Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας

Αγαπητοί αναγνώστες, η πρώτη ανάρτηση του νέου έτους ας είναι μια αισιόδοξη ματιά για το μέλλον της χώρας.Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του μέχρι πρόσφατα πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29-12-2013.

O NTOY ΤΣΙΓΟΥΕΝ τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου Δημότη της πόλης του Ηρακλείουίναι ένας πνευματικός άνθρωπος, ένθερμος θαυμαστής του μεγάλου μας διανοητή Νίκου Καζαντζάκη και λάτρης του Καζαντζακικού λόγου.Επισκεπτόταν συχνά την πόλη μας αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο συμπατριώτη μας

Του Ντου Τσιγουεν*
Οταν οι αγαπημένοι αναγνώστες θα διαβάζουν το άρθρο αυτό, θα έχω επιβιβαστεί στην πτήση επιστροφής στο Πεκίνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Ελλάδα για δύο χρόνια και πέντε μήνες.
Εδώ και έναν μήνα αποχαιρετώ τους Ελληνες φίλους με στενοχώρια και μου κάνουν την ίδια ερώτηση: ως ένας Κινέζος φιλέλληνας πώς βλέπεις την προοπτική της Ελλάδας;
Η απάντησή μου είναι ότι είμαι σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας.
Οταν έφτασα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2011, ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης χρέους. Ο κόσμος ανησυχούσε τόσο πολύ σαν να μην έβλεπε διέξοδο στην επίλυση των προβλημάτων. Ενώ εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση μπορεί να είναι μόνο ένα κύμα στο μεγάλο ποτάμι της ελληνικής ιστορίας των χιλιάδων ετών. Αφού περάσει η μπόρα, είναι σίγουρο ότι θα φανεί ξανά στον κόσμο η δυναμική της Ελλάδας.


Η Ελλάδα έχει προσφέρει έναν λαμπρό πολιτισμό και μια μακρόχρονη ιστορία στην ανθρωπότητα. Ο ελληνικός λαός ξεχωρίζει για το ανοιχτό πνεύμα και την ακατάβλητη ψυχή του. Η κρίση αυτή έχει φέρει, ως συνέπειες, τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας, την πτώση κατά 30% της καταναλωτικής ικανότητας καθώς και την εκτόξευση της ανεργίας σε σπάνια ύψη. Ενώπιον μιας τέτοιας σκληρής πραγματικότητας, η ελληνική κοινωνία έδειξε τόσο μεγάλη συνοχή και εμμονή, και αυτό αξίζει τον σεβασμό από όλους. Η λαμπρή και δυνατή πνευματικότητα αποτελεί τον πιο σημαντικό θησαυρό οποιουδήποτε έθνους και είναι αναμφισβήτητο ότι η πνευματικότητα αυτή θα γίνει πηγή δυνάμεων του ελληνικού λαού για να νικήσει τις δυσκολίες και προκλήσεις, ώστε να αγκαλιάσει ένα λαμπρό μέλλον.

Ο 21ος αιώνας είναι μια εποχή για άνοιγμα και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι Ελληνες πάντα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και παίζουν πρωτοποριακό ρόλο στην κάθε εποχή. Η θάλασσα συγκεντρώνει τα νερά από τα ποτάμια. Η Ελλάδα καλλιεργεί καλές σχέσεις με διάφορους παράγοντες και εκμεταλλεύεται σε μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Από τα παλιά χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει ο κόμβος ναυτιλίας, εμπορίου και διακίνησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο κατώφλι του νέου γύρου προσαρμογής της διεθνούς βιομηχανικής διαίρεσης, ενώ το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων έχει αναδειχθεί ακόμα πιο χαρακτηριστικά. Με την αναζωογόνηση του λιμανιού του Πειραιά και τις συνεργασίες του με τη Hewlett-Packard, τη Huawei και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις, αποδεικνύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βρει την κατάλληλη στιγμή για να μετατρέψει το γεωγραφικό της πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικότητα.

Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τη σοβαρή κρίση των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα δεν έχει χάσει τα πλεονεκτήματά της σε ορισμένες βιομηχανίες. Αντιθέτως, τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν ενισχυθεί. Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν ήδη παραγγείλει αρκετά πλοία εδραιώνοντας την ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο τουρισμός της Ελλάδας είναι σαν φωτιά στον χειμώνα, που μας κάνει εκπλήξεις συνεχώς. Οι φετινές αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα θα σπάσουν το ιστορικό ρεκόρ και η επιτυχής τουριστική προβολή σε αναδυόμενες αγορές έχει κερδίσει την παράταση της τουριστικής σεζόν στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και άλλα μέρη. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο τουρισμός αποτελεί μια βιομηχανία που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός τουριστών για τα ερχόμενα 20 χρόνια θα πολλαπλασιαστεί κατά 3,5 φορές. Η έκθεση της Mckinsey θεωρεί ότι το 40% του μελλοντικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό και τις σχετικές βιομηχανίες. Η πλεονεκτική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτη.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11 εκατομμύρια και αποτελεί μόλις το 1/120 του πληθυσμού της Κίνας. Λένε ότι μικρά πλοία κάνουν στροφές πιο εύκολα και μικρές οικογένειες τρέφονται πιο εύκολα. Η σημερινή κρίση θεωρείται μια προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας έπειτα από την επίτευξη ανάπτυξης υψηλού επιπέδου. Η προσαρμογή αυτή θα θέσει πιο γερά θεμέλια για τη μελλοντική μακρόχρονη ανάπτυξη της Ελλάδας. Πράγμα που μας χαροποιεί πολύ γιατί τα τελευταία προς τα εμπρός βήματά της μέσα σε όλες τις δυσκολίες έχουν επιταχυνθεί αισθητά. Ο κόσμος έχει καταλήξει σταδιακά ότι η στροφή που θα οδηγήσει την Ελλάδα να βγει από τα μαύρα σύννεφα της κρίσης δεν είναι μακριά.

«Πάντα ρει» είναι το γνωμικό από τον φιλόσοφο της Εφέσου Ηράκλειτο. «Τα δέκα χιλιάδες χρόνια είναι πολύ μακριά. Ας αδράξουμε την ώρα και τη μέρα» είναι το ποίημα του Μάο Τσετούνγκ, το οποίο στους Κινέζους αρέσει πολύ. Θα ήθελα να αναφέρω αυτές τις δύο φράσεις για να αποχαιρετήσω τους 'Ελληνες φίλους μου.


* Ο κ. Ντου Τσιγουέν είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.