Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τουρισμός στην Βόρεια Κορέα: το μυστικοπαθές κράτος ανοίγει τις πύλες του

Άρθρο του Robin Tudge στην ιστοσελίδα theguardian.com
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης

Όλα τα πανηγύρια που ακολούθησαν το πρόσφατο άνοιγμα του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου της Βόρειας Κορέας που έχει δημοσιευτεί και διαδοθεί από το δυτικό Τύπο ως τη λύση του «ευτραφή» δικτάτορα Kim Jong Un στις «ελβετικές» του συνήθειες, έχουν αγνοήσει το γεγονός ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για τον τουρισμό είναι ένα δολάριο που δεν θα δαπανηθεί εγωκεντρικά ή για μια νέα Mercedes.

Έχω πάει στη Βόρεια Κορέα πολλές φορές από το 2002, όταν για πρώτη φορά πήγα για να ερευνήσω για την κατάρτιση ενός τουριστικού οδηγού της χώρας, και πραγματικά  ένα τουριστικό χιονοδρομικό κέντρο είναι μια πολύ έξυπνη επένδυση. Δολάριο για δολάριο έχει τη δυνατότητα για μια πολύ γρήγορη και μεγαλύτερη απόδοση από την επένδυση. Για παράδειγμα , η μεταποιητική βιομηχανία , η οποία εξαρτάται από την παροχή ενέργειας, τις πρώτες ύλες, λεπτομερή και πλήρως ενημέρωση των δεδομένων της αγοράς και πραγματική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, όπου τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ο Βορράς. Ένα χιονοδρομικό κέντρο χρειάζεται ένα λόφο που είναι δωρεάν, χιόνι που είναι κι αυτό δωρεάν, και την απόφαση των τουριστών να το επισκεφτούν.

Η οικοδόμηση μιας τουριστικής βιομηχανίας παρέχει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους που αλλιώς θα εργάζονταν σε εργοστάσια κατασκευής όπλων, κι αυτό εάν είχαν εργασία. Διαφοροποιεί την οικονομία της Βόρεια Κορέας από τις εξαγωγές όπλων. Παρέχει και απαιτεί δεξιότητες που κυμαίνονται από το σχεδιασμό και την κατασκευή ποιοτικών καταλυμάτων διαμονής, δεξιότητες και εκπαίδευση των ανθρώπων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων στα ξενοδοχεία και φέρνει επενδύσεις για υποδομές, δρόμους, σιδηρόδρομους, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις για την υγεία και αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων όπου περισσότερες περιοχές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τα παραπάνω καθώς γίνονται προσβάσιμες για τους επισκέπτες.

Ούτως η άλλως, τα τουριστικά δολάρια βοηθούν στην επέκταση της οικονομίας και τη δημιουργία εξαρτήσεων σε κάθε επίπεδο του τουριστικού εισοδήματος, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν κίνητρο για την αποφυγή πολέμων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Νότια Κορέα έχτισε τη μεγάλη βιομηχανική ζώνη της κοντά στο Kaesong της Βόρειας Κορέας στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ο Βορράς έκλεισε την αποστρατικοποιημένη ζώνη κατά τη διάρκεια των γεγονότων του περασμένου Απριλίου αλλά δεν την κατέστρεψε και έχει πάλι ανοίξει. Ο δυτικός τύπος έκανε πολλά για να μεγαλοποιήσει την κατάσταση και την ένταση κατά τη διάρκεια των γεγονότων, αλλά η ροή του τουρισμού στη Βόρεια Κορέα συνέχισε, και το Βρετανικό Τουριστικό γραφείο Koryo Tours άνοιξε για πρώτη φορά την πρώην κλειστή πόλη της Sinuiju στα σύνορα.

