Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Βοστόνη εγκαθιστά παγκάκια με δυνατότητα φόρτισης κινητών με ηλιακή ενέργεια

Είναι παγκάκι; Είναι ηλιακός φορτιστής κινητών; Ναι. Ναι είναι! Εικόνα: Changing Environments.
#Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο CityMetric
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης.

Το πρόβλημα με τα παγκάκια είναι ότι είναι πολύ βαρετά. Βασικά κάνουν ένα πράγμα! Οκ, όλοι μας θέλουμε να ξεκουράσουμε τα πόδια μας για λίγο, αλλά με το που κάτσεις για λίγο εξαντλείς όλη τη διασκέδαση, έτσι δεν είναι; Όχι άλλη διασκέδαση!

Μην αγχώνεστε, μια εταιρεία από τη Μασαχουσέτη εφηύρε το Soofa. Είναι ένα παγκάκιΕίναι και φορτιστήςΕίναι μια συσκευή για «πληροφορίες γεωγραφικού περιεχομένου»! Και υπάρχουν τρία ήδη στα πεζοδρόμια της Βοστόνης.

Παρακάτω βλέπουμε ένα με τους δημιουργούς του:


Το Soofa είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς της Changing Environments, μιας startup προερχόμενη από το Media Lab του MIT. Κάθε μονάδα χρησιμοποιεί ένα ηλιακό πάνελ συνδεδεμένο με ένα υπολογιστή που μαζεύει δεδομένα όπως την ποιότητα του αέρα, την ηχορύπανση και τους πεζούς που περνάνε. Η εταιρεία στοχεύει να δημοσιοποιεί όλα τα παραπάνω, αν και για την ώρα ακόμη δουλεύει πάνω σε αυτό και το κυρίως πράγμα που μπορεί κάποιος να μάθει είναι πόσο ηλιόλουστη είναι η Βοστόνη.


Οι περαστικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσουν το κινητό τους. Προηγούμενες δοκιμές με δημόσιους σταθμούς με USB ports είχαν οδηγήσει σε φόβους ότι μπορεί να γινόταν στόχος από hacker με σκοπό να μολύνουν τα κινητά που συνδέει εκεί ο κόσμος με ιούς. Όμως λόγω του μεγάλου όγκου της συγκεκριμένης πρότασης αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατον και όπως δηλώνει στο Business Week η Sandra Richter, chief executive της Changing Environments


«Τα τσιμεντένια κουτιά είναι βιδωμένα με βίδες ασφαλείας και μόνο εμείς έχουμε τον τρόπο να τα ανοίγουμε. Αν κάποιος προσπαθήσει να τα ανοίξει με ένα τσεκούρι ή σφυρί τότε θα αχρηστευτούν εμποδίζοντας κάθε ύποπτη παρέμβαση».

Υπάρχουν μόνο τέσσερα παγκάκια Soofa (τρία στη Βοστόνη και ένα που είχε τοποθετηθεί για λόγους επίδειξης στο Λευκό Οίκο πριν μερικούς μήνες), με καθένα να έχει το δικό του όνομα. Η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει κι άλλα, όμως στη ιστοσελίδα της αναφέρει τις λέξεις «απαιτήσεις για χρηματοδότες». Είναι μια υπενθύμιση ότι όσο χρήσιμα και να είναι, λόγω ότι ενσωματώνουν σύστημα υπολογιστή θα είναι πολύ ακριβότερα σε σχέση με ένα κλασικό σιδερένιο-ξύλινο παγκάκι.

Η Changing Environments ακόμα επεξεργάζεται το επιχειρηματικό της μοντέλο: η διαφήμιση είναι μια επιλογή και η πώληση δεδομένων σε εταιρικούς πελάτες είναι η άλλη. Αν ποτέ αυτά τα πολυχρηστικά παγκάκια επεκταθούν σε όλο τον κόσμο το να πετύχει τα παραπάνω θα είναι το κλειδί της επιτυχίας τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.