Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τι είναι αυτό που κάνει την Taichung την εξυπνότερη πόλη της χρονιάς; Οι κριτές εξηγούν

Taichung
Ο Robert Bell και η Sylvie Albert εξηγούν τα επιτεύγματα της Taichung που την επέτρεψαν να κηρυχτεί ως φετινός νικητής στα βραβεία του οργανισμού Intelligent Community Forum ως η πιο έξυπνη πόλη του κόσμου.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο The Global Urbanist.Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Τα επιτεύγματα περιλαμβάνουν την δημιουργία θέσεων εργασίας σε τεχνολογικά πάρκα και στην βιομηχανία ακριβείας, μια εγκατάσταση ασύρματου δικτύου 4G που υποστηρίζει ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες καθώς και μία μετατροπή του πολιτιστικού τοπίου της πόλης.  Περιλαμβάνονται και κάποιες ένδειξης επιτευγμάτων άλλων πόλεων φιναλίστ όπως το Stratford Οντάριο του Καναδά και το Ταλίν.

Στις 7 Ιουνίου οι δήμαρχοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι CIOs και άλλοι αξιωματούχοι από επτά πόλεις του κόσμου περίμεναν ανυπόμονα σε ένα δωμάτιο στη Νέα Υόρκη για να μάθουν ποια από αυτές θα ονομαζόταν η εξυπνότερη κοινότητα του έτους.  Οι πόλεις αυτές ήταν από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, και συνοδευόταν κι από άλλους συμμετέχοντες στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Intelligent Communities Forum (ICF).  Μετά την ομιλία του Μιχάλη Λαζαρίδη, έναν από τους ιδρυτές της BlackBerry, η ανακοίνωση επιτέλους έγινε.  Η πρώτη μεταξύ των επτά αξιόλογων πόλεων ήταν η Taichung, μια πόλη λιμάνι που την ονομάζουν πατρίδα 2,7 εκατομμύρια πολίτες στην Ταϊβάν.

Οι επτά φιναλίστ, που ονομάζονται οι «TOP7 Έξυπνες Κοινότητες της Χρονιάς», είναι μια ευρεία ομάδα.  Περιλαμβάνουν μεγάλες πόλεις (το Τορόντο του Καναδά, την επαρχεία Taoyuan και στην Ταϊβάν), πόλεις μεσαίου μεγέθους (το Columbus, Οχάιο, την Oulu της Φινλανδίας και το Ταλίν της Εσθονίας) και την πόλη του Stratford, Οντάριο του Καναδά με πληθυσμό μόλις 32.000.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν ηγέτη;


Γιατί η Taichung ξεχώρισε μεταξύ των άλλων πόλεων;  

Ένας ισχυρός παράγοντας ήταν η συνεργασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η πόλη διαθέτει 17 κολέγια και πανεπιστήμια και επτά μεγάλα τεχνολογικά πάρκα, σε ένα από τα οποία δημιουργούνται 8.000 νέες θέσεις εργασίας.  Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας αποτελείται από 1.500 μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις βιομηχανίας ακρίβειας, που μοιράζονται την πρόσβαση σε ένα Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και την πόλη.  Προσφέροντας δυνατότητες που κανένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ικανότητα της διαχείρισης του ψηφιακού χάσματος.  Όταν η πόλη και ο νομός της Taichung ενοποιήθηκαν το 2010, δημιούργησε μια τεράστια μητρόπολη που ενώνει τελείως διαφορετικές οικονομίες - μια πόλη λιμάνι, όπου το 70% των εργαζομένων εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και μια αγροτική κομητεία όπου το 50% του πληθυσμού εργάζεται στη βιομηχανία και όπου η γεωργία είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος.  Η πόλη συνεργάστηκε με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να δημιουργήσουν χιλιάδες σημεία ασύρματης πρόσβασης, ευριζωνικότητα βασισμένη σε υποδομές οπτικών ινών και ένα δίκτυο 4G WiMAX που σήμερα εξυπηρετεί πάνω από το 90% του πληθυσμού.  Η Ταϊβάν έχει την υψηλότερη πυκνότητα ψιλικατζίδικων στον κόσμο και η Taichung έχει χρησιμοποιήσει αυτό το δίκτυο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Η Taichung έχει μετατρέψει ένα κάπως άξεστο αστικό περιβάλλον, με παρατσούκλι «Το Μηχανικό Βασίλειο», σε μια περιοχή γνωστή για τον πολιτισμό της, την κουζίνα της και τις τέχνες.  Η κουλτούρα δεν είναι ένα προσόν που είναι απλά καλό να υπάρχει, αλλά προσθέτει στην ποιότητα της ζωής που προσελκύει τα περισσότερα καινοτόμα άτομα εταιρείες της Ταϊβάν.   Η ταινία «Η ζωή του Πι» γυρίστηκε στην Taichung, ένα επίτευγμα για την κινηματογραφική βιομηχανία της πόλης.

