Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βρυξέλλες: 12η διοργάνωση Open Days

Με σύνθημα «Κοινή ανάπτυξη – Έξυπνες επενδύσεις για όλους» ξεκίνησε τη Δευτέρα  6 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες,  η 12η ετήσια διοργάνωση Open Days.
Στη διοργάνωση που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 6.000 αντιπρόσωποι ευρωπαϊκών περιφερειών και πόλεων, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους η μεταρρυθμισμένη πολιτική της Ε.Ε για τη συνοχή, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων – OPEN DAYS, που συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, προσφέρει μια πολύτιμη πλατφόρμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι επενδυτικές στρατηγικές των κρατών μελών σε θέματα περιφερειακής χρηματοδότησης της ΕΕ να συμβάλουν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και να θέσουν τις περιφέρειες ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν προς το παρόν τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησιακά προγράμματα,  ώστε να εξασφαλίσουν ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη βέλτιστη χρήση της χρηματοδότησης.
Ένα από τα βασικά θέματα της εκδήλωσης θα είναι η ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των εθνικών αρχών· σύμφωνα με την έκτη έκθεση για τη συνοχή του Ιουλίου του 2014, κατά την περίοδο 2014-2020 οι επενδύσεις στον εν λόγω τομέα θα αυξηθούν κατά 70 %, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της χρηστής διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των δημόσιων πόρων.

Στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης –  16  από τις 28 έχουν ήδη εγκριθεί – διαφαίνονται ενθαρρυντικές τάσεις σχετικά με τις προγραμματισμένες επενδύσεις της ΕΕ για τη στήριξη της καινοτομίας και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και αύξηση της χρήσης των χρηματοδοτικών μέσων. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να ανέλθουν σε 38 δισ. ευρώ – ποσό που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που επενδύθηκε στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2007-2013.
Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 352 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014–2020, η πολιτική συνοχής θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε τομείς που έχουν καίρια σημασία για μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως η καινοτομία, η στήριξη των ΜΜΕ, η βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων, η κοινωνική ένταξη και η ενέργεια. Η εβδομάδα OPEN DAYS συμβάλλει στην πρόοδο των συζητήσεων και στη μετουσίωση φιλόδοξων στόχων σε απτά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.