Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«Crowdfunding» - Το κλειδί που ξεκλειδώνει τις χρηματοδοτήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξύλινη πεζογέφυρα στην περιοχή Hofplein (Ρότερνταμ ) που κατασκευάσθηκε με Crowdfunding
#Από το δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων και αναπτυξιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, τεύχος Ιανουαρίου 2014

Σε μια εποχή που η κρατική χρηματοδότηση «στερεύει» και η ιδέα της αποκέντρωσης της φορολογίας χρειάζεται επεξεργασία σε βάθος, η αυτοχρηματοδότηση δημοτικών έργων και projects, φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέσω του crowdfunding. 
Το crowdfunding («η χρηματοδότηση από το πλήθος») συνιστά ένα νέο και απλό τρόπο εξεύρεσης κεφαλαίων για την υλοποίηση μιας δημιουργικής ιδέας ή ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Αρκετά projects κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια (ευρώ), καθώς οι δημιουργοί τους απευθύνθηκαν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή για χρηματοδότηση ζητώντας στην κυριολεξία «ό,τι έχετε ευχαρίστηση...». 
Πρόσφατα, για παράδειγμα, στη Βρετανία, το κομητειακό συμβούλιο του Μάνσφιλτν συγκέντρωσε 36.000 λίρες για να εγκαταστήσει σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi) για τους κατοίκους του. Στη Νέα Υόρκη, το δημοτικό συμβούλιο εγκαινίασε ιστοσελίδα για τη συλλογή χρημάτων για έργα σε χαμηλού εισοδήματος γειτονιές. 
Με αυτόν τον τρόπο, τα δημοτικά συμβούλια βάζουν τις βάσεις για τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας χρηματοδότησης, εφόσον οι πολίτες τόσο ως χρηματοδότες, όσο και ως τελικοί αποδέκτες και χρήστες υπηρεσιών, καλούνται να αποφασίσουν για εκείνες τις παρεμβάσεις που θα προταχθούν και οι οποίες σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους.

H πρωτοβουλία «I make Rotterdam» αποτελεί μία από τις μοναδικές περιπτώσεις υλοποίησης έργου υποδομής μέσω crowdfunding, δηλαδή μικρο-χρηματοδότησης, που προέρχεται από ένα μεγάλο αριθμό χορηγών. 

Πρόκειται για την κατασκευή μιας ξύλινης πεζογέφυρας στην περιοχή Hofplein στο κέντρο του Ρότερνταμ. Με βάση τον στρατηγικό προγραμματισμό (Rotterdam Spatial Development Strategy 2030) και τη χρηματοδοτική ροή, η γέφυρα θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία. 

Μέσω όμως της πρωτοβουλίας «I make Rotterdam», η πεζογέφυρα Luchtsingel (που στα ολλανδικά σημαίνει «περίπατος ψηλά») ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013 με τη συγχρηματοδότηση χιλιάδων πολιτών. 
Η κατασκευή αποτελείται από 17.000, περίπου, εμφανείς σανίδες ξύλου, πάνω στις οποίες οι χρηματοδότες μπορούσαν να αναγράψουν το όνομά τους ή ένα μήνυμα. Η χρηματοδότηση ήταν της τάξης των 20, 120 ή 1200 ευρώ. Όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.