Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αφιλόξενος αστικός σχεδιασμός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
#Μαρία Κικίδου, δημοσιεύθηκε στο www.placeidentity.gr

Το παγκάκι της φωτογραφίας δεν είναι ένα απλά άλλη μία σχεδιαστική παραλλαγή των πιο λειτουργικών αντικειμένων του δημόσιου χώρου. Παρουσιάστηκε στην πόλη Κάμντεν του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδιάστηκε ειδικά για να αποτρέπει τη χρήση του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από το να είναι παγκάκι. 
Όπως περιγράφεται στην παρουσίαση του προϊόντος, το παγκάκι αυτό δημιουργήθηκε ώστε να προλαμβάνει κάθε εγκληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι εσοχές και η λεία επιφάνεια του αποτρέπουν την κατάληψη του από άστεγους, την ανταλλαγή ναρκωτικών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών, την κλοπή τσαντών και τη χρήση του για σκέιτμπορντ. Το υλικό του είναι ανθεκτικό σε βανδαλισμούς και ειδικό να μην λερώνεται από γκράφιτι, βροχή και άλλου είδους ρύπους.
CAMDEN-Bench-Main4
Το παγκάκι παρουσιάζεται ως σχεδιαστική καινοτομία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό εγκληματικότητας. Ωστόσο, η δημιουργία του γεννά πολλά ερωτήματα αναφορικά με τον αστικό χώρο και τη σχέση των πολιτών με αυτόν. Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστικός σχεδιασμός επιβάλλει όρια στη χρήση χώρων από ορισμένες ομάδες πληθυσμού, αυτή τη φορά φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη διάσταση. 
Τη στιγμή που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αστικών σχεδιαστών κάνει λόγο για έναν κατά βάση ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, οι πολιτικές των πόλεων φαίνεται να αφαιρούν εξουσίες από τους ανθρώπους, υπονομεύοντας τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση.
Σε κάθε περίπτωση, το χαρακτηριζόμενο από τους επικριτές του ως άντι-αντικείμενο προκαλεί ανησυχίες για το εάν πρόκειται για μία επιφανειακή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ή για μία προσπάθεια εφαρμογής κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης σε όλα τα επίπεδα της αστικής ζωής.
Πηγές εικόνων: http://camilocepedadanies.blogspot.gr/2012/02/street-furniture-en-el-mundo.html
http://www.factoryfurniture.co.uk/products-camden-bench.php

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.