Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι ηλικιωμένοι Δημιουργούν δικές τους κοινότητες στις πόλεις.

Flic στο krCC/Pedro  
Κείμενο του TOD NEWCOMBE .Δημοσιεύθηκε στο GOVERNING
Την μετάφραση επιμελήθηκαν η Κάλλια Κυπράκη και η Αθηνά Παναγοπούλου.

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι δημιουργούν φυσικές κοινότητες συνταξιούχων, αναγκάζοντας τις πόλεις να επανεξετάσουν χωροταξικούς νόμους και τον τρόπο που παρέχουν τις υπηρεσίες.

Γιατί οι άνθρωποι ζουν στις πόλεις; Λοιπόν, προφανώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι, από ευκαιρίες εργασίας μέχρι πολιτιστικές υποδομές. Αλλά για τους σκοπούς του κειμένου, ένας από τους λόγους είναι η ανεξαρτησία. Σε αντίθεση με αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές όπου η κίνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου , οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις έχουν τόσες πολλές περισσότερες επιλογές ώστε να μετακινηθούν εκεί που θέλουν , χάρη στις πυκνές γειτονιές που μπορείς να περπατήσεις και στην εκτεταμένη δημόσια συγκοινωνία.

Η ανεξαρτησία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν πάρα πολύ το να μεγαλώνουν στις πόλεις. Αυτή η επιθυμία έχει οδηγήσει, εν μέρει, σε μια αυξανόμενη τάση σύμφωνα με την οποία οι ηλικιωμένοι συγκεντρώνονται μαζί στις πόλεις. Αυτές οι συστάδες, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1986 από τον καθηγητή Michael Hunt του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, και ονομάζονται φυσικές κοινότητες συνταξιούχων. Οι NORCs, όπως είναι γνωστές, δεν κατασκευάζονται σκόπιμα για τους ηλικιωμένους. Αντίθετα, εξελίσσονται φυσιολογικά, καθώς οι κάτοικοι ως ενήλικες μεγαλώνουν στο μέρος που μένουν.


Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 17% των ηλικιωμένων της Αμερικής ζουν σήμερα σε μια NORC, σύμφωνα με τη Διοίκηση Μέριμνας Ηλικιωμένων. Μερικοί οργανισμοί έχουν ποσοστό τόσο υψηλό, μέχρι 36%. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2030, η ηλικία των 65 και άνω ως ηλικιακή ομάδα θα υπερβαίνει τα 72 εκατ. έναντι περίπου των 40 εκατ. το 2010.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο για τις NORCs: Διαθέτει 27 σε τέσσερις δήμους. Ενώ οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες σε πολυόροφα κτίρια όπως το Co-op City στο Bronx, ορισμένες έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρες γειτονιές. Αυτές οι οριζόντιες NORCs έχουν μεταμορφωθεί σε «χωριά ηλικιωμένων", που μπορούν να βρεθούν σήμερα σε περισσότερες από 120 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Τα χωριά των ηλικιωμένων είναι διαφορετικά από τις NORCs όπου σε αυτά τα άτομα πάνω από μια ορισμένη ηλικία δένονται μαζί και σχηματίζουν ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες , από τη μεταφορά και τη συντήρηση του σπιτιού, μέχρι ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες διαχείρισης. Τα μέλη καταβάλλουν ένα τέλος που κυμαίνεται από $ 500 έως $ 1.000 ετησίως, με εκπτώσεις για τους ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα.

Μία πρόκληση που αντιμετωπίζεται από τα  χωριά ηλικιωμένων και από τις NORCs είναι πώς να μετασκευάσουν και να αναβάθμισουν τη στέγαση, έτσι ώστε να είναι φιλική στους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος κατοικιών της Φιλαδέλφειας είναι παλιές και δεν είναι εύκολο να ανακαινιστούν. Πάνω από το 70 τοις εκατό των ηλικιωμένων της Φιλαδέλφειας είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τη εταιρεία της Φιλαδέλφειας  για τη γήρανση. Τείνουν επίσης να είναι φτωχοί - το ποσοστό φτώχειας της Φιλαδέλφειας είναι το 7ο μεγαλύτερο στη χώρα - και ως εκ τούτου δεν έχουν τους πόρους για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, καθώς γερνούν. Μια λύση είναι να αλλαχθεί ο πολεοδομικός κανονισμός της πόλης, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες σπιτιού να μπορούν να μετατρέψουν τον πρώτο όροφο ή ένα γκαράζ σε ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε να γίνει φιλικό στους ηλικιωμένους για στέγαση, σύμφωνα με την Philadelphia Inquirer. Η άλλη είναι το 10 τοις εκατό για κάθε νέα οικιστική ανάπτυξη να έχει σχεδιαστεί για να είναι προσβάσιμο από αναπηρικά αμαξίδια.

Μια ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν ακριβώς οι NORCs είναι η έλλειψη της κοινοτικής στήριξης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πολλές πόλεις έχουν αρχίσει να δημιουργούν προγράμματα για τη στήριξη των υπηρεσιών (SSP), που είναι ουσιαστικά εταιρικές σχέσεις μεταξύ των τοπικών οργανώσεων για την παροχή υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές, για τους ηλικιωμένους. Μόλις μία NORC πληρεί ορισμένα κριτήρια μπορεί να είναι επιλέξιμη για τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές ενισχύσεις για υπηρεσίες στήριξης. Ένα από τα πρώτα SSPs που συστάθηκε από το κεφάλαιο Νέας Υόρκης των Εβραϊκών Ομοσπονδιών Βόρειας Αμερικής, θεωρείται πλέον ένα από τα πρότυπα για το τι ένα SSP θα πρέπει να παρέχει σε μια γηράσκουσα κοινότητα.

Καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων στις πόλεις αυξάνεται, η έννοια των NORCs κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεσπόζουσα τάση, που οδηγεί σε εντάσεις μεταξύ των κατοίκων και των επιχειρήσεων και των ηλικιωμένων οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν και να δημιουργήσουν τη δική τους φυσική κοινότητα εκεί. Πάρτε, για παράδειγμα, τα McDonalds στο Queens της Νέας Υόρκης, το οποίο αποφάσισε τον Ιανουάριο να επιβάλει ένα κατώτατο όριο 20 λεπτών για φαγητό σε πελάτες, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει μια μικρή, αλλά τακτική ομάδα ηλικιωμένων Κορεατών, που συγκεντρώνεται εκεί κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, να αποχωρήσει από τα  καταστήματα. Το εστιατόριο είπε ότι η ομάδα των ηλικιωμένων δεν χρησιμοποιούσε την τραπεζαρία για φαγητό, αλλά  για κοινωνικοποίηση. Οι ηλικιωμένοι είπαν ότι τα McDonalds ήταν βολικά και τους επέτρεψαν να μείνουν μαζί.

Ο Michael Kimmelman, αρθρογράφος για το The New York Times, το οποίο ονόμασε τα McDonalds μια «έτοιμη NORC», που επέτρεψε στην ομάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα της μοναξιάς που οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν. "Μαζεύτηκαν  εκεί  λόγω της εγγύτητας και της τιμής και έχουν παραμείνει για την συντροφικότητα."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.