Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Έξυπνες Πόλεις: Πώς η ψηφιακή τεχνολογία θα τοποθετήσει τους πολίτες στο κέντρο του ενδιαφέροντος

Από τον Max Ryerson και τον Vincent Dermody στο which-50
Την μετάφραση επιμελήθηκαν η Κάλλια Κυπράκη και η Αθηνά Παναγοπούλου.

Η ψηφιακή τεχνολογία διαπερνά κάθε πλευρά της ζωής όπως την υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τη διοίκηση. Δεδομένου ότι η ψηφιακή τεχνολογία  υιοθετείται συνεχώς, θα συνεχίσει να βελτιώνει τις επικοινωνίες, την πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και συνδεδεμένα προϊόντα και υπηρεσίες (πράγματα), και να παραδώσει την καλύτερες εμπειρίες για όλους όσους αλληλεπιδρούν με ψηφιακά συνδεδεμένους και αυξανόμενους χώρους.

(Infographic source: Liberlium Smart World)
Το αναπόφευκτο μέλλον των πόλεων είναι η βλάστηση των ψηφιακών μικρόκοσμων πάνω από τα αστικά τοπία, παρέχοντας πραγματικά απρόσκοπτες εμπειρίες για όλες τις υπηρεσίες της πόλης στο τεράστιο πλήθος των ατόμων και των προσώπων που αλληλεπιδρούν με αυτά τα περιβάλλοντα σε καθημερινή βάση.

Οι εφαρμογές για τα μεγάλα δεδομένα, μέσα στο διαδίκτυο των πραγμάτων σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιτευχθούν πιο έξυπνες εμπειρίες για τον κάτοικο της πόλης και τους διαχειριστές της πόλης, βρίσκονται στα πρόθυρα της άνθησης σε όλο τον κόσμο. Από το Λονδίνο - όπου η πόλη θα γνωστοποιήσει το δίκτυο SkyCycle, τη μεταφορά ποδηλάτων, κιβωτίων και ενέργειας - στην Ινδονησία, όπου οι ουρανοξύστες θα τροφοδοτούνται μεταξύ τους με ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια - στο Ντουμπάι, όπου η πόλη-κράτος έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της ιδιαίτερα συνδεδεμένης, σε πραγματικό χρόνο διαχείρισης της πόλης.

Η Κίνα, στο μεταξύ σχεδιάζει να παραδώσει την επόμενη δεκαετία πολλαπλές έξυπνες πόλεις.

Ενώ τα κύματα της τεχνολογίας του 20ου αιώνα, επικεντρώθηκαν κυρίως στην επιτάχυνση και στη συστηματοποίηση των υπαρχόντων προτύπων εργασίας, οι αρχές του 21ου αιώνα δείχνουν μια παγκόσμια όρεξη να να φανταστούν ξανά τον κόσμο σε ένα ψηφιακά ενεργοποιημένο πλαίσιο. Εκδηλώσεις τόσο διαφορετικές όσο το GFC και η έλευση της κινητής τηλεφωνίας και της wearable τεχνολογίας (τεχνολογία που φοριέται), έδωσε στον κόσμο τα σημεία καμπής για την αλλαγή Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος για τις έννοιες της Έξυπνης Πόλης.

Για να κατανοήσουμε πλήρως τη δυναμική που περιβάλλει τις Έξυπνες Πόλεις, πρώτα πρέπει να εξετάσουμε το κίνητρο για τις Έξυπνες Πόλεις και γιατί έχουν σημασία. Υπάρχει μια ποικιλία από προβλέψεις σχετικά με τον πληθυσμό, ωστόσο η γενική άποψη είναι ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει μεταξύ 9,5 και 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2053. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2053 το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αστικοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός θα πάει από 850 εκατομμύρια το 1953 σε 7,5 δισεκατομμύρια το 2053, μια αύξηση άνω του 800%.


Η σημασία της χρονιάς του 1953 είναι ότι αντιπροσωπεύει μια μεταπολεμική εποχή, όταν η πλειοψηφία των παγκόσμιων σχεδίων πόλεων όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι και υπόγειοι σιδηρόδρομοι, ιδρύθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η πόλη του μέλλοντος θα χρειαστεί να κρατήσει 800% περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οι μεταπολεμικά προαστιακές ενεργοποιημένες πόλεις, και θα πρέπει να το κάνει με λιγότερη κατανάλωση πόρων ανά κάτοικο, και ένα χαμηλότερο ποσοστό μη αστικού πληθυσμού να υποστηρίξει τις πόλεις.

