Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Groningen: πόλη απλόχερη στο δημιουργικό ταλέντο

Μια πόλη της Βόρειας Ολλανδίας, που επενδύει γενναιόδωρα στο δημιουργικό ταλέντο, και υποστηρίζει με θέρμη τις τέχνες.
Η πόλη  παρέχει σε εκείνους που έχουν ταλέντο πολλές ευκαιρίες αριστείας. Εκείνοι  που πηγαίνουν να σπουδάσουν ή να δουλέψουν στο Groningen, συχνά αποφασίζουν και να παραμείνουν.
Έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα ιδανικό για επενδύσεις, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στη διεθνοποίηση, στην αγορά εργασίας και στη φιλοξενία.
Προσελκύει  πολλούς νέους ανθρώπους και δημιουργικούς επιχειρηματίες, έχοντας αναπτύξει μια εξαιρετική υποδομή πληροφορικής,  ένα κέντρο τεχνογνωσίας για μεγάλης κλίμακας επεξεργασία στοιχείων. Το Groningen συνεργάζεται  στον τομέα  ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με πόλεις της βόρειας Γερμανίας, κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. 

Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της πόλης είναι να κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητές της, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα και στην υγιή γήρανση. Οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και η διατήρηση της υγείας κατά τη γήρανση, είναι τα δύο βασικά θέματα που την  απασχολούν τον 21ο αιώνα. 
Διαθέτει  τόσο προχωρημένη εμπειρία, όσο και ένα δίκτυο οργανισμών, εταιριών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τα θέματα αυτά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην εύρεση λύσεων. Μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη της γνώσης, επιδιώκει  την δυναμική κινητοποίηση   μίας νέας επιχειρηματικότητας, η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει πόλο έλξης για μία βομηχανία υψηλότερης ποιότητας και βασισμένης στη γνώση. 
Η ανθρωπογεωγραφία του Groningen 
Σχεδόν το  ήμισυ των κατοίκων της πόλης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Ο ένας στους πέντε που ζουν στην πόλη είναι φοιτητής (σύμφωνα με έρευνα του 2007, είναι η δεύτερη καλύτερη φοιτητική πόλη της χώρας  μετά  το  Amsterdam). Το Groningen κατατάσσεται στην κατηγορία των «νεώτερων πόλεων»  της χώρας και των πλέον δυναμικών, καθώς έχει τους περισσότερους πολίτες ηλικίας μεταξύ 20-24 ετών.

Ωστόσο ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής των Ολλανδών αυξάνεται ραγδαία και υπολογίζεται πως  ο μισός Ολλανδικός πληθυσμός θα είναι πάνω από 65 ετών μέχρι το 2025. Η αυξανόμενη διάρκεια ζωής επιβαρύνει αρκετά τον ολλανδικό προϋπολογισμό υγείας, βαραίνοντας τις μελλοντικές γενιές. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο του Groningen, σε συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Υγιή Γήρανση και συνεργάζονται στενά με τους περιφερικούς, εθνικούς και διεθνείς εταίρους τους.
Ενεργειακή πόλη  
Από τότε που ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στο Slochteren το 1959, η φήμη του Groningen, ως ενεργειακός κόμβος έχει εξαπλωθεί. Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι το πεδίο αυτό δε θα κρατήσει για πάντα. Τα ορυκτά καύσιμα τελειώνουν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντική η έρευνα για νέες μορφές ενέργειας. Η πόλη διαθέτει  την τεχνογνωσία, την ενεργειακή βιομηχανία, τα δίκτυα οργανισμών και τις δομές τεχνολογικής ανάπτυξης που χρειάζονται προκειμένου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πεδίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ολλανδική κυβέρνηση διάλεξε τις βόρειες Κάτω Χώρες ως  κέντρο, όπου ενθαρρύνονται η διεξαγωγή έρευνας και η παραγωγή νέων μορφών ενέργειας.   
Φεστιβάλ στην πόλη 

Η πόλη είναι ένθερμος υποστηρικτής των τεχνών. Φιλοξενεί ετήσιες εκδηλώσεις όπως το Eurosonic Noorderslag pop music festival  τον Ιανουάριο, το  Noorderlicht photography festival, τον  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και το  Noorderzon performing arts festival  τον Αύγουστο. Τα Μουσεία της πόλης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών, με πιο φημισμένο το Groninger Museum, σχεδιασμένο από τον  Allessandro Mendini. Το Μουσείο αυτό φιλοξενεί ένα μίγμα εκθέσεων αναφορικά με την ιστορία της τέχνης, τον πολιτισμό, το θέατρο τη ζωγραφική, τη γλυπτική την αρχιτεκτονική και τις επιστήμες.

Πηγή:www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.