Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Παραδείγματα Έξυπνων Πόλεων

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο blog Strathmorepark
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Σε διεθνές επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια σειρά από πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων παίρνουν σάρκα και οστά. Το άρθρο αυτό εξετάζει ένα δείγμα από αυτές τις πόλεις και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων.

Στο Ελσίνκι, ένα έργο που ονομάζεται «Region InfoShare» τρέχει για τα τελευταία τρία χρόνια. Το έργο αυτό έχει να κάνει με την διάθεση των δημοσίων δεδομένων στους πολίτες.  Τα δεδομένα που διατίθενται στο κοινό περιλαμβάνουν τις συνθήκες διαβίωσης, την οικονομία και την ευημερία, την απασχόληση και τις μεταφορές.

Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσω μιας web υπηρεσίας. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα, είτε είναι πολίτης, εταιρεία ή οργανισμός. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έξυπνων εφαρμογών, για πληροφορίες για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ή ως βάση για νέες υπηρεσίες της πόλης.

Στο προηγούμενο άρθρο, μίλησα για το Βανκούβερ και το έργο του για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.  Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς να γίνει κάτι τέτοιο σωστά.

Στη Γαλλία, η Νίκαια εργάζεται πάνω σε ένα έργο έξυπνης πόλης που ονομάζεται «Instant Mobility». Η υπηρεσία θα επιτρέπει στους κατοίκους να εισάγουν μια σειρά από προτιμήσεις για τα τις μεταφορές τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Οι προτιμήσεις περιλαμβάνουν το πότε, πού και πόσες φορές ταξιδεύουν και άλλα παρόμοια στοιχεία.  Το σύστημα, με τη σειρά του, δημιουργεί εξατομικευμένες πληροφορίες με τη χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, και τις στέλνει στον χρήστη.  Οι πληροφορίες κυκλοφορίας, η κατάσταση των δημόσιων μεταφορών ενημερώνονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του χρήστη.

Μερικές φορές, οι πρωτοβουλίες είναι διαδημοτικές, ή ακόμα και διεθνές.  Οι Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Νίκαια, Λουλέ, Oulu, Agueda και Σικελία συνεργάζονται στο έργο «Fireball», ένας μηχανισμός συντονισμού μέσω του οποίου πολλές έξυπνες πόλεις μπορούν να συνεργαστούν με ένα εντελώς ανοικτό τρόπο με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διάφορα έργα έξυπνων πόλεων.  Δύο από τα κλειδιά των έξυπνων πόλεων είναι η διαφάνεια και τη συνεργασία. Η απελευθέρωση των δεδομένων και η δημόσια διάθεσή αυτού καταστεί δυνατή την καινοτομία.  Οι ημέρες των παλιομοδίτικων τάσεων της προστασίας των IP και των δεδομένων πλησιάζουν προς το τέλος τους.

Η πόλη Rejika συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «EGOV4U».  Σκοπός του προγράμματος είναι να παροτρύνει τους πολίτες σε χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έτσι ώστε τα δύο τρίτα αυτών που δεν τις χρησιμοποιούν σήμερα να τις αξιοποιούν να ξεκινήσουν να τις χρησιμοποιούν.  Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι ένα έργο γεφύρωσης του κενού μεταξύ αυτών που δεν έχουν και αυτών που έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.  Ωστόσο, ορισμένες από τις λύσεις έχουν ενδιαφέρον.  Το έργο πρέπει να προσφέρει απλή και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πόλη επίσης συμμετέχει σε ένα έργο που ονομάζεται SEED, το οποίο χρησιμοποιεί την υπολογιστική νέφους (cloud computing) για να λειτουργήσει δωρεάν κόμβους πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους πολίτες.

Η Γάνδη συμμετέχει σε μια σειρά από σχέδια, ένα εκ των οποίων ονομάζεται Citadel. Το έργο Citadel σκοπεύει να ξεκλειδώσει τα δεδομένα και να καταστεί ανοιχτά και διαθέσιμα με σαφή στόχο την προτροπή των προγραμματιστών να δημιουργήσουν smartphone εφαρμογές έξυπνων πόλεων.  Η Γάνδη έχει πάει το θέμα ένα βήμα παραπέρα με τον πειραματισμό σε gamification με μια εφαρμογή που ονομάζεται ZWERM. Αξίζει να αναφερθεί ως ένα πολύ καινοτόμο τρόπο ενθάρρυνσης της κοινότητας σε συμμετοχή.

«Από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2013, το παιχνίδη της γειτονιάς που ονομάζεται ZWERM παίχτηκε σε δύο γειτονιές της Γάνδης.  Το παιχνίδι δημιουργήθηκε μέσω μιας διαδικασίας crowd sourcing (5.500 χρήστες του Διαδικτύου συμμετείχαν, 128 ιδέες υποβλήθηκαν οι οποίες έλαβαν πάνω από 4.800 ψήφους).  Το ZWERM χρησιμοποίησε διάφορα κανάλια διεπαφής, όπως μια ιστοσελίδα, μία smartphone εφαρμογή καθώς και απτά «έπιπλα» στο δρόμο. Με τον τρόπο αυτό η πιλοτική υπηρεσία ZWERM μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, ακόμα και σε πόλεις όπου το «ψηφιακό χάσμα» εξακολουθεί να είναι μεγάλο.  Το ZWERM αναπτύχθηκε στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα Drupal, το οποίο παρέχει δωρεάν, ευέλικτο και ισχυρό περιβάλλον ανάπτυξης, και στο Apache Flex για να δημιουργήσει μια πλούσια διαδραστική εφαρμογή που θα τρέξει στον υπολογιστή του κενού δέντρου.»

Ο κατάλογος των έργων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της οικοδόμησης των έξυπνων πόλεων έχει πλέον παγιωθεί και υποστηρίζεται δυναμικά.

Το Μάντσεστερ τρέχει ένα online πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους απευθείας εντός μιας αστικής περιοχής για θέματα που αφορούν την οικολογική θέρμανση και παρόμοια προϊόντα. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να προσεγγίσουν τη μόνωση και τη διαχείριση της ενέργειας με έξυπνο τρόπο, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν και να συμμεριστούν τις εμπειρίες τους.

Η Κολωνία έχει κυκλοφορήσει μια εφαρμογή για κινητά, αντί για μία ιστοσελίδα, που επιτρέπει το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν μέσα στην πόλη σε πραγματικό χρόνο μέσω των διαβουλεύσεων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το Silicon Valley παρέχει δωρεάν Wi-Fi.

Το Christchurch έχει ένα καλά καθιερωμένο πρόγραμμα έξυπνης πόλης που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την IBM.

Αυτά τα παραδείγματα μπορούν να μελετηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως μια βάση για ένα πρόγραμμα έξυπνης πόλης του Wellington.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.