Ενώ είναι μάταιο να προβλέψουμε τις τεχνολογικές λύσεις του μέλλοντος, είναι εφικτό να εξετάσουμε τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το απεριόριστο ενεργειακό και ωφέλιμο μοντέλο που ενίσχυσε την ανάπτυξη των προαστίων δεν υφίσταται πλέον. Αυτό δίνει κάποια σημαντικά σημεία ανάγκης μελλοντικά. Το πιο προφανές από αυτά πρέπει να προσανατολιστεί γύρω από το χώρο, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι ανάγκες αυτές απαιτούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να φανταστούν ξανά τα βασικά στοιχεία της πόλης.

Αντί για ένα κατοικημένο προάστιο από το οποίο οι άνθρωποι ταξίδευαν σε μια εμπορική ή βιομηχανική περιοχή για να εργαστούν μπορεί να υπάρχει μια μικτή διαμόρφωση παρόμοια με τα παραδοσιακά χωριά.
Αντί οι αστικές μεταφορές να επικεντρώνεται στην μετακίνηση των τρένων με χρονοδιάγραμμα, θα δοθεί έμφαση στην μετακίνηση ανθρώπων κατά το βέλτιστο τρόπο.
Αντί για ένα δίκτυο ενεργειακής τροφοδότησης που χτίζεται σε μια μέγιστη ικανότητα που υπάρχει μόνο για το 20% του χρόνου, το πλέγμα γίνεται η πηγή ισχύος των βασικών προϊόντων ενέργειας, χτίζοντας ενέργεια που παρέχεται αντί για ενέργεια που καταναλώνεται.


  
Οι αλλαγές στο υπόδειγμα πρέπει να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή ιεραρχία των δυνατοτήτων και να τοποθετηθούν στη μέση τρεις βασικές διαστάσεις μιας πόλης. Οι άνθρωποι, ο Χώρος, ο Σκοπός.

Η δυναμική μιας πόλης θα πρέπει να μετακινηθεί από το γνώμονα της ανάπτυξης ικανοτήτων στο γνώμονα της ζήτηση. Αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να καθοδηγούνται από ανθρώπους για να   πραγματοποιηθούν στο χώρο και να προσφέρουν ένα σκοπό. Εδώ πρόκειται η Ψηφιακή και Βαθύτερη εμπειρία να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο.


Επιχειρηματικές διαδικασίες ή διαδικασίες εφαρμογής αναφέρονται γενικά σε συστηματικά βήματα στη διαχείριση επιχειρηματικών πληροφοριών ή γεγονότων, και τείνουν να επικεντρώνονται σε σιλό ικανοτήτων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν υψηλότερες τάξεις προτύπων που είναι συνήθως η διαδρομή ενός χρήστη ή μία κατάσταση αλληλουχίας που αναφέρονται ως Μετα-Διεργασίες. Ένα πρόσωπο που μετακινείται στον τόπο εργασίας του κάθε μέρα αποτελεί μια διαδρομή χρήστη, η οποία έχει σύνδεση με πολυάριθμες υφιστάμενες διαδικασίες συστημάτων (έκδοσης εισιτηρίων, εργασίες, προγραμματισμό και σχεδιασμό). Ένα κύμα καύσωνα είναι μία αλληλουχία καταστάσεων που έχει σύνδεση με πολυάριθμα επιχειρηματικά συστήματα (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, υγείας). Στην ουσία οι  Μετα-Διεργασίες μας επιτρέπουν να βγάλουμε από κοινού τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ξεχωριστές περιοχές και να να τις προσανατολίσουν γύρω από τον Κόσμο (διαδρομή χρήστη) ή τον Σκοπό (Κατάσταση αλληλουχίας). Η βαθύτερη και ψηφιακή τεχνολογία θα είναι το ενιαίο σημείο εισόδου και της συμμετοχής σε αυτές τις Μετα-Διεργασίες.


Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει τρεις ιστορίες χρηστών ή μετακινήσεις κατά μήκος της κορυφής, Ένας άνθρωπος που πάει στη δουλειά (κόκκινες γραμμές), ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη δουλειά, ένας άνθρωπος που πρόκειται να πάει σε μια ψυχαγωγική εκδήλωση (μωβ γραμμή).

Σε κάθε μία από αυτές τις ιστορίες, το άτομο αλληλεπιδρά με μια ψηφιακή ή βαθύτερη στιβάδα. Παραδείγματα σημερινών συστημάτων που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους στο βαθύτερο στρώμα είναι η Siri της Apple ή Ineni Realtime. Το κλειδί για την εξέλιξη από τις τρέχουσες εμπειρίες θα είναι η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με αυτά τα συστήματα. Αντί για «μια εφαρμογή για αυτό" θα υπάρξουν περισσότερες διαθέσιμες υπηρεσίες σε μια ενιαία βαθύτερη εμπειρία. Αυτό θα ένα ζωτικής σημασίας εξέλιξη μακριά από το σημερινό μοντέλο, όπου οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας επεκτείνονυν το πεδίο των υφιστάμενων συστημάτων ενός τομέα. Έτσι αντί του κινητού οικοσυστήματος που σχηματίζεται από αυτό που είναι διαθέσιμο από τον πυρήνα των συστημάτων, τα κινητά οικοσυστήματα θα σχηματίζονται από αυτό που απαιτείται για τη διαδρομή του χρήστη.

