Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη :έξυπνη πόλη του μέλλοντος με τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών

Εβδομάδα Ευφυούς Κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2014.
“Η «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας» είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη, γιατί αφενός αναδεικνύει στην πράξη τη συνεργασία των βασικών εμπλεκόμενων φορέων της πόλης, του Δήμου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΙΜΕΤ, σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων για τη βελτίωση των μετακινήσεων και αφετέρου γιατί καταδεικνύει τη δυναμική της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ενεργά σε σχετικές πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι μία έξυπνη πόλη, που στηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα, προσπάθεια που αναγνωρίζεται από πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στις έξυπνες πόλεις της Ευρώπης σε ότι αφορά την κινητικότητα και τις μεταφορές ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με το σχέδιο δράσης και τις συνεργασίες του Δήμου, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα www.mobithess.gr που από το 2012 παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες αστικής κινητικότητας και στην εφαρμογή “easytrip” για κινητά τηλέφωνα, που παρέχει πληροφορίες γύρω από την κυκλοφορία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους χώρους στάθμευσης και τις προσφορές των καταστημάτων. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, εκτελείται από τις αρχές του 2014 ένα σημαντικό έργο παρακολούθησης και διαχείρισης του στόλου των οχημάτων του Δήμου, για την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.


“Σήμερα εργαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση των κατάλληλων κονδυλίων που θα επιτρέψουν στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2014-2020 να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη πρώτα βιώσιμη και συγχρόνως έξυπνη πόλη του μέλλοντος” τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: “Το Σχέδιο Δράσης του Δήμου για τη Βιώσιμη Έξυπνη κινητικότητα βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης και έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Ινστιτούτο Μεταφορών. Περιλαμβάνει έργα, παρεμβάσεις και μελέτες που εξυπηρετούν τους στόχους της Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου, όπως υπαγορεύονται από το ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αλλά και τις προτεραιότητες τις οποίες θέτει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που εκπόνησε ο ΣΑΣΘ, όπως:
·        Έργα αναπλάσεων για την ανάδειξη και την οργάνωση υποβαθμισμένων περιοχών με κύριο στόχο την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών.
·  Χρήση νέων τεχνολογιών για την εύρυθμη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων και την διαχείριση των χώρων στάθμευσης
·        Εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στους στόλους οχημάτων του δήμου και διασύνδεση με ηλεκτρικά οχήματα των χώρων στάθμευσης γύρω από το κέντρο
·        Διαχείριση (και με χρήση νέων τεχνολογιών) των αστικών διανομών και των χώρων φορτοεκφόρτωσης αλλά και την εύρεση νέων τρόπων για να μειώσουμε σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις τον αριθμό των οχημάτων διανομής που επιβαρύνουν το κέντρο της πόλης .
·     Έργα για την ανάπτυξη και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών γύρω από τους τερματικούς σταθμούς των Δημοσίων Συγκοινωνιών ,
·   Την αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμό του δικτύου των ποδηλατοδρόμων για τη βελτίωση της πρόσβασης και της οδικής ασφάλειας των ποδηλατών
·    Προώθηση της ανάπτυξης νέων μέσω σταθερής τροχιάς όπως το ΤΡΑΜ”.

Το επόμενο μέλημα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη της χρηματοδότησης και την υλοποίησή τους. “Ο Δήμος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Μεταφορών και η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ πρέπει να συνεργαστούμε για την γρήγορη ωρίμανση έργων, την ένταξη της χρηματοδότησης τους, την επιτάχυνση των μελετών και της κατασκευή τους” τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το θέμα των ποδηλατοδρόμων, ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε: “δεδομένου ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιλαμβάνεται το κυρίως οδικό δίκτυο της πόλης, απαιτείται η συνεργασία μας, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κατασκευάσει νέους ποδηλατοδρόμους ή να βελτιώσει το υφιστάμενο δίκτυο”. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συναίνεσε στη συνεργασία με την προοπτική ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού των ποδηλατοδρόμων, με σωστές προδιαγραφές, κάτι που, όπως τόνισε, θα υλοποιηθεί μέσα από σύσκεψη η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε: “Είναι σημαντική η παροχή ηλεκτρονικών πληροφοριών, τόσο για τη μετακίνηση του πολίτη με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, που θα αποτρέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, όσο και για τη νόμιμη στάθμευση, όταν η επιλογή είναι το Ι.Χ.” τονίζοντας επιπλέον ότι, δεδομένου του σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης, που δεν επιτρέπει στο Ι.Χ. να ενταχθεί στη ζωή της πόλης, φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταφορών, που να περιλαμβάνει εκτός από την παράκτια συγκοινωνία, και το τραμ, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε, καθώς αυτή έχει δώσει δείγματα τεχνογνωσίας στην ανάληψη μεγάλων έργων.
Με την ολοκλήρωση του φόρουμ πραγματοποιήθηκε επίδειξη αυτοκινήτων που φέρουν ευφυή συστήματα μεταφορών, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη λειτουργία και εφαρμογή τους.
Η Εβδομάδα Ευφυούς Κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 με τις προγραμματισμένες δράσεις:
·        Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, 09.00-15.00 (Ε.Κ.Ε.Τ.Α), επίδειξη τεχνικής παρουσίασης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην πόλη της Θεσσαλονίκης
·        Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00-21.30 (Πλατεία Αριστοτέλους), επίδειξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων του ΙΜΕΤ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Βραδιά του ερευνητή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.