Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μελέτη περίπτωσης :Η πόλη και ο νομός της Χονολουλού δημιουργεί ένα εξατομικευμένο cloud

Χρησιμοποιώντας το «IBM System z» και μειώνοντας το κόστος αδειοδότησης έως και 68 %.

#Δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 από την IBM
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

«Η συνεργασία με την IBM μας επέτρεψε να λάβουμε μια καινοτόμα προσέγγιση.  Αντί να ακολουθήσουμε τη μακροχρόνια πορεία άλλων κυβερνήσεων ή ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε γρήγορα.» - Gordon J. Bruce , διευθυντής και CIO του Τμήματος Πληροφορικής Τεχνολογίας στην πόλη και στο νομό της Χονολουλού
Ως μία πόλη που θυμίζει μία εικόνα πολλών ουρανοξυστών μέσα στο παράδεισο, η Χονολουλού στην Χαβάη έχει πρόσφατα υποστεί ένα τεχνολογικό μετασχηματισμό. Το Νοέμβριο του 2011, το Κέντρο για την Ψηφιακή Κυβέρνηση αναγνώρισε την Χονολουλού ως την κορυφαία ψηφιακή πόλη στις ΗΠΑ, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων.  Αυτή η αναγνώριση είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι το Νοέμβριο του 2004, η πόλη αξιολόγησε τα συστήματα πληροφορικής και δικτύων ως ξεπερασμένα χωρίς επαρκής χρηματοδότηση.

Επιχειρηματική ανάγκη:
Η πόλη και ο νομός της Χονολουλού χρειαζόταν αύξηση της διαφάνειας της κυβέρνησης παρέχοντας χρήσιμα και επίκαιρα δεδομένα στους πολίτες της.   Στόχος της πόλης ήταν να βελτιωθεί η συμμετοχή των πολιτών, οι υπηρεσίες της πόλης προς τους πολίτες της και η αποδοτικότητα των λειτουργιών της πόλης.

Λύση:
Συνεργαζόμενη με την IBM και με τον συνεργάτη της IBM «Sirius Computer Solutions», η Χονολουλού ανάπτυξε ένα εξατομικευμένο σύννεφο με την εγκατάσταση ενός Integrated Facility for Linux (IFL) Engine το οποίο τρέχει Linux στα IBM System Z10® Enterprise Class mainframe της πόλης.  Η Χονολουλού επίσης εγκατέστησε τα παρακάτω συστήματα: IBM XIV Storage System®, IBM Maximo® Asset Management, IBM Tivoli® OMEGAMON®, Tivoli Workload Scheduler και Tivoli Storage Manager Software.

Οφέλη:
Η λύση IBM μείωσε τον χρόνο εγκατάστασης των εφαρμογών από μία εβδομάδα σε λίγες μόνο ώρες, μείωσε το κόστος αδειοδότησης για μία βάση δεδομένων κατά 68 τοις εκατό και επέτρεψε την δυνατότητα της δημιουργίας ενός νέου φορολογικού συστήματος αξιολόγησης των ακινήτων και αύξησε τα φορολογικά έσοδα κατά 1,4 εκατ. δολάρια σε μόλις τρεις μήνες.

Αναλυτικά :
Χάρη σε μια ειδική προσπάθεια από την νέα διοίκηση και από τον νέο διευθυντή και CIO του Τμήματος Πληροφορικής της Χονολουλού, τον Gordon Bruce, μια ριζική μεταμόρφωση της πληροφορικής και των δικτυακών συστημάτων της πόλης έλαβε χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια.  Ακόμη και με προϋπολογισμό πολύ χαμηλότερο από ό, τι πολλές άλλες πόλεις, η πόλη και ο νομός της Χονολουλού εφάρμοσε, αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε πολλά από τα συστήματα της για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών της .

Συνδέοντας τους ανθρώπους με τα δεδομένα

Παρ’ όλο που η Χονολουλού αναμόρφωσε με επιτυχία τις υποδομές της, αυτό ήταν μόνο η αφετηρία για ένα άλλο μεγαλύτερο έργο.  Όταν η πόλη υποβλήθηκε σε μια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία, ο νέος δήμαρχος, ο Peter Carlisle, μετατόπισε το κέντρο βάρους προς τη βελτίωση της διαφάνειας της κυβέρνησης.  Ο Gordon Bruce σημείωσε τον στόχο του δημάρχου:  «Ο δήμαρχος υποστήριζε τη διαφάνεια από την αρχή.  Ήθελε τα ουσιαστικά δεδομένα να είναι στη διάθεση των πολιτών - δεδομένα που είναι πραγματικά χρήσιμα».