Αυτή η βαθύτερη και ψηφιακή στιβάδα θα καθίσει στο στρώμα της Διαχείρισης της Μετα-Διεργασίας , όπου είναι το κλειδί για την εξέλιξη. Αυτό το στρώμα θα λειτουργήσει ως το πρόσωπο ή το αντικείμενο με επίκεντρο την ολοκλήρωση συστημάτων και υπηρεσιών του τομέα.

Εξετάστε το άτομο που πάει στη δουλειά (κόκκινη γραμμή):

Ο άνθρωπος ανοίγει το βαθύτερο περιβάλλον στη συσκευή του, π.χ. Siri.
Λέει «Πηγαίνοντας στο γραφείο στην 1η Main Street, φεύγοντας τώρα".

Το στρώμα Διαχείρισης της Μετα-Διεργασίας μπορεί τώρα:

Κάντε κράτηση του ταξιδιού,
Ενημερώστε τη ζήτηση στο χρονοδιάγραμμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, 
Ενημερώστε το κτίριο προορισμού ότι ένα άτομο θα είναι εκεί σε 30 λεπτά.

Τα συγκεκριμένα συστήματα ενός τομέα τώρα μπορούν να ενεργούν σε μια προϋπόθεση ζήτησης:

Ο προγραμματιστής Δημόσιων Μεταφορών μπορεί να κατανέμει δυναμικά τους πόρους για την εξυπηρέτηση της ζήτησης
Μεταφορών και Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων μπορεί να ενημερώσει τις αναμενόμενες απαιτήσεις ισχύος.
Συστήματα Διαχείρισης Κτιρίων μπορούν να ενημερώνουν τις αναμενόμενες απαιτήσεις υδάτων και αποβλήτων.

Τα πρώτα παραδείγματα αυτού είναι ήδη σε εξέλιξη στο Λονδίνο στο Χίθροου, όπου έχουν σχεδιαστεί self-drive λοβοί (pods) να μεταφέρουν τον ταξιδιώτη μεταξύ των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου όπου θα ξεδιπλώθει το 2015, και ενώ δεν είναι μια εντελώς ολοκληρωμένη λύση, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι σίγουρα ένας δείκτης για το μέλλον.

Η αλλαγή της βασικής ιδέας εδώ είναι ο διαχωρισμός των τομέων από το πρόσωπο. Ένα βασικό όφελος είναι η δυνατότητα να αλλάζουν συνεχώς και να επεκτείνουν τις μετα-διεργασίες που υποστηρίζουν την εμπειρία του χρήστη, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές που αντανακλώνται στους  τομείς. Η σκληρή πραγματικότητα μιας επιτυχημένης υιοθέτησης τεχνολογίας είναι ότι είναι τόσο  για τον πολιτισμό όσο και για την τεχνολογία. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν ενεργά την τεχνολογία που τους βοηθά. Οι άνθρωποι θα προσανατολίζονται πάντοτε στο υψηλότερο επίπεδο των διαθέσιμων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, οι μεταφορές πρέπει να είναι σχετικά με τη μετακίνηση των ανθρώπων όχι για την μετακίνηση των τρένων, η εξουσία θα πρέπει να είναι σχετικά με την ενεργοποίηση των ανθρώπων όχι για τη δημιουργία ισχύος.

Πρόκειται σε αυτό το πλαίσιο η Digital να κινηθεί προς τη Digital 2.0. Αντί να είναι η επέκταση μιας κληρονομιάς σχεδίων CRM και ERP , θα γίνει η βασική πλατφόρμα που θα είναι ως θεματοφύλακας της διαδρομής και εμπειρίας του χρήστη.

Οι Έξυπνες Πόλεις σημαίνουν ένα έξυπνο μέλλον - ένα μέλλον γεμάτο με έξυπνες εμπειρίες και έξυπνα περιβάλλοντα από τους χώρους ενός καταστήματος λιανικής πώλησης στις ανέσεις του σπιτιού σας - κάθε μικρόκοσμος που αποτελεί μέρος του μακρόκοσμου της έξυπνης πόλης.


