Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Ελλάδα το Κογκρέσσο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βαθμός ανάπτυξης της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο διερεύνησης της ομάδας του Κογκρέσσου του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2014.
Η έρευνα της αποστολής θα ξεκινήσει από την ΚΕΔΕ όπου θα υπάρξει συνάντηση και αναλυτική συζήτηση με την εθνική μας αντιπροσωπεία στο Κογκρέσσο. Η αντιπροσωπεία θα έχει στην συνέχεια επαφές σε υψηλό επίπεδο με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της Βουλής των Ελλήνων, του Συνήγορο του Πολίτη, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς οι αντιπρόσωποι του Κογκρέσσου θα διερευνήσουν  αν η χώρα μας έχει τηρήσει της δεσμεύσεις σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θέματα που μπορούν να σχολιαστούν είναι οι εκφάνσεις της τοπικής δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών, η ηλεκτρονική δημοκρατία, η μετανάστευση, οι Ρομά, η λειτουργία των θεσμών, η πολυ-επίπεδη διακυβέρνηση.
Τι είναι το Κογκρέσσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Μία από τις βασικότερες λειτουργίες του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η επιτήρηση ή επίβλεψη της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα 47 κράτη μέλη του.
Αυτή εκδηλώνεται είτε με την παρακολούθηση των εκλογών (αποστολές παρακολούθησης αυτοδιοικητικών εκλογών) είτε με την επίβλεψη της λειτουργίας των θεσμών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω αποστολών που στέλνονται στα κράτη μέλη σε τακτική και κυλιόμενη βάση.
Μετά την τελευταία αποστολή επίβλεψης για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην χώρα μας, το 2008 (έκθεση εστιασμένη στις Περιφέρειες), στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2014 έπεται η νέα αποστολή επίβλεψης στην Ελλάδα που αναμένεται να εστιάσει στους Δήμους.

Η αποστολή είναι επανδρωμένη από έναν αιρετό εκπρόσωπο προερχόμενο από κάθε επιμελητήριο του Κογκρέσσου (έναν εκ του Τοπικού και έναν εκ του Περιφερειακού Επιμελητηρίου του Σώματος) και έναν ειδήμονα σε θέματα Τοπικής Δημοκρατίας, ενώ συνοδεύουν τουλάχιστον 2 μέλη της γραμματείας του οργάνου.
Η έρευνα για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία γίνεται επί τη βάση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ο οποίος έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από το σύνολο των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (από την χώρα μας το 1989) και έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για τα κράτη που τον ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους δίκαιο.
Επί τη βάσει των κριτηρίων του Χάρτη οι εισηγητές σε στενή συνεργασία με τον ειδήμονα του Χάρτη συντάσσουν, μετά την επιτόπια έρευνα τους, ένα κείμενο Έκθεσης που αποστέλλεται στο κράτος (Υπουργείο Εσωτερικών στην περίπτωση της Ελλάδος) ενώ οι όποιες παρατηρήσεις έχουν μορφή Συστάσεων προς την χώρα. Πιθανώς στα μέσα Νοεμβρίου να υπάρξει και δεύτερο μέρος της επίσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.