Επιπλέον , η πόλη ήθελε να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στην κυβέρνηση και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.  Ωστόσο, η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει νέες προσεγγίσεις και την πλήρη αξιοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων της Χονολουλού.

Βελτίωση της διαφάνειας μέσω βελτιστοποιημένων συστημάτων

Για να ξεκινήσει το νέο έργο της διαφάνειας, η πόλη έπρεπε να ανοίξει τις προηγουμένως κλειστές τις πληροφορίες του στους πολίτες.  Για την προσέγγιση αυτού του ζητήματος, η πόλη έστρεψε προς την εμπειρογνωμοσύνη των συνεργατών της IBM, την «Sirius Computer Solutions.»  Προχωρώντας προς τα εμπρός με ένα νέο σχέδιο, η πόλη ανέπτυξε ένα IFL Engine το οποίο τρέχει Linux στα IBM System Z10® Enterprise Class mainframe της πόλης.  Αυτό επέτρεψε στην πόλη να μεταφέρουν εφαρμογές και βάσης δεδομένων από τους παλιούς εξυπηρετητές της στο mainframe σύστημα, η οποία συνέβαλε στη μείωση του χρόνου εγκατάστασης από μια εβδομάδα σε λίγες ώρες.  Επιπλέον, κατά την αναβάθμιση μιας εφαρμογής, η πόλη ήταν σε θέση να μειώσει το κόστος αδειοδότησης της βάσης δεδομένων από τα $250.000 στα $80.000 με τη μετακίνηση της βάσης δεδομένων στο System z που τρέχει Linux .

Ως αποτέλεσμα των νέων εγκαταστάσεων IBM της πόλης, οι πληροφορίες από τα χρηματοοικονομικά συστήματα της έγιναν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά - παρέχονται σε πραγματικό χρόνο σε μορφή που μπορεί να το κατεβάσει καθένας.  Αυτό επέτρεψε νέες αντιλήψεις των πολιτών για τις προτεραιότητες και τις δαπάνες της πόλης μέσα από τα διαθέσιμα ιστορικά οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα.  Σύμφωνα με τον Bruce, «Οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις δικές τους συγκρίσεις των στοιχείων του προϋπολογισμού από έτος σε έτος, ακόμα και από γραμμή προς γραμμή αν θέλουν».  Αυτό ενδυναμώνει και επιτρέπει τους πολίτες, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να δούνε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην πόλη.

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών με ένα εξατομικευμένο σύννεφο

Ένας άλλος στόχος που κατέστη δυνατός από τις νέες εγκαταστάσεις της IBM ήταν η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.  Χρησιμοποιώντας τα λειτουργικά συστήματα Linux και IBM z/VM® για το σύστημα z10 EC, η πόλη δημιούργησε ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον σύννεφου. Αυτό παρείχε μια κλιμακούμενη πλατφόρμα αυτοεξυπηρέτησης πάνω στην οποία οι εργαζόμενοι της πόλης μπορούσαν να αναπτύξουν εφαρμογές ανοικτού κώδικα, και έδωσε την δυνατότητα στο ευρύ κοινό για τη δημιουργήσει και να αναπτύξει εφαρμογές με το επίκεντρο τον πολίτη.

Μία από τις πιο καινοτόμες εφαρμογές που υποστηρίζει τη συμμετοχή των πολιτών είναι το «CitySourced Honolulu 311» , μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από το εμπορικό συνεργάτη της IBM, την CitySourced που επιτρέπει στους πολίτες να φωτογραφίσουν και να εντοπίσουν τη θέση προβλημάτων, όπως σπασμένος φωτισμός ή φανάρια ή εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, και τα υποβάλλουν ως αιτήματα στο Δήμο.