Μια μέρα στη ζωή ενός έξυπνου πολίτη

Φανταστείτε ένα άτομο που μόλις έχει ξυπνήσει. Το κρεβάτι του έχει αισθανθεί ότι έχει ξυπνήσει και το επίπεδο ετοιμότητάς του αυξάνεται. Η αγαπημένη του μουσική αρχίζει να παίζει ήρεμα  μέσω ασύρματων ηχείων στο δωμάτιο. Το δωμάτιο αρχίζει να φωτίζει αργά και απαλά κινούμενο μέσα από μια σειρά από δροσερές, ζεστές, φρέσκιες χρωματικές αποχρώσεις. Η ηλεκτρονική απόχρωση στα παράθυρα απαλά και σιγά-σιγά αλλάζει για να αποκαλύψει τον έξω κόσμο καθώς ο εργαζόμενος της CBD αρχίζει να ετοιμάζεται για να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Βαδίζει έξω από την κρεβατοκάμαρά του, και κατά τη διάρκεια η μουσική στο δωμάτιο σταματάει, τα φώτα σβήνουν, η απόχρωση στα παράθυρα συνεχίζει να μειώνεται για να αφήσει το φυσικό φως της ημέρας να περάσει.

Καθώς ο εργαζόμενος μας ήταν έτοιμος να περπατήσει στο διάδρομο, τα φώτα του διαδρόμου ανάβουν. Οι αισθητήρες στην κρεβατοκάμαρα έστειλαν τα στοιχεία τους σε ένα αλγοριθμικό «εγκέφαλο» ο οποίος υπολόγισε την αναμενόμενη πιθανότητα ότι το άτομο ήταν έτοιμο να βγει έξω από το δωμάτιο και να προχωρήσει προς το διάδρομο.

Ο εργαζόμενος μας έχει πλέον εισέλθει στην κουζίνα, η οποία φωτίστηκε αυτόματα από μόνη της όπως και ο διάδρομος πριν. Στην κουζίνα, ο καφές έχει μόλις ετοιμαστεί , ο μετρητής αφής της οθόνης της κουζίνας στην οποία θα καθίσει ο ήρωας μας έχει έρθει στη ζωή, εμφανίζοντας μια εξατομικευμένη ροή από βίντεο και τη συνεχή ροή του αντίστοιχου ήχου στα ηχεία του δωματίου.

Καθώς πλησιάζει το ντουλάπι των τροφίμων η πόρτα του ντουλαπιού κάνει προτάσεις πρωινού με βάση το ημερολόγιο, τη δραστηριότητα, τη συμπεριφορά, τη φυσική κατάσταση, και την παρακολούθηση της κατανάλωσης τροφίμων του εργαζομένου μας, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει wearable τεχνολογία τους τελευταίους 18 μήνες: "Γεια σας. Θα ήθελα να προτείνω μπανάνα κομμένη σε φέτες στο μούσλι σας σήμερα το πρωί. Αυτό θα βοηθήσει να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την ημέρα σας μπροστά, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους σας για την υγεία σας για αυτό το μήνα. "- παρουσιάζει η πόρτα του ντουλαπιού.
Με το τελείωμα του πρωινού, ενημερώνεται για τα τελευταία σχετικά νέα, την αναδιοργάνωση των καθηκόντων και προτεραιοτήτων για την ημέρα, και στη συνέχια κατευθύνεται στο μπάνιο. Μετά την έξοδο από την κουζίνα, τα φώτα χαμηλώνουν και σβήνουν, οι συσκευές τίθενται σε κατάσταση αναμονής, και τα φώτα στο μπάνιο ανάβουν. Καθώς μπαίνει στο μπάνιο, η θερμοκρασία του δωματίου ρυθμίζεται από μόνη της για να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον. Καθώς ξεντύνεται και πλησιάζουν το ντους, ξέρει να ενεργοποιήσει ακριβώς την επιθυμητή θερμοκρασία με βάση την ανάλυση της προηγούμενης συμπεριφοράς του χρήστη μας στην ρύθμιση της θερμοκρασίας για το ντους του.

Καθώς ο εργαζόμενος βγαίνει από το σπίτι του, ένα αυτο-οδηγήσιμο όχημα εμφανίζεται μπροστά από την πόρτα του. Το σπίτι μεταπίπτει σε παθητική κατάσταση λειτουργίας, προειδοποιώντας το έξυπνο ενεργειακό δίκτυο, το έξυπνο σύστημα μεταφορών, και το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της δημόσιας ασφάλειας. Το σύστημα ασφάλισης του σπιτιού δεσμεύει και κλειδώνει το σπίτι με βάση τη θέση του εργαζομένου έξω από το σπίτι.

Μέσα από το αυτο-οδηγήσιμο όχημα ο εργαζόμενος επιβεβαιώνει τον προορισμό του. Ο εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού θα είναι 15 λεπτά από την προαστιακή γειτονιά 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το όχημα απομακρύνεται, ενώ ο εργαζόμενος μιλάει με ένα συνάδελφο με βιντεοκλήση. Το όχημα μεταβαίνει σε μια αποδοτική ροή κυκλοφορίας, όπου όλα τα οχήματα είναι αυτο-οδηγήσιμα επιτρέποντας απίστευτη αποδοτικότητα χρόνου, σώζοντας τουλάχιστον 30.000 ζωές ετησίως, αποτρέποντας κατά επιπλέον 2,2 εκατ. τραυματισμούς που σχετίζονται με την οδήγηση ετησίως, και τη συρρίκνωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 2,4 δισεκατομμύρια γαλόνια ανά έτος.

