Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

" Είμαστε όλοι πολίτες "


Με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων το ίδρυμα Μποδοσάκη πραγματοποιεί εκδήλωση στο Ηράκλειο για το πρόγραμμα "Είμαστε όλοι πολίτες".Στις 3 Οκτωβρίου 2014, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα «Καστελλάκη» 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
12:00   Έναρξη Εκδήλωσης 
Χαιρετισμός κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου
Χαιρετισμός κ. Βασίλη Λαμπρινού, Δημάρχου Ηρακλείου
Εναρκτήρια Ομιλία κ. Δημήτρη Βλαστού, Προέδρου Δ.Σ. Ιδρύματος Μποδοσάκη 
Ομιλία κ. John Kittmer, , Πρέσβη Ηνωμένου Βασιλείου
Παρουσίαση του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες» από τον κ. Σωτήρη Λαγανόπουλο,  Γραμματέα Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αναπληρωτή Διευθυντή Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»
  Παρουσίαση των δύο νέων ανοιχτών προσκλήσεων ενδιαφέροντος του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»
«Προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
«Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ και προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την Κοινωνία των Πολιτών»
Παρουσίαση Οδηγιών Αίτησης 
Ερωτήσεις/ Απαντήσεις

Το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ. 

Στόχοι του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των μη-κυβερνητικών οργανώσεων στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Το συνολικό ποσό των €7,34 εκ. που παρέχεται από τις χώρες της Ισλανδία, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας θα διατεθεί στους δικαιούχους ΜΚΟ μέσα από μια διαφανή διαδικασία ανταπόκρισης σε ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος με συγκεκριμένους όρους και κριτήρια επιλογής, στους οποίους οι ΜΚΟ θα κληθούν να απαντήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι διαθέσιμοι πόροι θα διατεθούν στις ΜΚΟ που θα επιτύχουν στη διαδικασία επιλογής και θα ανταποκριθούν στα υψηλά κριτήρια διαφάνειας και αποτελεσματικής λειτουργίας του Προγράμματος.

Κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, θα δοθεί έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην ενδυνάμωση των δομών των ΜΚΟ  καθώς και στην ανάδειξη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ορθής διακυβέρνησης. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μπορούν να έχουν ως στόχο την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι μειονότητες (κυρίως οι Ρομά), οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, το Πρόγραμμα θα συνεισφέρει στη μείωση της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του αντι-σημιτισμού, της ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας ανθρώπων.

Όλες οι ΜΚΟ που θα λάβουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα, θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης δομών και ανάπτυξης ικανοτήτων (Capacity Building), οι οποίες θα διοργανώνονται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος.

Τέλος, το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» ενθαρρύνει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών οργανισμών και ΜΚΟ που προέρχονται από τις δωρήτριες-χώρες, με στόχο την επίτευξη γόνιμων συνεργασιών και κοινών δράσεων, ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.