Άλλες αξιοσημείωτες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σε πολίτες της Χονολουλού περιλαμβάνουν:

  • Ζώνες Εκκένωσης Τσουνάμι: Παρέχει πληροφορίες και χάρτες για τις ζώνες εκκένωσης τσουνάμι.
  • DaBus: Παρέχει ακριβή, σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των λεωφορείων και τους κατ 'εκτίμηση χρόνους αναμονής για τους ταξιδιώτες
  • Adopt- a- Siren: Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να υιοθετήσουν σειρήνες τσουνάμι στις γειτονιές τους, τον έλεγχο της εξασφάλισης λειτουργίας της σειρήνας και τις αναφορές αυτών προς το δήμο.
  • Kokua: Παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την κυκλοφορία στους δρόμους της Χονολουλού
  • Φεστιβάλ της Χαβάης: Παρέχει πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις, όπως ταινίες, μουσική και φεστιβάλ φαγητού και κρασιού.
  • Honolulu map and Walking Tours: Παρέχει χάρτες και αυτο-οργανωμένες περιηγήσεις της πόλης με τα πόδια.


Παρέχοντας μια λύση πληροφορικής για την υποστήριξη των προσαρμοσμένων εφαρμογών όπως τα παραπάνω, εισάγει ένα νέο επίπεδο της συμμετοχής των πολιτών της Χονολουλού. 
Η πόλη επίσης μαθαίνει ένα πολύτιμο μάθημα και αποκτά ένα όφελος για τη χρήση του περιβάλλοντος σύννεφου.  Αντί να στηρίζονται σε εργαζόμενους της πόλης για να δημιουργήσουν εφαρμογές, που συχνά απαιτεί υπερβολικό χρόνο και προσπάθεια για να ολοκληρωθεί, η πόλη θα μπορούσε να θέσει ημιτελή εφαρμογές στο σύννεφο και να επιτρέψει στους πολίτες να βοηθήσουν με την ανάπτυξη. 
«Ολόκληρη η πρόθεση μας ήταν να δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να παράγουν περισσότερο, αντί να περιμένουνε από εμάς», λέει ο Bruce.

Κάνοντας καλύτερη χρήση των δεδομένων με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της πόλης.

Για να υποστηριχθούν εφαρμογές όπως το CitySourced Honolulu 311 και να βελτιώσει το τα συστήματα της πόλης, αναπτύχθηκε το λογισμικό Maximo Asset Management.  Σύμφωνα με τον Bruce, «Το πιο συχνό παράπονο στη Χαβάη είναι τα σπασμένα φώτα του δρόμου.  Τώρα οι πολίτες μπορούν να τραβήξουν μια φωτογραφία του στύλου και τον αριθμό του στύλου και να το στείλουνε στο δήμο, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) για να εντοπίσει την βλάβη.  Το σύστημα Maximo ενοποιεί στη συνέχεια τις πληροφορίες επισκευής και ένα δελτίο εργασιών δημιουργείται.»

Η πόλη βρήκε επίσης μια άλλη χρήσιμη εφαρμογή για το Maximo: χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης του φόρου ακίνητης περιουσίας.  Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους εκτιμητές της πόλης να αξιολογήσουν τα ακίνητα της Χονολουλού αξιοποιώντας το σύστημα GIS της πόλης που βασίζεται στο Esri ArcGIS, μια τεχνολογία χαρτογράφησης και ανάλυσης από το Partner Esri, μία εταιρία συνεργάτης της IBM. Χρησιμοποιώντας τις ενημερωμένες πληροφορίες αξιολόγησης, η πόλη αύξησε τα φορολογικά έσοδα από τις ακίνητες περιουσίες κατά $1,4 εκατ. τους πρώτους τρεις μήνες χρήσης - χωρίς να χρειαστεί να σταλούν καν οι εκτιμητές στους δρόμους.

Ένταξη της αποτελεσματικότητας στα συστήματα της πόλης

Σε συνεργασία με την IBM, η πόλη της Χονολουλού κατόρθωσε να ενσωματώσει την αποδοτικότητα σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα.  Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα XIV Storage System, η πόλη ενοποίησε πολλαπλά συστήματα στην εικονικοποιημένη υποδομή της, αποφεύγοντας έτσι το κόστος των περιττών εξυπηρετητών καθώς επεκτείνει τις υπηρεσίες της και επιτρέποντας την χρήση εφαρμογών σύννεφου.