15 λεπτά αργότερα και το αυτο-οδηγήσιμο όχημα μεταβαίνει σε ένα κτίριο στάθμευσης οχημάτων, οδηγεί σε ένα χώρο στάθμευσης που έχει οριστεί σε αυτό από το σύστημα διαχείρισης της στάθμευσης οχημάτων τη στιγμή που έφυγε από το από το σπίτι πριν από 15 λεπτά.

Οι εργαζόμενοι της CBD έχουν καταφέρει να ενημερωθούν για μερικά από τα μηνύματα που ήρθαν στην διάρκεια της νύχτας και τώρα οδεύουν προς το κτίριο των γραφείων τους, ταξιδεύοντας μέσω ενός δικτύου καταστημάτων και χώρων διασκέδασης, χώρων πρασίνου και πεζόδρομους. Καθώς οι εργαζόμενοι μας της CBD κάνουν το δρόμο τους μέσα από το ταξίδι τους, η συσκευή επικοινωνίας τους, τους οδηγεί μέσα από μια προτεινόμενη διαδρομή σήμερα για να αναπληρώσουν τον αριθμό των βημάτων που δεν έκαναν χθες για την επίτευξη των στόχων της εβδομαδιαίας άσκηση τους.

Έχουν φθάσει τελικά στο κτίριο των γραφείων τους, η . Μπαίνοντας στο κτιρίο, οδηγούνται από τη συσκευή επικοινωνίας τους στο κατάλληλο ανελκυστήρα για να τους μεταφέρει στο 64ο όροφο, όπου εργάζονται. Δεν χρειάζεται να ζητήσουν από τον ανελκυστήρα να φθάσει ούτε πρέπει να πιέσουν το κουμπί του ορόφου που χρειάζονται.

Στο μεσημεριανό τους διάλειμμα,οι εργάτες μας της CBD λαμβάνουν προτάσεις εστίασης που βασίζεται στην ανάλυση της ατζέντα τους για το απόγευμα, τον καιρό, τις συνθήκες κυκλοφορίας, τις συνήθειες των δαπανών, το μηνιαίο προϋπολογισμό, τις συνήθειες κατανάλωσης τροφής, και το πρόγραμμα άσκησης τους. Επιλέγουν ένα ωραίο ιταλικό εστιατόριο που φημίζεται για τα ελαφριά και υγιεινά πιάτα, που παρασκευάζονται γρήγορα, και που βρίσκεται σε μία όμορφη καταπράσινη τοποθεσία μπροστά στη θάλασσα.

Είναι το τέλος της ημέρας και οι εργαζόμενοι μας της CBD έχουν σχέδια για να συναντήσουν τους φίλους τους για να δούνε την κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης να παίζει με τους τελικούς τους αντιπάλους. Αντί της χρήσης του δικού τους οχήματος , οι εργαζόμενοι μας της CBD ανεβαίνουν σε ένα πολυθέσιο όχημα από την τοποθεσία της CBD με τους φίλους τους και έχουν το χρόνο να φτάσουν στο δρόμο για το γήπεδο.

Καθώς φτάνουν στο γήπεδο, το στάδιο εντείνεται σε φωτεινή απόχρωση του χρώματος του club, που αντιστοιχεί στο ποσό των οπαδών της ομάδας στο γήπεδο. Καθώς εισέρχονται στο γήπεδο μια γιγαντιαία πινακίδα καλωσορίζει τους εργαζόμενους μας της CBD και τους φίλους τους από το όνομα και την ημερομηνία του πότε έγιναν μέλη του συλλόγου. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται όλο το γήπεδο φωτίζεται κάθε φορά που το επίπεδο θορύβου ανεβαίνει ως αποτέλεσμα του γκολ.

Ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι - 5-2 για τους γηπεδούχος. Το τελευταίο σφύριγμα έγινε και το όχημα των εργαζομένων της CBD μας έχει ήδη τεθεί σε κίνηση για να φτάσετε στο γήπεδο να τους πάρει και να τους μεταφέρει στο σπίτι. Το όχημα θα είναι εκεί από τη στιγμή που βγουν έξω και πουν αντίο στους φίλους τους. 