Ο τουρισμός φέρνει επίσης συνάλλαγμα στον Βορρά, που θα μπορούσε να δαπανηθεί για κάτι ασήμαντο για τους Βορειοκορεάτες ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά και εισαγωγή τροφίμων που οι διεθνείς δωρητές έχουν αρνηθεί να δώσουν από τον  περασμένο Απρίλιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επένδυση του χιονοδρομικού κέντρου είναι η τελευταία μικρή, αλλά απτή αλλαγή στη νοοτροπία των διοικούντων του κράτους . Ένας φίλος μου που ειδικεύεται σε εκδρομές στη Βόρεια Κορέα φέτος επισκέφτηκε το λιμάνι της Wonsan στην ανατολική ακτή με σκοπό να επιθεωρήσει τα κτίρια που στέγαζαν τους αξιωματικούς του Στρατού του Λαϊκού Κόμματος της Κορέας, που τώρα μετατρέπονται για μη στρατιωτική χρήση όπως ξενοδοχεία. Εφόσον ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας ξεφύγει από το βάδισμα της χήνας και στραφεί στον τουρισμό, σίγουρα αυτό είναι ένα καλό πράγμα .

Σίγουρα ο τουρισμός θα ωφελήσει το στρατό όπως και το κράτος, και μπορούν να ξοδέψουν τα κέρδη σε σκοτεινούς σκοπούς. Αλλά σε αυτό τον διασυνδεδεμένο κόσμο σίγουρα κάποιος δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι χωρίς να φορολογηθεί ή τα χρήματα του να τα επωφεληθούν κακοί άνθρωποι. Η φορολογία είναι η ρακέτα του κράτους, αλλά μόνο όταν μιλάμε για τη Βόρεια Κορέα που ο τουρισμός αμαυρώνεται από ότι κάνει η κυβέρνηση εκεί - κανείς δεν παραπονιέται ότι τα δισεκατομμύρια των τουριστικών εσόδων που εισπράττονται από τις ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν, για παράδειγμα, τις στρατιωτικές επιθέσεις στα παιδιά του Πακιστάν ή η βρετανική κυβέρνηση δαπανά δισεκατομμύρια για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ η ζήτηση στις για τρόφιμα συνεχίζεται.

Δεν είμαι υποστηρικτής του καθεστώτος. Το καθεστώς ξοδεύει υπερβολική ενέργεια προσπαθώντας να πείσει τους Βορειοκορεάτες ότι οι Δυτικοί είναι αγροίκοι. Αλλά το καθεστώς δεν πρόκειται σύντομα να πέσει. Έχει επιζήσει για πάνω από 60 χρόνια πάνω στο πολεμικό κλίμα με το Νότο και τις ΗΠΑ (των οποίων ο στρατός παραλίγο να εξαφανίσει τον Βορρά από τον χάρτη κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας). Έχει επιζήσει της πείνας και της οικονομικής και διπλωματικής απομόνωσης. Εν ολίγοις τα τουριστικά δολάρια μου συμβάλλουν εξίσου στην ενδυνάμωση του καθεστώτος, τη χρηματοδότηση των γκουλάγκ ή του πυρηνικού του προγράμματος όπως έκαναν και πριν από 20 χρόνια όταν δεν υπήρχαν ούτε τουρίστες ούτε πυρηνικά.

Αλλά το πιο σημαντικό, δεν βλέπω γιατί κάποιος πρέπει να μου υπαγορεύσει που μπορώ να πάω, είτε πρόκειται για το καθεστώς είτε κάποιος άλλος, ούτε ποιον θα συναντήσω στη Βόρεια Κορέα, τι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν από τα παραπάνω και γιατί θα πρέπει να τα στερηθούν αυτά οι ντόπιοι για τα προς το ζην τους και την εκμάθηση δεξιοτήτων και ξένων γλωσσών.

Τέλος, ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα θα βοηθήσει τους ντόπιους να καταλάβουν ότι οι ξένοι δεν είναι όλοι τους διαβολικοί και τους ξένους να δουν ότι οι Βορειοκορεάτες δεν είναι άψυχα μηχανήματα ή ηθοποιοί που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου όπως τους παρουσιάζει ο δυτικός Τύπος και επίσης τρομοκρατημένοι να συναντήσουν άτομα από άλλες χώρες. Είναι πραγματικοί άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες από το να δώσουν αμέσως την προσοχή που οι Δυτικοί νομίζουν ότι αξίζουν, αλλά αν τους χαμογελάσετε τότε θα σας χαιρετίσουν ζεστά, αν και μπορεί και να σας μιλήσουν (με την προϋπόθεση ότι μιλάνε Αγγλικά, περισσότερο από ότι μιλάω εγώ Κορεάτικα). Αυτό είναι πραγματικά αλήθεια, σε όλο και περισσότερα μέρη. Ας πάμε να τους συναντήσουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.