Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οταν η πολιτική γίνεται «από τα κάτω»

Οι τελευταίες δράσεις των atenistas (στη φωτογραφία, η πιο
πρόσφατη στην οδό Πραξιτέλους) έχουν εγείρει προβληματισμό 

για τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
#ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ,25.01.2014

Οι τελευταίες δράσεις των atenistas (στη φωτογραφία, η πιο πρόσφατη στην οδό Πραξιτέλους) έχουν εγείρει προβληματισμό για τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
Οι τελευταίες δράσεις των atenistas (στη φωτογραφία, η πιο πρόσφατη στην οδό Πραξιτέλους) έχουν εγείρει προβληματισμό για τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.

Η Στέγη «Συν-Αθηνά», ο κόμβος του Δήμου Αθηναίων που έρχεται σε επαφή με τις ομάδες ενεργών πολιτών στην πρωτεύουσα, υπολογίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες σε περισσότερες από 150. Συνήθως δεν πρόκειται για απολύτως «χαρτογραφημένες» κινήσεις ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παρέες, απλοί γείτονες, διαδικτυακές συντροφιές σχηματίζουν μικρούς, πολλαπλούς, αταξινόμητους κύκλους σε μια Ελλάδα που αναζητάει νέο στίγμα: θέλει να δράσει, να επικοινωνήσει, να βγει από το σπίτι, να συναντήσει και να συναντηθεί.

Άλλοτε αυτοί οι κύκλοι εφάπτονται, άλλοτε χαράζουν αυτόνομες, μοναχικές πορείες. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το σκηνικό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα πριν από την κρίση ή τις έντονα πολιτικοποιημένες τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Ολος αυτός ο κόσμος, διάσπαρτες κουκκίδες σε ένα ρευστό χάρτη, συνθέτει μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2014. Η διάγνωση μοιάζει μάλλον εύκολη: η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η κατάρρευση των ελπίδων από τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς επιτάχυναν τις εσωτερικές μεταβολές στο σώμα της κοινωνίας και οδήγησαν πολλούς σε πρωτόγνωρα σχήματα κοινωνικής δράσης, μακριά από κομματικές ομπρέλες. Η διαχείριση της νέας πραγματικότητας προκαλεί αμηχανία στα ίδια τα κόμματα, καθώς ή δεν μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά το μήνυμα της εποχής ή το αποδέχονται παθητικά χωρίς προς το παρόν τη δυνατότητα να παρέμβουν δημιουργικά.

H Aμαλία Ζέπου, με πλούσιο «βιογραφικό» ως ενεργή πολίτης, έχει σήμερα «πολιτική» θέση: είναι σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών. «Η τεχνολογία έχει δράσει καταλυτικά για όλες αυτές τις εξελίξεις, τις έχει διευκολύνει. Οταν υπάρχει η ψηφιακή πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως είμαστε σε φάση αλλαγής παραδείγματος. Και μιλώντας για σχήματα οργάνωσης, το πυραμιδικό ιεραρχικό πρότυπο “κόμμα” ή “κομματική νεολαία” έχει σε αρκετές λειτουργίες του υποκατασταθεί από οριζόντια δικτυακά πρότυπα, μια και τα τελευταία επιτρέπουν μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτητα, αμεσότητα πρόσληψης και δράσης».

«Ομάδες ενεργών πολιτών στην Ελλάδα υπάρχουν και αναπτύσσουν αξιόλογες δράσεις εδώ και δεκαετίες, άλλο που δεν ασχολούνταν κανένα κόμμα ή δημοσιογράφος με το έργο και τις ανάγκες τους». Αυτή είναι η άποψη της Στεφανίας Ξυδιά, πριν προσθέσει ότι «προφανώς και τα ένστικτα επιβίωσης σε συνδυασμό με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έχουν εντείνει την ανάγκη εναλλακτικών μορφών πολιτικής έκφρασης και δράσης». Η Στεφανία, μέλος της ομάδας συντονισμού της πλατφόρμας πολιτικής καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0, συμμετείχε πέρυσι στον συντονισμό της δράσης «Συνοικία», όπου χρησιμοποιώντας δίκτυο ενεργών πολιτών και δημιουργικών ομάδων κατάφεραν να εγκαταστήσουν 200 λάμπες στη σκοτεινή οδό Πιττάκη στου Ψυρρή. «Από πλευράς μας έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό νέων διαδικασιών πολιτικής έκφρασης και συμμετοχής πολιτών μέσα από την πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας Πολιτεία 2.0. Στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Εργαστήριο Πολιτών στο HUB με τη συμμετοχή 100 ατόμων κάθε ηλικίας και προέλευσης».

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιαν 2014 στο "συνΑΘΗΝΑ" *
Κινηματογραφιστής: Γιώργος Αλεξιάδης


Μηχανή επιθυμιών

Μεγάλη εμπειρία στη νέα αυτή ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα στην «επίσημη» και στην «ανεπίσημη» πολιτική έχει αποκτήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας και με την ιδιότητα του ιδρυτή της ομάδας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς». «Είναι μια νέα μικρή επανάσταση της καθημερινότητας όλο αυτό, που σε κάνει να ελπίζεις ότι έφτασε η εποχή που οι δράσεις που σχεδιάζεις θα παρασύρουν επιτέλους και τους απονεκρωμένους επίσημους μηχανισμούς. Οι δυσκολίες του πρώτου καιρού ξεπεράστηκαν πια και σήμερα μπορώ να περηφανευτώ πως οι πόρτες των συνεργασιών ανοίγουν ευκολότερα, πως οι φορείς συνεργάζονται καλύτερα. Εμείς λέμε ότι το Αλλιώς είναι μια μηχανή επιθυμιών. Ρίχνεις εντός του μια τρελή ιδέα και στην κάνει πραγματικότητα. Εγινε ο τρόπος ζωής μας και ένα όπλο για να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια δύσκολη και απαξιωμένη, λόγω χειρισμών των από πάνω αλλά και μερίδας πολιτών, καθημερινότητα».

*
Το δίκτυο του Δήμου Αθηναίων με Ομάδες Πολιτών «ΣυνΑθηνά» μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του προγράμματος «Νύχτα -- Μέρα», ανακοινώνει την επέκταση του και σε άλλα κτίρια της οδού Αθηνάς. Το πρόγραμμα είχε ως σημείο εκκίνησης τη μόνιμη ανάρτηση φωτογραφιών στα ρολά των καταστημάτων της πρόσοψης της Δημοτικής Αγοράς. Οι εκτυπώσεις απεικονίζουν το εσωτερικό και τα προϊόντα των οχτώ καταστημάτων σε μία τυπική καθημερινή ημέρα. Το πρόγραμμα συνεχίζεται εκατέρωθεν της αγοράς και δίνει χρώμα και φως και σε άλλα καταστήματα. Οι νυχτερινοί περιπατητές της οδού Αθηνάς, θα είναι ακούσιοι θεατές μιας μόνιμης ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας, η οποία κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την περιπλάνηση στον αθηναϊκό εμπορικό δρόμο.

Συμμετέχοντες φωτογράφοι:
Γεωργία Πονηράκου
Γιουξέλ Πετσενίκ
Νίκος Βοζαΐτης
Κατερίνα Σαράντη
Αλέξανδρος Χριστοφίνης
Σοφία Λεκκού
Λίλα Ζότου
Σμαράγδα Νιτσοπούλου
Αθηνά Καρόκη
Μαριάνα Μπίστη
Γιώργος Γαβριλάκης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.