Ωστόσο, όλα όσα αγγίζει η Taichung δεν μετατρέπονται σε χρυσό.  Οι αναλυτές του ICF εντόπισαν δύο θέματα που μπορεί να εγκυμονούν προβλήματα στο μέλλον.  
Παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων στην περιοχή, η πόλη έχει ένα μικρότερο ποσοστό των κατοίκων που συμμετείχαν στην τριτοβάθμια ή επαγγελματική εκπαίδευση απ’ ότι οι τέσσερις από τις κορυφαίες επτά πόλεις φιναλίστ.  Αυτό αντανακλά μια πόλη όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σχετικά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό του εργοστασίου. Αυτό είναι αποδεκτό προς το παρόν αλλά η Ταϊβάν όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με χώρες με πολύ χαμηλότερο κόστος για ανειδίκευτη εργασία, και το μέλλον της βρίσκεται σε βιομηχανίες γνώσης.

Η άλλη ανησυχία είναι το κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει από τον εκκεντρικό και πολύ επιτυχημένο δήμαρχο της Taichung, τον Jason Hu.  Ο συν-ιδρυτής του ICF ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη τον αποκάλεσε «ροκ σταρ».  Φαίνεται ότι ο Hu είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τα περισσότερα από τα επιτεύγματα της Taichung, ένα μοντέλο που συχνά παρατηρείται σε έξυπνες κοινότητες σε χώρες της Ασίας.  Ο Hu υπέστη πρόσφατα καρδιακή χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, και υπάρχει αναπόφευκτα μια αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη των πολλών προγραμμάτων και έργων του, όταν δεν θα είναι πλέον στα ινία της πόλης.

Συνοψίζοντας της TOP7 έξυπνες πόλεις


Το πρόγραμμα βραβείων του ICF συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά οι κοινότητες μετατρέπουν τα εργαλεία της οικονομίας της ευρυζωνικότητας προς όφελός τους για να δημιουργήσουν μία τοπική οικονομική αξία. Προσφέρουν περιπτωσιολογικές μελέτες σε αναπτυσσόμενες οικονομίες της γνώσης και επιτρέπουν το μοίρασμα στρατηγικών για την επιτάχυνση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση.

Οι υποψήφιοι για το βραβείο κρίνονται με βάση ενός λεπτομερή ερωτηματολογίου, αξιολογούνται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών και επιτόπιο έλεγχο.  Στη συνέχεια, μια διεθνής κριτική επιτροπή ψηφίζει.  Όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.intelligentcommunity.org είχαν το αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί η Taichung ως η πιο έξυπνη πόλη του έτους.

Στα βραβεία αυτά, όμως, δεν ωφελείτε μόνο ο νικητής.  Όλες οι Top7 κοινότητες προσφέρουν ζωτικής σημασίας μαθήματα για την πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη και τον κοινωνικό και πολιτιστικό πλούτο του 21ου αιώνα.

Stradford Ontario Καναδά
Το Stratford, όπως πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, προκαλείται από την εξάρτησή του σε μικρή βιομηχανία, βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή και είναι σχετικά μικρή πόλη.  Ωστόσο, ανταποκρίθηκε με την προσέλκυση μιας δορυφορικής πανεπιστημιούπολης ενός κορυφαίου πανεπιστήμιου, με την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ταχύτητας και με την δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων – μία πολύ γνωστή συνεργασία τέτοιου είδους είναι το ετήσιο Φεστιβάλ Σαίξπηρ – για να αναπτύσσει και να προσελκύσει επιχειρήσεων αιχμής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το Ταλίν πήρε το ρίσκο να επενδύσει στον τομέα των ΤΠΕ σε μια δύσκολη οικονομική εποχή.  Η επένδυση απέδωσε καθώς αρκετές πολυεθνικές εταιρείες επέλεξαν να εγκατασταθούν στο Ταλίν.  Αυτές οι εταιρίες θέλησαν να λάβουν μέρος στην κουλτούρα της καινοτομίας που αναπτύσσεται στην Εσθονία, βοηθώντας, είτε έμμεσα είτε άμεσα, στην ανάπτυξη της υποδομής που απαιτείται για μια εμπλουτισμένη κοινότητα.

Η Taichung εισάγεται σε μια επίλεκτη ομάδα των έξυπνων κοινοτήτων που περιλαμβάνει το Riverside της Καλιφόρνιας, την Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Suwon της Νότιας Κορέας και την Αϊντχόβεν στην Ολλανδία.  Και ως μία από τις 119 έξυπνες κοινότητες που ονομάστηκαν  από το ICF, αναλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για μεγάλες και μικρές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ο Robert Bell και η Sylvie Albert 
#Ο Robert Bell είναι συν-ιδρυτής του Intelligent Community Forum.  
#Η Sylvie Albert είναι επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που επιλέγει τις κορυφαίες επτά έξυπνες κοινότητες και υπηρετεί ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρηματικότητας και Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Γουίνιπεγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.