Μια μεγάλη βραδιά. Η διαδρομή για το σπίτι είναι ήσυχη. Οι εργαζόμενοι μας της CBD έχουν κουραστεί . Δεδομένου ότι το όχημα πλησιάζει στο σπίτι, τα φώτα ανάβουν και η πόρτα του γκαράζ ανοίγει. Μόλις μπουν στο εσωτερικό του γκαράζ και η πόρτα κλείσει πίσω τους με ασφάλεια, το όχημα αρχίζει να δονείται και να εκπέμπει ένα μαλακό, συνεπή και αυξανόμενο συναγερμό για να ξυπνήσει τους εργαζόμενους μας της CBD και να τους ειδοποιήσει ότι είναι σπίτι τους ότι είναι στο σπίτι. 


Η πλευρά της διαχείρισης της πόλης

Τώρα, ας κοιτάξουμε την εμπειρία από ένα μακροοικονομικό επίπεδο διαχείρισης του περιβάλλοντος:

Καθώς ο εργαζόμενος της CBD αρχίζει να ξυπνάει, οι αισθητήρες του σπιτιού και του νέφους που βασίζονται στο σπιτικό «εγκέφαλο» κάνουν αιτήσεις στο σύστημα έξυπνης διαχείρισης της πόλης για κατά παραγγελία ενέργεια για να ξυπνήσουν το σπίτι από « τον ύπνο» για την επόμενη ώρα, ενώ ο κάτοικος του ετοιμάζεται για δουλειά.


Προειδοποιεί ήδη το σύστημα με το ενδεχομένο ότι οι εργαζόμενοι μας της CBD θα επιβιβαστούν στο όχημα τους και θα κατευθυνθούν προς τον τόπο εργασίας τους σε 1 ώρα και 5 λεπτά. Αυτές οι πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί μέσω της ανάλυσης των πληροφοριών που παρέχονται οικειοθελώς από τους εργαζόμενους μας της CBD με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του ημερολογίου τους για την ημέρα.

Όλα αυτά είναι αυτοματοποιημένα, ωστόσο, κάπου σε ένα κέντρο διαχείρισης, οι επόπτες ενέργειας παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη ζήτηση για ενέργεια, βλέποντας προβολές σε πραγματικό χρόνο της αναμενόμενης κατανάλωσης ενέργειας κατά τις επόμενες 24 ώρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες, με βάση κοινά δεδομένα (μη αναγνωρίσιμα προσωπικά ημερολόγια, ημερολόγια εκδηλώσεων, προγραμματισμένες δραστηριότητες έξυπνων σπιτιών ) και ιστορικά στοιχεία συμπεριφοράς. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας, είναι σε θέση να αντιστοιχίζουν σε 3D μια απεικόνιση της πόλης, επικαλύπτοντας τις ενεργειακές ροές, ολόκληρο το σύστημα ενεργειακού δικτύου, και πιθανά σημεία συμφόρησης.

Οι Εργαζόμενοι μας CBD βγαίνουν από το σπίτι τους και είναι έτοιμοι να επιβιβαστούν στο όχημα τους. Όπως βγαίνουν από το σπίτι, το σύστημα διαχείρισης του δικτύου μεταφορών αιτιολογεί την παρεμπόδιση του ταξιδιού που πρόκειται να συμβεί, υπολογίζοντας την αυξημένη πυκνότητα της κυκλοφορίας, μεταδίδει πληροφορίες πίσω στο όχημα υποδεικνύοντας τη βέλτιστη διαδρομή . Διαχειρίζοντας πότε και που το αυτοκίνητο θα μπει στην κυκλοφορία, το σύστημα μεταφορών διαχειρίζεται τη ροή της κυκλοφορίας σε όλες τις διαδρομές προς την CBD, αλλάζοντας την κατεύθυνση ροής της διαδρομής και διασταυρώνοντας τα σήματα όταν χρειάζεται με βάση τον όγκο, και τη βελτιστοποίηση του χρόνου ταξιδιού.

Το σπίτι έχει πλέον εισέλθει σε παθητική κατάσταση λειτουργίας και το σύστημα διαχείρισης ενέργειας διανέμει πλέον ενέργεια σε άλλες περιοχές της πόλης παρατηρώντας την αυξανόμενη ζήτηση. Το Δημόσιο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας αντιπροσωπεύει τώρα ένα ακόμη άτομο σε κίνηση στο περιβάλλον της πόλης, αναγνωρίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό είναι ακόμη μία ψυχή για διασφάλιση και διάθεση των κατάλληλων πόρων για να ταξιδέψει σε έκτακτη ανάγκη και περιβάλλον προορισμού, στην περίπτωση αυτή, η CBD. Τώρα παρακολουθεί επίσης, ενεργά την τοποθεσία του σπιτιού για τυχόν διαρρήξεις έτοιμο να αποστείλει τους κατάλληλους πόρους.

