Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μόναχο :Το UBUNTU και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα βοηθάνε τον Δήμο να εξοικονομήσει εκατομμύρια


#Δημοσιεύθηκε στο UBUNTU Insights
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Η Πρόκληση 
Το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Γερμανία, με περίπου 1,5 εκατομμύρια κατοίκους. Η τοπική αυτοδιοίκηση απασχολεί περισσότερα από 33.000 άτομα - 16.000 από τους οποίους χρησιμοποιούν υπολογιστές ως μέρος των καθημερινών ρόλων τους.  Οι εν λόγω υπολογιστές που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και οι χρήστες τους έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες. Το 2001, υπήρχαν 22 οργανωτικές μονάδες, καθεμία από τις οποίες διέθεταν δικό τους τμήμα πληροφορικής.  Οι εκδόσεις λογισμικού, η διαχείριση ενημερώσεων, οι κοινόχρηστοι φάκελοι και οι πολιτικές των αδειών  χρήσης διέφεραν σε όλη την οργάνωση.
Με τα Windows NT να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και τα Windows XP επίσης, μια εναλλακτική λύση ήταν απαραίτητη γι’ αυτόν τον αναγκαστικό κύκλο μεγάλης κλίμακας αναβαθμίσεις λογισμικού, μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις μυριάδες απαιτήσεις της πόλης:

Μεγάλη ποικιλία εφαρμογών
Διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες
Τακτική ενημέρωση για την υποστήριξη υλικού πολλών κατασκευαστών
Χαμηλά γενικά έξοδα διαχείρισης
Ελευθερία από την χρήση ενός μόνο κατασκευαστή

Οι Εκτιμήσεις 
Το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν ήταν μια προφανής επιλογή.  Μεγάλο μέρος του λογισμικού που χρησιμοποιεί η πόλη ήταν της Microsoft, από τις μακροεντολές του Microsoft Office γραμμένες σε Visual Basic, μέχρι και εφαρμογές που απαιτούσαν λειτουργικό σύστημα των Windows.  Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα, θα ήταν ευκολότερο για την πόλη του Μονάχου να παραμείνει με τη Microsoft, αλλά μετά από εκτεταμένη έρευνα και την εξέταση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί μία λύση λογισμικού ανοιχτού κώδικα.  Το επόμενο δίλημμα, λοιπόν, ήταν πια συγκεκριμένη τεχνολογία θα υιοθετηθεί.
Λόγω της πολυπλοκότητας της παραπάνω διαδικασίας, σύντομα κατέστη σαφές ότι αυτό δεν θα ήταν μια απλή μετάβαση λογισμικού. Αυτό επρόκειτο να είναι μια αναδιοργάνωση ολόκληρης της υποδομής πληροφορικής της πόλης.

Το έργο μετάβασης με ονομασία «LiMux» το οποίο είχε διάρκεια πολλά χρόνια ήταν ένα έργο που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί ποτέ.  Δεν υπήρχε παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και η λύση θα έπρεπε να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του έργου.  Με τόσα πολλά δημόσια χρήματα επενδυμένα σε αυτό, ήταν ζωτικής σημασίας ότι η δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών εξασφαλίστηκε και διατηρήθηκε - ειδικά καθώς τα μάτια του τεχνολογικού κόσμου παρακολουθούσαν. Βλέποντας το έργο αυτό ως δυνητικός καταλύτης για περισσότερες παρόμοιες μεταβάσεις, η Microsoft πίεσε σκληρά για να το εκτροχιάσει. Κάποια στιγμή, ακόμα και ο CEO ο Steve Ballmer διέκοψε τις διακοπές τους για να ταξιδέψει αεροπορικώς στο Μόναχο για να συναντηθεί με τον δήμαρχο προσωπικά.


Η Λύση

Στην πρώτη φάση του έργου εγκαταστάθηκε το Debian εντός του 2006.  Ωστόσο, ένας πιο προβλέψιμος κύκλος ενημέρωσης ήταν απαραίτητος και, με μία πολιτική που επιτρέπει τον διαγωνισμό για νέους προμηθευτές υλικού κάθε τέσσερα χρόνια, ήταν απαραίτητη η δέσμευση της συνεχούς υποστήριξης για ένα ευρύτερο φάσμα συσκευών.  Έτσι, το 2009, η πόλη υιοθέτησε το Ubuntu. Με την ανάγκη να διατηρηθεί η υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, τα blogs και τα ενημερωτικά δελτία χρησιμοποιήθηκαν για να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι και για να εξηγηθεί η αλλαγή στην πλατφόρμα στους χρήστες και στο προσωπικό υποστήριξης.  Διάφορα φόρουμ στήθηκαν για να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να κάνουν ερωτήσεις. Διαδικασίες σχηματίστηκαν για να διαχειρίζονται τις απαιτήσεις του χρήστη, για να αναπτύξουν νέες εκδόσεις LiMux και να ελεγχθούν πριν εγκατασταθούν σε σταθμούς εργασίας των χρηστών.


Τα Αποτελέσματα 

Μέχρι το τέλος του 2012, το έργο LiMux πέτυχε τον κυριότερο στόχο του: να μεταβούν 12.000 σταθμοί εργασίας στο Linux (σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει φτάσει τους 14.000 Η/Υ).

Η μετάβαση από το κλειστό λογισμικό σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει εξοικονομήσει περισσότερο από 10 εκ. € για την πόλη - ένας αριθμός που συμπεριλαμβάνει έξοδα εξωτερικών εταιρειών για την εφαρμογή λύσεων καθώς και τις εσωτερικές ανθρωποώρες που η πόλη έχει επενδύσει στον τομέα της διαχείρισης, την κατάρτιση χρηστών και τον έλεγχο. Μέχρι το 2012, € 6.800.000 είχαν εξοικονομηθεί μόνο από το κόστος αδειοδότησης της Microsoft.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2013 το κόστος όλου του εγχειρήματος ανήλθε στα € 23 εκατ., σε σύγκριση με την το αναμενόμενο κόστος των € 34.000.000 απλά για την αναβάθμιση σε Windows 7 και σε νέες εκδόσεις του Microsoft Office.

Σύμφωνα με τον Peter Hofmann, διευθυντής του προγράμματος για την πόλη του Μονάχου, «Το έργο LiMux/λογισμικό ανοιχτού κώδικα ήταν ένα μεγάλο και μονότονο έργο, αλλά μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας μιας τόσο μεγάλης εφαρμογής του Linux, συνειδητοποιήσαμε ότι το Ubuntu ήταν η πλατφόρμα που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας καλύτερα. Με το συνδυασμό του χαμηλού κόστους και την ελευθερία του λογισμικού ανοικτού κώδικα με την συνεχή υποστήριξη για το υλικό πολλών κατασκευαστών και τις εφαρμογές που χρειαζόμαστε, αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία αυτού του έργου. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ήταν η υποστήριξη των πολιτικών μας κατά τη διάρκεια του έργου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.