Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Θεσσαλονίκη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης» 22/10/2014

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου στο πλαίσιο της εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Κοινωνικού Σχολείου που καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, πρόκειται να υλοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο την Τετάρτη 22/10/2014 και ώρες 17.00 – 21.00 με τίτλο «Θεσσαλονίκη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης».
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις που έχει σχεδιάσει το ΚΠΕ με στόχο την εκπαιδευτική αξιοποίηση του αστικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ειδικότερα θα παρουσιαστούν:
Α. Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το ΚΠΕ για την αξιοποίηση του Λευκού Πύργου (Μουσείο της Πόλης) ως μέσο σύνδεσης του παρελθόντος της πόλης με το παρόν της (πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα).
Β. Το αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι που έχει δημιουργήσει το ΚΠΕ ως μέσο προσέγγισης της σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης
Το εκπαιδευτικό υλικό έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου για μαθητές – εκπαιδευτικούς και πολίτες με τίτλο «Θεσσαλονίκη, Βιώσιμη Πόλη» και του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Βιώσιμη πόλη: η πόλη πεδίο Εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ.
Οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις που θα παρουσιαστούν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς:
- στο πλαίσιο επισκέψεων μαθητικών ομάδων στον Λευκό Πύργο αφού το υλικό προσφέρεται για μία οργανωμένη εξερεύνηση του Μουσείου με φύλλα εργασίας,
- στο πλαίσιο αξιοποίησης της πόλης ως πεδίου εκπαίδευσης στο πλαίσιο προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη γειτονιά και την πόλη.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και απευθύνεται σε 40εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης που προτίθενται να υλοποιήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014-15 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςμε θέμα την πόλη ή τη γειτονιά τους.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία του σεμιναρίου έχουν ως εξής:
Τίτλος: «Θεσσαλονίκη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης»
Χρόνος υλοποίησης: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρες 17.00-21.00
Τόπος υλοποίησης: Λευκός Πύργος, Ιστορικό κέντρο, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης,
Απευθύνεται: Σε 40 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης και προτίθενται να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την πόλη.
Πρόγραμμα σεμιναρίου: Το πρόγραμμα του σεμιναρίου, που έχει βιωματικό, χαρακτήρα διαμορφώνεται ως εξής:
17.00 – 17.15
Εγγραφές (είσοδος Λευκού Πύργου)
17.15 – 18.45
Προσεγγίζω το παρελθόν με όραμα το μέλλον της πόλης μου. Λευκός Πύργος: Το Μουσείο της Πόλης της Θεσσαλονίκης Βιωματικό εργαστήριο
Χρυσούλα Αθανασίου Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Βούλα Τσολακίδου, Γιώργος Υφαντής
18.45 – 19.00
Διάλειμμα
19.00 -20.00
Δημιουργώ ένα Αστικό Περιβαλλοντικό Μονοπάτι
Βιωματικό εργαστήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Χρυσούλα Αθανασίου Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Βούλα Τσολακίδου, Γιώργος Υφαντής
20.00–21.00
Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού στο σχολικό περιβάλλον.
Χρυσούλα Αθανασίου Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Βούλα Τσολακίδου, Γιώργος Υφαντής
 Αίτηση συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης τους μέχρι την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 αποστέλλοντας τη συνημμένη αίτηση. Οι Υπεύθυνες παρακαλούνται να αποστείλουν στο ΚΠΕ τις αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Ο τελικός πίνακας με τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ www.kpe-thess.gr τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών είναι μεγάλος το σεμινάριο θα επαναληφθεί το Νοέμβριο.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να έχουν μαζί τους την κάρτα εισόδου εκπαιδευτικού για την δωρεάν είσοδο τους στο Μουσείο (το εισιτήριο κοστίζει 3 Ευρώ). Εξαιτίας του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου επιθυμητό είναι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν να φορούν άνετα παπούτσια για περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.