωής της πόλης και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών παραγόντων. Εφαρμογή σε Vitry sur Seine και Βρέμη.
Στο Δήμο Θέρμης η πιλοτική εφαρμογή εστιάζεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στο τμήμα που περικλείει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (Νόησις) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με τις μετακινήσεις, το εμπόριο, την αναψυχή και τον τουρισμό στοχεύοντας στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.