Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πώς οι επιτυχημένες πόλεις δημιουργούν μια κουλτούρα προόδου

#Robert Bell, συν-ιδρυτής του οργανισμού Intelligent Community Forum 
Την μετάφραση του κειμένου επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός Intelligent Community Forum άνοιξε τον νέο κύκλο βράβευσης για το 2013-2014 (η προθεσμία λήγει στις 23 Σεπτέμβρη!)  και παρουσίασε το θέμα γι’ αυτό το έτος: Η Κοινότητα ως Καμβάς.  Εξετάζει το ρόλο του πολιτισμού στην πρόοδο μιας πόλης ή μιας περιοχής.

Κουλτούρα; Γιατί ασχολούμαστε μ’ αυτό αντί να συζητάμε megabits ανά δευτερόλεπτο ή εκκολαπτήρια και επιταχυντές επιχειρήσεων;  Γιατί συντάξαμε ένα whitepaper με τίτλο, Η Κοινότητα ως Καμβά, σχετικά με τρεις συγκεκριμένες πτυχές του πολιτισμού στις έξυπνες κοινότητες;  Αυτό με ρώτησε ένας blogger της Cisco την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Θα σας πω γιατί.  Το ICF μελετά πώς οι πόλεις και οι περιφέρειες χρησιμοποιούν την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών για τη δημιουργία ευημερίας, κι έτσι οι περισσότεροι σκέφτονται φυσικά ότι εμείς έχουμε να κάνουμε μόνο με την τεχνολογία. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ έτσι.  Το ICF ασχολείται με το μοναδικό αυτό σημείο όπου η τεχνολογία συναντά τα ανθρώπινα όντα σε ένα τοπικό πλαίσιο.  Και όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει και ο πολιτισμός.  Εξαρτόμαστε από τον πολιτισμό τόσο όσο εξαρτόμαστε από το οξυγόνο που αναπνέουμε.





Αν παρακολουθείτε τις ειδήσεις αυτές τις μέρες, σίγουρα έχετε ενημερωθεί για πολλές ιστορίες πολιτιστικής σύγκρουσης.  Η Αίγυπτος σπαράσσεται από μια σύγκρουση μεταξύ των νέων που εισάγουν νέες ιδεολογίες της μη-θρησκευτικής δημοκρατίας και εκείνων που βλέπουν κάθε σύγχρονη, μη-ισλαμική κουλτούρα ως απαράδεκτη.  Αλλά οι πόλεμοι του πολιτισμού γίνονται παντού, από τις διαδηλώσεις της Βραζιλίας μέχρι και τις εντάσεις που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στην πολιτική της χώρας μου, οι κουλτούρες των συντηρητικών και των φιλελεύθερων έχουν τόσα λίγα κοινά που έχουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες ακόμα και τον λέξεων που χρησιμοποιούν στον ανταγωνισμό τους.

Ο πολιτισμός είναι επίσης το θεμέλιο για κάθε πρόοδο.  Ο μεγάλος καινοτόμος ο Σερ Ισαάκ Νεύτωνας έγραψε ότι, αν κατάφερε να δει λίγο περισσότερο στα βάθη του σύμπαντος από ό, τι οι υπόλοιποι άνθρωποι, ήταν επειδή «στεκόταν στους ώμους γιγάντων».  Με αυτά τα λόγια τίμησε την μάθηση που είχε αποκτήσει από άλλους, την υποστήριξη και ενθάρρυνση που έλαβε για τη δική του σταδιοδρομία και τον πολιτισμό που κατέστησε δυνατά τα επιτεύγματά του.

Όταν προσπαθούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία, όπως κάνουν οι Έξυπνες Κοινότητες, ο πολιτισμός μετράει πάνω από όλα. Η κουλτούρα της κοινότητας αποτελεί το εφαλτήριο για κάθε πρόγραμμα και σχέδιο. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα άυλων προσόντων που οι πρωταθλητές των Έξυπνων Κοινοτήτων αξιοποιούν.  Αυτό βοηθά στο να καθοριστεί το πόσο εύκολα γίνονται δεκτές οι νέες ιδέες. Θα μπορεί να παρέχει τις λέξεις που εξηγούν πειστικά ένα όραμα για το μέλλον, που κτίζουν υποστήριξη για αυτό και που αποτελούν την αφήγηση που βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν που ανήκουν σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Ή μπορεί να προκαλέσει την καταστροφική αποτυχία όλων αυτών των οραμάτων.

Κάτω από τους ψηφιακούς κυματισμούς της συνδεδεμένης εποχής μας ρέει το βαθύ ποτάμι του ανθρώπινου πολιτισμού, αμετάβλητο σε ουσιώδη λειτουργία εδώ και χιλιετίες. Η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις αλλαγές με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρινόταν πάντοτε.  Θα αγκαλιάσει ό, τι φαίνεται καλό και θα φοβάται αυτό που δεν καταλαβαίνει.  Ωστόσο, ο ίδιος πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που το ICF ονομάζει συνηγορία:  η διαδικασία της εκπαίδευσης και της προτροπής με την οποία οι άνθρωποι μιας πόλης γίνονται οι πιο ισχυροί οδηγοί της προόδου.

Γι 'αυτό οι ηγέτες των έξυπνων κοινοτήτων λαμβάνουν υπόψη τους πολιτιστικούς οδηγούς της κοινότητας και βρίσκουν τρόπους να τους προσανατολίσουν προς την κατεύθυνση της προόδου. Αν δεν το κάνουν, όλα τα megabits και τα φυτώρια στον κόσμο δεν θα τους επωφεληθούν καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.