Αξιοποιώντας το IBM Tivoli OMEGAMON λογισμικό στα συστήματα z10 EC για την παρακολούθηση του συνολικού πληροφοριακού συστήματος, και το IBM Tivoli Workload Scheduler και to IBM Tivoli Storage Manager για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης του φόρτου εργασίας, η πόλη έχει απλοποιήσει την διαχείριση των συστημάτων και έχει επίσης μειώσει τα κόστή.  Ο Bruce λέει ότι η πόλη ήταν επίσης σε θέση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα με την μετάβαση από τα παραδοσιακά συστήματα αποθήκευσης σε ταινίες στις μηχανές Virtualization της IBM.

Συνεχίζοντας στο κύμα αλλαγών με την IBM

Καθώς ο δήμος της Χονολουλού συνεχίζει να αναπτύσσεται, ελπίζει να αξιοποιήσει τις αρχικές επιτυχίες της στους τομείς της διαφάνειας, της συμμετοχής των πολιτών, των υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας.  Στο μέλλον, η πόλη σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες προληπτικών ενεργειών που προσφέρει το Maximo και να χρησιμοποιήσει την αναλυτική για την περαιτέρω βελτιστοποίηση του φόρτο εργασίας του συστήματος.  Ο Bruce επίσης ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των z10 EC συστημάτων της πόλης σε ένα IBM Enterprise System® για να επωφεληθούν από τις προηγμένες mainframe δυνατότητες του.

Παρά το γεγονός ότι η Χονολουλού έχει τιμηθεί ως κορυφαία ψηφιακή πόλη στις ΗΠΑ, η πόλη σχεδιάζει να παραμείνει στην κορυφή της πληροφορικής καινοτομίας με τη βοήθεια της IBM.  Όπως επιβεβαιώθηκε από τον Bruce, «Δουλεύοντας με την IBM μας επέτρεψε να λάβουμε μια καινοτόμα προσέγγιση.  Αντί να ακολουθεί τις μακρές διαδικασίες των άλλων κυβερνήσεων ή ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε να λειτουργήσουμε γρήγορα.»  Συνεχίζοντας την προσέγγιση αυτή, η Χονολουλού σχεδιάζει να συνεχίσει να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της για την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών στους πολίτες της.

Εξυπνότερη Υπολογιστική: Η πληροφοριακή υποδομή μιας ενός πιο έξυπνου πλανήτη

Εκμεταλλευόμενοι το z10 EC mainframe σύστημα και αναπτύσσοντας ένα IFL engine με λειτουργικό σύστημα Linux, η Χονολουλού ήταν σε θέση να παρέχει χρήσιμα δεδομένα για τους πολίτες της σε πραγματικό χρόνο.  Η πόλη αξιοποίησε επίσης αυτή τη νέα πλατφόρμα για να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον σύννεφου για τους εργαζόμενους και τους πολίτες της. Με το λογισμικό Maximo Asset Management, η πόλη ανάπτυξε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης εργασιών που συνδυάζει την παροχή στοιχείων από τους πολίτες και τα δεδομένα από το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών της πόλης για να προγραμματιστούν οι επισκευές .

Παρέχοντας νέες υπηρεσίες με πολλά οφέλη για την κοινωνία, η λύση της Χονολουλού βοήθησε την πόλη να παράσχει  πληροφορίες στους πολίτες της που προηγουμένως ήταν κλειστές. Αυτό πρόσφερε μεγαλύτερη διαφάνεια και συνέβαλε στη βελτίωση της συμμετοχής των πολιτών στην κυβέρνηση. Με το νέο περιβάλλον σύννεφου, η Χονολουλού δυνάμωσε και επέτρεψε το ευρύ κοινό να δημιουργήσει εφαρμογές με το επίκεντρο τον πολίτη, με πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα πολλών χρόνων της πόλης.  
Το νέο σύστημα παρακολούθησης εργασιών συμπεριέλαβε επίσης τους πολίτες στο να αναφέρουν τα προβλήματα και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της πόλης για την εκτέλεση εργασιών επισκευής.  
Αυτά τα καινοτόμα μέτρα επέτρεψαν την κοινότητα να επωφεληθεί πλήρως από τα πληροφοριακά συστήματα της Χονολουλού και των δεδομένων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.