Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ικαρία. Πρόγραμμα Οικολογικοί Οικισμοί της Μεσογείου

Στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο που έλαβε χώρα στις 11-12 Απριλίου τ.ε. στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δώδεκα κρατών της Νότιας Μεσογείου εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η έναρξη του προγράμματος "Οικολογικοί οικισμοί της Μεσογείου". 
Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρουσιάστηκε εισήγηση από το Δήμαρχο Ικαρίας, κ. Χρ. Σταυρινάδη για την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί και συγκεκριμένα για τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τους βιολογικούς καθαρισμούς, την παράκτια μόλυνση, την υπερβόσκηση και ερημοποίηση του νησιού και την κατάσταση του δάσους του Ράντη. Παράλληλα αναλύθηκε η δυναμική, που έχει αναπτύξει το νησί μετά τις τελευταίες έρευνες για τη μακροζωία, που σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την δυνατότητα ανάπτυξης ήπιων εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθιστούν την Ικαρία ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο. Μετά την παρουσίαση ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ικαρίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ακολούθησε ανάλυση εκ μέρους του Δήμου Ικαρίας δέσμης δράσεων, οι οποίες μπορούν να κριθούν επιλέξιμες από την επιτροπή και να χρηματοδοτηθούν.

Η χρηματοδότηση των δράσεων στους τομείς της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των απορριμμμάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της προστασίας του δάσους και των ακτών, και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα γίνει μέσω κονδυλίων και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου Ικαρίας. Το πρόγραμμα ξεκινά άμεσα με την επίσκεψη του νησιού σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Rima Tarabay. Παράλληλα θα γίνουν στην αρχή κάποιες συμβολικές δράσεις, όπως η δωρεάν διανομή οργανικών σπόρων για βιολογικές καλλιέργειες και η αντικατάσταση των πλαστικών σακουλών με χάρτινες με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και την προώθηση υπεύθυνων πρακτικών διαχείρισης του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα είναι μακροπρόθεσμο και θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ευθύνη του δήμου και σε τομείς, που θα θεωρήσουμε προτεραιότητα.

Περαιτέρω άμεσα θα καθιερωθεί η σήμανση της Ικαρίας με το λογότυπο της οικολογικής πόλης και θα προωθηθεί σε όλη τη Μεσόγειο.

Πληροφορίες:
Δήμος Ικαρίας
Υπόψιν κου Ζαχαρία Κεσσέ, E-mail: kessesz@yahoo.gr

Από το Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.