Το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών, όπως και το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας, ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές μεταφορών ικανού να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο μια 3D απεικόνιση της πόλης και όλα τα επιμέρους στρώματα μεταφορών, καθώς και να βλέπει και να αναλύει τις προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο των αναμενόμενων μεταφορικών απαιτήσεων. Υπάρχει ένα περιστατικό κυκλοφορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το ταξίδι του εργαζομένου της CBD και ένας αυτοματοποιημένος επόπτης ανακατευθύνει τη ροή της κυκλοφορίας στο CBD. Αυτή η πληροφορία μεταβιβάζεται στο όχημα, το οποίο τώρα υπολογίζει την καλύτερη δυνατή διαδρομή. Ο εργαζόμενος της CBD δεν γνωρίζει αυτή τη δραστηριότητα και η ETA δεν αλλάζει.

Καθώς το όχημα πλησιάζει το χώρο στάθμευσης, το σύστημα διαχείρισης της στάθμευσης της εγκατάστασης εντοπίζει το όχημα και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα στάθμευσης, υποδεικνύοντας την καλύτερη διαθέσιμη θέση στάθμευσης για τον επιβάτη του οχήματος που βρίσκεται στην εξέλιξη του ταξιδιού του. Το όχημα υπολογίζει εκ νέου τώρα την τελική πορεία του προς το διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

Οι Εργαζόμενοι μας της CBD προχωράνε τώρα προς τον τόπο εργασίας τους. Το σύστημα διαχείρισης μεταφορών της πόλης που παρακολουθεί την κίνηση των ποδιών και το σύστημα δημόσιας ασφάλειας έχει στείλει πληροφορίες στη συσκευή επικοινωνίας του εργαζομένου της CBD για ένα περιστατικό κλοπής εν εξελίξει της διαδρομής. Η συσκευή δεν θεωρείται μόνο η ανάγκη του εργαζομένου της CBD (όπως περιγράφεται παραπάνω), αλλά και η καλύτερη αλλαγή πορείας για να αποφευχθεί το περιστατικό.

Καθώς οι εργαζόμενοι μας της CBD πλησιάζουν το κτίριο του γραφείου τους, το σύστημα διαχείρισης του κτιρίου ανιχνεύει και αναμένει την είσοδό τους. Αυτό :

1. Τους παρέχει πρόσβαση μέσω τακτικών πορτών του κτιρίου για τους χρήστες 
2. Επίσης, τροποποιεί τις απαιτήσεις κλιματισμού σε όλους τους χώρους του κτιρίου για να αντικατοπτρίζουν την προσθήκη των εργαζομένων της της CBD σε εκείνους τους χώρους όπου γνωρίζει και θα ανιχνεύσει τον εργαζόμενο της CBD 
3. Προσθέτει τον εργαζόμενο της CBD στο σύστημα προγραμματισμού του ανελκυστήρα για τον εκσυγχρονισμό της διαδρομής τους με το ασανσέρ

Στο πάτωμα 59, το σύστημα διαχείρισης των υδάτων του Δήμου εντόπισε ότι ένα πιθανό πρόβλημα μπορεί να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον εξαιτίας ελαττωματικών αγωγών που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη διαχείριση των υδάτων του Δήμου για την περιοχή. Το σύστημα έχει ενημερώσει το σύστημα διαχείρισης του κτιρίου το οποίο απέστειλε υπάλληλο συντήρησης στον τόπο. Κατά την αναφερόμενη τοποθεσία, το προσωπικό συντήρησης χρησιμοποιεί πλέον επαυξημένης πραγματικότητα για να αναλύσουν το περιβάλλον, να εντοπίσουν τους σωλήνες και να λάβουν τις κατάλληλες πληροφορίες για την εφαρμογή μιας λύσης. Θα λύσουν το πρόβλημα πριν συμβεί.

Στο μεσημεριανό διάλειμμα των εργαζομένων της CBD , η διαχείριση των μεταφορών και άλλες υπηρεσίες της πόλης έχουν ενημερωθεί για την πρόσθετη ζήτηση μεταφορών και αιτήσεων παροχής υπηρεσιών για να διαχειριστεί το σχέδιο εργαζομένων της CBD για να τρώνε έξω στην επιθυμητή θέση: το διάσημο ιταλικό εστιατόριο στην προκυμαία.

Η εργάσιμη μέρα έρχεται στο τέλος της. Το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών είναι στο μέγιστο επίπεδο διαχειρίζοντας τη κυκλοφορία μεταφορικών μέσων καθώς και τις απαιτήσεις των μεταφορών για μετά τις μετά την εργασία δραστηριότητες . Ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εργαζομένων της CBD που παρακολουθείται με τους φίλους τους είναι ένα μεγάλο γεγονός το βράδυ με μια αναμενόμενη 100.000 ανθρώπων πλήρωση του σταδίου και μία επιπλέον 20.000 ανθρώπων συγκέντρωση στην περιοχή.

