Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κοπεγχάγη:Πράσινη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

Πηγή :www.localit.gr

Πράσινη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το όραμα της Κοπεγχάγης για το κοντινό μέλλον.
Η πρωτεύουσα της Δανίας, που εδώ και εξήντα χρόνια σχεδιάζεται και ανασχεδιάζεται από τις τοπικές αρχές, ήδη καταλαμβάνει υψηλή θέση στις περισσότερες έρευνες για την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους κατοίκους της, διαθέτοντας έναν δυνατό και ανταγωνιστικό τομέα καθαρής τεχνολογίας.
Ωστόσο, για να εξακολουθήσει να είναι στις υψηλές θέσεις παγκοσμίως,  θα πρέπει να μπορεί να εκμεταλλευτεί νέες δυνατότητες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που καθορίζουν την ανάπτυξη της, στα επόμενα χρόνια και που είναι οι εξής:
  • Το 2025 πρέπει να έχει χώρο για τους αναμενόμενους 60.000 νέους κατοίκους της. Αυτό προϋποθέτει τη  δημιουργία  νέων περιοχών αστικής ανάπτυξης, και  οι πράσινες λύσεις να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη από τη σημερινή κλίμακα. Επιπλέον  προϋποθέτει την άσκηση πίεσης  στις υπάρχουσες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της κυκλοφορίας και των μεταφορών, όπου  πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις, για να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση.
  • Το 2025 η Κοπεγχάγη στοχεύει να είναι ο πρώτη ενεργειακά ουδέτερη πρωτεύουσα στον κόσμο. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος ωθεί την πόλη  προς μία, πιο πράσινη ανάπτυξη. Όμως ακόμα βασίζεται στη δυνατή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα ερευνητικά ιδρύματα για να είναι επιτυχής.

Το σχέδιο για ενεργειακή ουδετερότητα
Το σχέδιο για ενεργειακή ουδετερότητα περιλαμβάνει:
Τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω έξυπνων πλεγμάτων, μετασκευών και βιώσιμων μεθόδων κατασκευών. Να αφαιρέσει τον παράγοντα του άνθρακα από την ενεργειακή παραγωγή αυξάνοντας το μερίδιο της αιολικής ενέργειας , της βιομάζας, των αποβλήτων, της γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας. Να αυξήσει τη χρήση των ποδηλάτων, την ηλεκτρονική κινητικότητα και τα έξυπνα κυκλοφοριακά συστήματα. Επιπλέον το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει πιλοτικά προγράμματα και μοντέλα χρηματοδότησης. 
Εταιρικότητα και ενεργειακή ουδετερότητα
Για να προωθηθεί η ανάπτυξη των εξυπνότερων και φιλικότερων στο κλίμα αλλαγών, η Κοπεγχάγη προσκαλεί πόλεις, επιστημονικά ιδρύματα και εταιρίες να συνεργαστούν σε διεθνή κλίμακα. Οι λύσεις δε θα είναι εφαρμόσιμες μόνο στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε ανάλογες πόλεις σε όλον τον κόσμο. 

Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα μελλοντικά σενάρια, η Κοπεγχάγη έχει εγκρίνει μία νέα στρατηγική πράσινης ανάπτυξης, η οποία προσβλέπει: 
  • Να καταστήσει την Κοπεγχάγη το πρωτοποριακό δοκιμαστικό έδαφος για νέες πράσινες λύσεις. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η πόλη ως ζωντανό εργαστήριο για νέες πράσινες λύσεις σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες και ερευνητικά ινστιτούτα.
  • Να εξαπλωθεί η ορατότητα των λύσεων που δοκιμάζονται και παρουσιάζονται στην Κοπεγχάγη προωθώντας την πόλη σα διεθνή «βιτρίνα» για έξυπνες πράσινες λύσεις. Αυτό θα επιτευχθεί στοιχηματίζοντας σε μεγάλα ενεργειακά και κλιματικά συνέδρια και άλλα μέσα ,για να παρουσιαστούν  λύσεις σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. 
Πράσινο Εργαστήριο Κοπεγχάγης
Η Κοπεγχάγη  αναγνωρίζοντας πως η  νέα τεχνολογία πρέπει να δοκιμαστεί σωστά και να παρουσιαστεί, πριν ενταχθεί στην αγορά και αποκτήσει αντίκτυπο, στοχεύει να γίνει  ένα πράσινο εργαστήριο για νέες πράσινες λύσεις.
Για το λόγο αυτό παρέχει πρόσβαση σε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων της πόλης, για λόγους δοκιμών και παρουσίασης. Οι εταιρίες μπορούν να επιλέξουν ποια μέρη επιθυμούν στην αίτηση πχ. Κτίρια, δρόμους, ποδηλατόδρομους ή πάρκα. 
Η πόλη της Κοπεγχάγης παρέχει:
  • Μία ευκαιρία για δοκιμή και παρουσίαση πράσινων λύσεων που μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία μέσω της χρήσης αστικής περιουσίας.
  • Μία ευκαιρία να παρουσιάσει αυτές τις πράσινες λύσεις στην πραγματική ζωή τόσο σε ένα τοπικό όσο και σε ένα παγκόσμιο κοινό. Ο Δήμος της Κοπεγχάγης θα εργαστεί για να προωθήσει την πόλη ως ένα διεθνές έκθεμα για πράσινες λύσεις και με τον τρόπο αυτό θα επεκτείνει την ορατότητα των δοκιμασμένων λύσεων.
 Η πόλη της Κοπεγχάγης δεν παρέχει:
  • Χρηματοδότηση: οι δοκιμές των πιλότων χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρίες, καθώς είναι υπεύθυνες τόσο για την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση των προϊόντων τους.
  • Δοκιμές ή παρουσιάσεις υπαρχόντων προϊόντων / υπηρεσιών που είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά ή λύσεων που ήδη είναι εμπορεύσιμες, επομένως μόνο νέες λύσεις που είναι σχεδόν έτοιμες για την αγορά, αλλά χρειάζονται την τελική πιλοτική δοκιμή στην πραγματική ζωή θα λαμβάνονται υπόψη.
  • Οποιαδήποτε δέσμευση για αγορά επιτυχώς δοκιμασμένων προϊόντων / υπηρεσιών. 

Εφαρμογές Κλιματικής Προσαρμογής της Κοπεγχάγης

Η Κοπεγχάγη προετοιμάζεται  για τον καιρό του μέλλοντος. Δεδομένα, όπως η αλλαγή του κλίματος, με περισσότερη βροχή, υψηλότερα επίπεδα θαλάσσης και θερμότερος καιρός αποτελούν τις νέες προκλήσεις. Αν περιμένει για να τα αντιμετωπίσει θα γίνουν ακριβά και  οι μελλοντικές γενιές των πολιτών της Κοπεγχάγης θα πρέπει να χρησιμοποιούν πολλές πηγές προκειμένου να μην βλάψουν σοβαρά την πόλη. Με το  σχέδιο κλιματικής προσαρμογής οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται στο παρόν, στο σήμερα, ώστε να κρατηθούν τα έξοδα σε χαμηλό επίπεδο και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δυνατότητες.
Η κλιματική προσαρμογή μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας ακόμη πιο πράσινης πόλης, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και  περισσότερες θέσεις εργασίας.  Η πόλη, θεωρεί ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί τις κλιματικές προκλήσεις θετικά, αντιδρώντας με έναν τρόπο ο οποίος, θα ικανοποιεί, τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις, όχι σε 50 χρόνια, αλλά εδώ και τώρα.  Θα πρέπει να αντιμετωπίσει   τις μεγαλύτερες ποσότητες βρόχινου νερού, ώστε να εξασφαλίσει  ένα ευχάριστο κλίμα μέσω πράσινων ταρατσών και προσόψεων, καθώς και περισσότερων δέντρων και πράσινων και μπλε περιοχών.
Η Κοπεγχάγη έχει ήδη  αποκτήσει εξαιρετικές εμπειρίες από τη χρήση των προκλήσεων αυτών για την παροχή περισσότερων ευκαιριών στους κατοίκους της. Οι διάσημες πισίνες του λιμανιού είναι αποτέλεσμα έντονων προσπαθειών  της διαχείρισης   του βρόχινου νερού, ώστε να μη μολύνει τα νερά του λιμανιού με τα νερά των αποβλήτων. Η καθαρότητα του νερού του λιμανιού έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή. Εστιάζοντας δε στην κλιματική προσαρμογή, θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη  εμπειρία στο μέλλον αναφορικά με την ανάπτυξη και προσαρμογή λύσεων, οι οποίες θα ωφελήσουν άλλες πόλεις και θα βάλουν την Κοπεγχάγη στο χάρτη. Αυτό το σχέδιο θα είναι το σημείο έναρξής  προκειμένου να ενσωματωθεί  η απαραίτητη κλιματική προσαρμογή στον τρόπο του σκέπτεσθαι , σε όλες τις περιοχές ανάπτυξης της πόλης, στο σωστό χρονικό πλαίσιο. Έτσι, η κλιματική προσαρμογή και η ανάπτυξη μιας όμορφης και πράσινης πόλης θα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.