Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Χτίζοντας την Ιδανική πόλη: Η συμμετοχή των πολιτών από το μηδέν

Online platforms provide citizens with new ways
 to shape urban development in their own backyard.
Photo by Claudio Olivares Medina/Flickr.
Δημοσιεύθηκε στο TheCityFix
Την μετάφραση επιμελήθηκαν η Κάλλια Κυπράκη και η Αθηνά Παναγοπούλου.

Πολλές αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου αντιμετωπίζουν εκρήξεις πληθυσμού την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν ελλείψεις χρηματοδότησης και την αδιαφορία του πολίτη προς την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει σημαντικές αλλαγές. Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, οι BD PromotoresColombia, Prodigy Network, PSFK Labs , οι παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες Gary Hack και Winka Dubbledam, και οι πολίτες της Μπογκοτά της Κολομβίας έχουν αποφασίσει να κάνουν μια ριζική και εμπνευσμένη αλλαγή στη διαδικασία της αστικής ανάπλασης. Το έργο στο κέντρο της πόλης της Μπογκοτά εστιάζεται στη συμμετοχή του πολίτη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Η ιστοσελίδα του έργου “Bogotá: My Ideal City” δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να συνεργαστεί για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης του, την εξειδικευμένη γνώση για την κατανόηση πολύπλοκων αστικών θεμάτων και την πλατφόρμα για την χρηματοδότηση αυτής της εξέλιξης από τον κόσμο. Το έργο αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση ότι η βιωσιμότητα πάει πέρα από τα μεμονωμένα προγράμματα και παρεμβάσεις, και πρέπει να περιλαμβάνει ευκαιρίες για τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και οι υπευθύνοι λήψης αποφάσεων να επηρεάσουν το μέλλον τους και το μέλλον των πόλεων.  


Ξεκινώντας μια συνομιλία

Το “Bogotá: My Ideal City” λειτουργεί ως ένα φόρουμ όπου οι πολίτες μπορούν να συζητήσουν για θέματα που κυμαίνονται από το "Τι πληροφορίες θα θέλατε να έχετε από την τοπική αυτοδιοίκηση σας;" σε "Τι θα ήταν το τέλειο μέρος για να πραγματοποιήσετε συναυλίες στην Μπογκοτά;». Με την κουβέντα, "Πώς θα θέλατε να κυκλοφορήσετε γύρω από τη Μπογκοτά;" η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων λαμβάνουν το online forum στα σοβαρά και μαζί προάγουν μια εποικοδομητική συζήτηση. Για παράδειγμα, μερικές ανταλλαγές απόψεων αφορούν την επέκταση των υποδομών για τα ποδηλάτα και την εφαρμογή τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης που αποτελούν, κατά κανόνα την τροφή των σχεδιαστών και των τεχνικών εμπειρογνωμόνων. Αυτές οι συνομιλίες έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, καθώς οι αρχιτέκτονες βγάζουν κοινές τάσεις για να ενσωματώσουν τις προτιμήσεις των ανθρώπων - όπως μια εύκολη μετακίνηση, διευρυμένους δημόσιους χώρους και δρόμους ανθρωποκεντρικούς, όλα στοιχεία που αφορούν τη διέλευση με προσανατολισμό την ανάπτυξη (TOD) - μέσα στα σχέδια για την ανάπλαση του κέντρου.


Από το θεατή στον ενεργό πολίτη

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της "Bogotá: My Ideal City" είναι ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε δημοκρατικό διάλογο και ταυτόχρονα να μάθουν για το πώς τα σχόλιά τους ταιριάζουν σε μια μεγαλύτερη συνομιλία. Οι ειδικοί στον τομέα αυτό, όπως ο Andre Haddad, Διευθύνων Σύμβουλος της Relayrides και ο Sam Zaid, Διευθύνων Σύμβουλος της Getaround, ο καθένας από τους οποίους γράφει για τα διάφορα μοντέλα των αντίστοιχων car-sharing προγραμμάτων τους. Η συμμετοχή τους όχι μόνο διδάσκει τους ανθρώπους για το car-sharing σε γενικές γραμμές, αλλά τους επιτρέπει να καταλάβουν τι μοντέλο πρόγραμματος θα μπορούσε να προσαρμοστεί καλύτερα στην πόλη τους. Καθημερινά οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν διαζωνικές διατάξεις ή και σύνθετες αστικές θεωρίες, αλλά μπορούν να αναφέρουν ένα παράδειγμα ενός έργου και να πουν "θέλω αυτό στη γειτονιά μου." Αυτό το είδος της μάθησης επιτρέπει στους πολίτες να μετακινούνται από το να είναι ενδιαφερόμενοι θεατές στο να συμμετέχουν ενεργά.

Ανάληψη ευθυνών: Η διαδρομή του πολίτη στη διαμόρφωση των μελλοντικών πόλεων

Ίσως το πιο σημαντικό συστατικό της «Bogotá: My Ideal City" είναι ότι οι παρατηρήσεις που κάνουν οι πολίτες διαβάζονται πραγματικά και θα ενσωματωθούν στην ανάπλαση της γειτονιάς στο κέντρο της πόλης. Χωρίς να αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν πελάτες, όπου οι επιθυμίες τους θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά και να ικανοποιούνται πλήρως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα  για να δηλώνουν τα προβλήματά τους οι πολίτες είναι απλά ένα πρόσχημα.


Ο συνδυασμός της ιεράρχησης των αναγκών των πολιτών και ενός μοντέλου χρηματοδότησης που κρατά αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για την επίτευξη αυτών των αναγκών, δημιουργεί τεράστιο αντίκτυπο. Για τους πολίτες της Μπογκοτά, θα πάρουν ένα έργο στο κέντρο της πόλης που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής για όλους. Έχουν μάθει τα μαθήματα για πολιτική δέσμευση και έχουν δει μια online πλατφόρμα που μπορούν να αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη τους.  Το πιο σημαντικό, έχουν δείξει στην παγκόσμια κοινότητα, πως είναι ακόμα δυνατόν να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία της πόλης τους και το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.