Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

H άλλη όψη του Ντιτρόιτ

Πλούσιο καλλιτεχνικό έργο πίσω από τη «γενέτειρα της αυτοκινητοβιομηχανίας»

#Της Χριστινας Σανουδου, στην Καθημερινή 

Στις 18 Ιουλίου, το Ντιτρόιτ πέρασε στην Ιστορία ως η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Αν και η είδηση απασχόλησε για μέρες τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, για τους κατοίκους του ήταν μόνο το επόμενο βήμα της καθοδικής πορείας, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν όχι νωρίτερα. Αλλωστε, το Ντιτρόιτ είναι μεταξύ των αμερικανικών πόλεων με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και φυλετικών διαχωρισμών -η 8 Mile Road εξακολουθεί να χωρίζει τα εύπορα βόρεια προάστια από το υποβαθμισμένο κέντρο-, ενώ ο πληθυσμός του μειώνεται σταθερά από τη δεκαετία του ’50 και σήμερα δεν ξεπερνά τις 720.000. 
Την τελευταία πενταετία, η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία, που υπήρξε η βασική αιτία για την άνθηση του Ντιτρόιτ στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό των άδειων, κακοδιατηρημένων κτιρίων και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Εντονότερες αντιδράσεις ακόμα και από τα νέα της χρεοκοπίας της πόλης προκάλεσε το σενάριο που πρότειναν κάποιοι ως λύση στο οικονομικό πρόβλημα της πόλης και αφορούσε την πώληση μέρους ή ολόκληρης της συλλογής του Detroit Institute of Arts. Οταν εκπρόσωποι του Οίκου Christie’s προσέγγισαν τη διεύθυνση του μουσείου, τον περασμένο Ιούνιο, αρκετές αμερικανικές εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της πώλησης των περισσότερων από 60.000 έργων, μεταξύ των οποίων αριστουργήματα του Καραβάτζιο, του Ρέμπραντ και του Βαν Γκογκ. Μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο πώλησης της συλλογής συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, καθώς το μουσείο δέχεται περισσότερους από 600.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Μια απρόσμενη συνέπεια της ενασχόλησης των διεθνών ΜΜΕ με το ζήτημα ήταν η ανάδειξη μιας άλλης όψης του Ντιτρόιτ στα μάτια όσων δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το επισκεφθούν: 
Μολονότι είναι παγκοσμίως γνωστό ως «γενέτειρα» της αυτοκινητοβιομηχανίας -γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο «Motown»-, έχει να επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική παράδοση και παραγωγή, που δεν περιορίζεται στην εκτενή συλλογή του Institute of Arts. 
Η δισκογραφική εταιρεία Motown, που ιδρύθηκε το 1959 από τον Berry Gordy Jr, ανέδειξε ονόματα όπως οι Diana Ross & The Supremes και οι Jackson 5, καθιερώνοντας το είδος «Motown sound», με κύριους εκπροσώπους τους Marvin Gaye, Stevie Wonder κ.ά. Στους διάσημους μουσικούς με καταγωγή από το Ντιτρόιτ συμπεριλαμβάνεται ο Eminem, ενώ εκεί θεωρείται ότι γεννήθηκε η τέκνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. 
Η θεατρική σκηνή της πόλης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ μετά της Νέας Υόρκης, ενώ εξίσου ποικιλόμορφο είναι το αρχιτεκτονικό της τοπίο, από τις γοτθικού στυλ εκκλησίες και τα εξαιρετικά δείγματα Αρ Ντεκό έως τους μοντέρνους και σύγχρονους ουρανοξύστες. 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το «Παρίσι της Δύσης» ξεχώριζε για τα δημόσια κτίρια και τους υπαίθριους χώρους του, ενώ η συστηματική ανοικοδόμηση που επέφερε η οικονομική και πληθυσμιακή άνθηση των αρχών του ’20 άλλαξε καθοριστικά τη μορφή του. Σήμερα, πολλά από τα ιστορικά κτίσματα έχουν εγκαταλειφθεί και απειλούνται με κατάρρευση ή έχουν κατεδαφιστεί, καθώς η συντήρησή τους κρίθηκε αδύνατη - περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων του Ντιτρόιτ δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους το 2011.
Φωτογράφοι

Ωστόσο, φαίνεται πως ο άνεμος δημιουργικότητας εξακολουθεί να διαπνέει την πόλη, αφού ακόμα και η παρακμή της ασκεί μία παράξενη γοητεία στους καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα τους φωτογράφους. Ορισμένοι, όπως το δίδυμο των Γάλλων Yves Marchand και Romain Meffre, εστιάζουν στα ερείπια των πολυτελών ξενοδοχείων, των εργοστασίων και των δημοσίων κτιρίων, προσεγγίζοντάς τα ως «τα κατάλοιπα μιας μεγάλης αυτοκρατορίας» που καταστράφηκε ακριβώς «από τη λογική που τη δημιούργησε». Αλλοι, όπως ο Philip Jarmain, επιχειρούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από το ένδοξο παρελθόν του Ντιτρόιτ, αποτυπώνοντας τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της πριν κατεδαφιστούν και ελπίζοντας πως μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για μία μελλοντική αναγέννηση.

Διαβάστε επίσης : 
1.Το φαινόμενο της συρρίκνωσης των πόλεων :Η περίπτωση του DETROIT
2.Οικονομική κρίση και οι "συρρικνούμενες" Ελληνικές πόλεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.