Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονική online παρακολούθηση του προϋπολογισμού

Τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού παρέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Open Budget».
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης για προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία διατίθεται από την διαδικτυακή διεύθυνση http://www.thessaloniki.gr/OpenData/ και ουσιαστικά αποτυπώνει την υλοποίηση του προϋπολογισμού, όπως αυτή έχει εξελιχθεί κατά την χρονική στιγμή της πρόσβασης. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα γραφικής αναπαράστασης των αποτελεσμάτων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας είναι:
Παρουσίαση τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και προϋπολογισμών παρελθόντων ετών (2011-12)
  • Διαχωρισμός Εσόδων – Εξόδων
  • Παρουσίαση Εξόδων ανά Υπηρεσία ή συνολικά
  • Δυνατότητα αναζήτησης εγγραφών προϋπολογισμού με διάφορα κριτήρια (περιγραφή, ποσό)
  • Δυνατότητα ταξινόμησης των εγγραφών προϋπολογισμού με διάφορα κριτήρια (περιγραφή)
  • Γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων
Η υπηρεσία «Open Budget» αποτελεί την απαρχή μιας σειράς καινοτόμων υπηρεσιών και δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

Όπως δήλωσε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, «η κλίμακα και η φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σήμερα απαιτούν νέες και πιο σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στην εκπλήρωση της αποστολής τους. 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει εντατικά τις προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες ηλεκτρονικής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των δημοτών και σύντομα θα ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνει η πόλη μας “Smart City”».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.