Το δημόσιο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας διαχειρίζεται τους πόρους σε πραγματικό χρόνο, αποστέλλοντας τους πόρους στην περιοχή για τον έλεγχο του πλήθους, και διαθέτοντας- πρόσθετους πόρους για τυχόν κλιμακώσεις της δραστηριότητας του πλήθους. Με το ασυνήθιστο επίπεδο ανθρώπων και δραστηριοτήτων, το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Όσο υπάρχει το σύστημα διαχείρισης των υδάτων, τόσο περισσότερες ευκαιρίες στις τουαλέτες χρησιμοποιούνται σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Καθώς οι εργαζόμενοι της CBD και οι φίλοι τους εισέλθουν στο Στάδιο, το σύστημα διαχείρισης του κτιρίου εντοπίζει την παρουσία τους και οι περιστροφικέ πόρτες τους αφήνουν να μπουν εντοπίζοντας την εγγύτητα τους . Έχοντας παραγγείλει ποτά, η πληρωμή χρεώνεται αυτόματα από την πρωτογενή πηγή πληρωμής που ορίζεται .


Προς το τέλος του αγώνα, το δημόσιο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας της πόλης έχει αναλύσει την κίνηση και τα πρότυπα συμπεριφοράς ανάμεσα στους υποστηριχτές γηπέδου. Έχει εντοπίσει ένα μοντέλο το οποίο υποδηλώνει επικείμενη αψιμαχία και αποστέλλει τον κατάλληλο αριθμό πόρων για να ασχοληθεί με το θέμα το συντομότερο αυτό συμβαίνει. Οι επόπτες εν υπηρεσία επιβλέπουν 3D οπτικοποίηση μοντέλων του κτιρίου σε πραγματικό χρόνο , στον περιβάλλοντα χώρο, και ασκούν επίδραση στην πόλη, αν η αψιμαχία ήταν να κλιμακωθεί, προετοιμάζοντας το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών και το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας να ανταποκριθούν αναλόγως.

Η αψιμαχία διακόπτεται από τον Αξιωματικό Δημόσιας Ασφάλειας σχεδόν αμέσως μόλις αρχίζει. Οι εργαζόμενοι μας της CBD και οι φίλοι τους δεν γνωρίζουν ότι μια αψιμαχία άρχισε ακόμη. Λένε τους αποχαιρετισμούς τους και οι εργαζόμενοι της CBD επιβιβάζονται στο όχημα τους που μόλις έφτασε.

Το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών της Πόλης τώρα αντιπροσωπεύει τη διαδρομή της επιστροφής του οχήματος στο προάστιο 20 χιλιόμετρα έξω από την CBD. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής: 10 λεπτά.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις σε όλη την πόλη σταδιακά καταργούνται. Ο εργαζόμενος μας της CBD έχει φτάσει στο σπίτι με ασφάλεια έχοντας καταναλώσει μόλις πάνω από το νόμιμο όριο κατανάλωσης ποτού και αφού ήταν πολύ κουρασμένος για να μείνει ξύπνιος για το σύντομο ταξίδι της επιστροφής.

Τελευταία ζήτηση από το σύστημα: ένας επιπλέον πολίτης σε παθητική λειτουργία στο δίκτυο διαχείρισης της δημόσιας ασφάλειας.

Όσο φουτουριστικά,  μπορεί να φαίνονται όλα, μια σειρά από αυτά τα σενάρια θα λάβει χώρα το 2014 και τα επόμενα χρόνια, ενώ θα επιτύχουμε την πλήρως συνδεδεμένη σειρά του μικρόκοσμου και θα ζήσουμε στο μακρόκοσμο των έξυπνων πόλεων που περιγράφονται παραπάνω σε 30-50 χρόνια από τώρα .

Εκτιμώντας τις αστικές προβλέψεις αύξησης του πληθυσμού για το 2050 να εξισώνονται με 7 από τους 10 ανθρώπους που ζουν σε μια αστική περιοχή, οι υψηλής απόδοσης έξυπνες πόλεις θα είναι μια αναγκαιότητα. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε ότι αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας θα καταστήσει επίσης πιο ευχάριστο να αλληλεπιδρούν με τα περιβάλλοντα που ζούμε

Και ενώ ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ορισμένα από τα προτεινόμενα οράματα παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η πλειοψηφία αυτών των σεναρίων δεν απαιτούν προσωπικά δεδομένα.

Εδώ είναι μερικά βίντεο που μας δίνουν μια γεύση από το εγγύς μέλλον. Μερικά είναι παλαιότερα μεν αλλά εξακολουθούν να ισχύουν, μερικά είναι νεότερα και αντιπροσωπεύουν είτε ένα όραμα για την πραγματικότητα ή μια ιδέα του τι να περιμένουμε:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.